<< VESTI | | 09.05.2021 10:12


komentar dana >

Sve je isto ko i lane

Da li znate ko su UG "Kultura + sport = Ljubav", Nezavisni studentski pokret, Mreža za poslovni razvo, UG "Kreativno istraživanje", ili Centar za istraživanje i edukaciju? Ako ne znate vi, znaju članovi komisija Sekretarijata za kulturu Beograda koji su odlučivali ko od prijavljenih na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi treba ove godine da dobije novac iz gradskog budžeta.

Međutim, njih (članove) ne možete da pitate o pomenutima u prvoj rečenici, zato što ne znate koga da pitate – Grad Beograd nije objavio imena ljudi kojima je poverio raspodelu svojih para. Takođe, nećete saznati ništa ni o projektima kojima su dali novac, niti čime su ga zaslužili. Jedine dostupne informacije na gradskom sajtu o Konkursu su: po kom zakonskom osnovu je organizovan, imena izabranih, naslovi njihovih projekata, i suma koja im je dodeljena. Nije navedeno čak ni koliko će ukupno novca Grad potrošiti ovom prilikom.

Sve je, znači, kao i godinama unazad: Grad deli novac onom kome hoće samo zato što hoće. Ove godine, najdarežljiviji je bio prema UG "Kultura + sport = ljubav" i prema Nezavisnom studentskom pokretu. Nema podataka da su registrovani za bavljenje kulturom što je prvi uslov za konkurisanje, a još manje da se istom bave.

Na internetu, UG "Kultura + sport = ljubav" postoji samo na APR-u (Braničevska 10 na Vračaru, osnovano 2014. godine, zastupnik Minja Zdravković). Udruženje takvog naziva pominje se još samo u "Blicu", kao nosilac projekta u okviru koga je organizovana humanitarna predstava za jednu devojčicu, ali pitanje je da li se radi o istom UG s obzirom da je ta informacija objavljena 2013. godine, dakle pre nego što je, po APR-u, ono osnovano. Kako bilo da bilo, Grad im je odobrio 3, 25 miliona dinara za četiuri projekta. S obzirom da se ne zna kakvi su, hajde da verujemo da su bolji od onih koji su dobili manje para od njih, a za koje znamo da su bitni po beogradsku kulturu. Za "KratkoNEtražni film" dobili 900.000 dinara, što je za 300.000 dinara više od tradicionalnih festivala "Slobodna zona" i "Sedam veličanstvenih", odnosno za 400.000 više od "Kids festa". Za festival "Muzički kamion" odobreno im je milion dinara, a SANU, za ciklus koncerata u Galeriji, duplo manje. Za projekat "Stripostracija" nagrađeni su sa 450.000 dinara, dok je godišnji program Galerije ULUS procenjen na 500.000 dinara. I, za "Spoj nespojivog – bal pod maskama", dobili su 900.000 dinara. Poređenja radi, Udruženje baletskih umetnika Srbije za 25. Festival koreografskih minijatura, znači za međunarodni festival, dobilo je 300.000 dinara, dok je Kondenz festival savremenog plesa i performansa koji već 14 godina organizuje UG Stanica Servis za savremeni ples, procenjen na 400.000 dinara.

Nezavisnom studentskom pokretu Grad je poklonio milion dinara za jedan projekat za "Otvori vrata muzeja i zaviri u istoriju". Cilj im je da se razlikuju od drugih studentskih udruženja zato što su kod njih prepoznali nedovoljno slobode i individualnih ideja, i da unaprede akademski duh u društvuu. U tom smislu, 2019. su kritikovali Đilasa, Milivojevića i Lutovca da su instruirali blokadu Rektorata, a 2017, proteste u Soroševoj organizaciji. Nema ni jedne informacije koja bi ukazivala na njihovu aktivnost u oblasti kulture. Moguće upravo debituju zahvaljujući beogradskom Konkursu.

Mreža za poslovni razvoj se bavi biznisom, ne kulturom. Pa ipak, za "Operu u novom ruhu" dobili su 400.000, plus 600. 000 dinara za "Operski koncert povodom Svetskog dana nuzike" što je u zbiru isto koliko su procenjeni ciklus promenadnih koncerata i koncert "Isidori u čast" Kolarčeve zadužbine. O udruženju "Kreativno istraživanje" i Centru za istraživanje i edukaciju nema ničeg na internetu. Konkurisali su u oblasti muzičkih delatnosti projektima čiji naslovi ne sugerišu da pripadaju ovoj oblasti: "Ličnosti Starog grada i naša sadašnjost" su dobili pola miliona dinara, a "Beograd kroz oči značajnih Srba" 400.000 dinara.

Javnost kritikuje ove rezultate, kao i prethodnih godina priča da je presudni kriterijum komisijama bio bliskost sa SNS-om, i – čeka naredni konkurs. Kad će se sve ovo opet ponoviti. Kao što se i do sad ponavljalo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST