<< VESTI | | 07.05.2021 10:12


Kampanja vakcinacije dobila je zamah: što nije uspio ličnim primjerom, Aleksandar Vučić je postigao dijeljenjem po tri hiljade dinara svakom građaninu koji se cijepi.

"Vladaće dovijeka", jedan je od najčešćih komentara "među narodom".

Moraliziranje nije od koristi, vakcinacija jeste. A što se tiče onih tri hiljade dinara – ma koliko to bilo u zbiru i za koliko god podiglo dug države – nema veze. Zahvaljujući njima, mnogi će lakše platiti račun za struju, kupiti kajmak, popiti piće, sastaviti kraj s krajem... Naprosto, riječ je o sitnici u odnosu na sistemsku pljačku tih istih građana kroz Beograd na vodi, auto-putove, urbanističko divljanje, devastaciju prirodne sredine, kupoprodaju oružja i srodne korupcijske poslove, toliko mile aktualnom režimu.

Istina, malo je neprijatno gledati ljude kako se poslije cijepljenja i sa vaučerom od tri hiljade dinara guraju u Tržnom centu Ušće, ali oni su na taj način ostvarili dvostruku korist – za džep i za zdravlje. Niko tu nije naivan – ni građani, niti predsjednik države. I oni i on su u duhu vremena.

Naime, građani su svjesni kompetitivne Vučićeve prirode. Umjesto stvarnog rada na podizanju svijesti, pravovremenog informiranja i osmišljavanja pozitivne kampanje, šefu države i vladajuće partije je mnogo važnije da i po pitanju vakcinacije bude lider regiona, Evrope, svijeta, ovog dijela Sunčevog sistema... Pa kad mu je toliko stalo – rezonira čuveni prosječni građanin – neka nešto plati, ne mora mnogo. I platio je, isto kao što se otvorio sa sto evra prošlog ljeta za izlazak na besmislene izbore. Razlika je samo u tome što od vakcinacije i te kako ima koristi.

Na drugoj strani je i Vučić razradio pristup potreban "da bi ga narod razumeo". Odricanje građana od prava da im polaže račune, nadoknadio je sistemom u kome ništa ne mora i sve može ukoliko čovjek drži jezik za zubima, gleda svoja posla, zna da se strpi i poznaje prave ljude. Poučan primjer je slučaj policajca Goran Stamenkovića – za preuzimanje odgovornosti zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici, vlast mu je legalizirala zgradu u Mirjevu.

Dojučerašnjoj antivakcerki Jeleni Karleuši treba čestitati na promjeni mišljenja. Sigurno je i da onih tri hiljade dinara tu nisu odigrali nikakvu ulogu. No, svečani doček prilikom dolaska na vakcinaciju koji je pjevačici priredio Goran Vesić, mnogi vide kao nagovještaj da će režim znati izraziti konkretnu zahvalnost na ovom teškom udarcu antivakcerskom pokretu: em zadat "mekom silom", em bez naprednjačkog zamjeranja dobrom dijelu svog biračkog tijela.

U ovom i ovakvom sistemu – da se zaključi – tri hiljade dinara za cijepljenje nisu bačene pare. Naprotiv.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST