foto: printskrin

Autor

tv manijak >

Play Ya Ya Ding Dong

Ovaj tekst je naslovljen nazivom imaginarnog skandinavskog hita, koji publika na Islandu uvek iznova traži od muzičara koji sanjaju uspeh na Evrosongu. U pitanju je komedija Fire Saga, koja odlično opisuje put do Evrovizijske scene, preko besmislenih šlagera tipa Ya Ya Ding Dong uz koje se pije i pleše u voziću

Odlučio sam da u ovom tekstu, sledeći primer poznatih influensera, napravim tutorijal za uživanje u Evrosongu.

1. Roterdam. Savršeno mesto za takmičenje, grad i zemlja potpuno otvoreni za sve uticaje i marginalizovane grupe. Zbog pandemije, desilo se da je jedna godina preskočena, pa su izvođači i autori imali više nego dovoljno vremena da pesme produkcijski doteraju i osmisle kostime, scenografiju i koreografije. U našem slučaju, to znači da su Huricane morale da naprave novu pesmu, u sličnom fazonu. Umetnički rečeno, pesme su "sazrele", ako se to može reći za lagane pop hitove.

2. Napokon, publika u sali. Nakon veoma stresnog perioda, obeleženog izolacijom, vestima o broju zaraženih i preminulih, Evrosong je dobio dodatnu dimenziju, jer je verovatno prvi veliki medijski spektakl održan pred publikom. To je dovelo do svojevrsne euforije, ne samo kod izvođača već i kod publike u Roterdamu, ali, pokazalo se, i pred malim ekranima. Bez obzira na mere zaštite, osetio se dašak slobode, vakcinacija daje rezultate, opevana je pobeda nad pandemijom.

3. Zaboravite na estetske kriterijume! Dosadašnje iskustvo, a ono je višedecenijsko, naučilo me da je na Evrosongu sve dozvoljeno. Od folk i etno frikova, preko diska, elektro-popa koji se ove godine vratio, srceparajućih balada, hard rok i hevi metal čudovišta, do italijanskog roka. Ovogodišnji pobednici Maneskin su iz Italije, a za Roterdam su se kvalifikovali pobedom na San Remu.

Naše predstavnice su završile na sredini tabele, uz veoma zapažen broj pregleda na Jutjubu, što je danas takođe važno merilo uspeha. Mora se priznati da pesme sa Evrovizije poslednjih godina postaju i radijski hitovi, u duhu aktuelne MTV produkcije. Nikada nisam verovao da postoji "recept" za pobedu, prema kojem se od nas sa Balkana očekuju replike etno balada u duhu Željka Joksimovića. Danas etno zvuči kao predstavnici Ukrajine, sa podlogom u tehno ritmu i matriks izgledom. Sve je dozvoljeno, samo ako ste autentični.

4. Cirkus!

Najvažnije je, ipak, kako izgledate na bini. Ove godine je najčešći ajtem bila srebrna haljina sa resama, pozdravila ih Lepa Brena u nastupu kod Minimaksa početkom osamdesetih. Bucka iz Malte je morala pod pritiskom da promeni kostim, jer se fanovima nije dopao. Šta god da obučete, kritikovaće vas, od minimalizma Francuske pevačice (Pijević po đedu), do kopije Bruna u beloj bundi sa anđeoskim krilima. Mora na bini biti: vatra, po mogućnosti paklena, kostimirani plesači/demoni, kobra sa tri glave, Titanik koji tone ili pusto ostrvo, eksplozija u refrenu, ili arhitektonski tangram kao u nastupu momka iz Švajcarske. Ako vas svrbe pare, možete da iznajmite i američkog repera Floridu da vam pojača nastup i posle maše zastavicom vaše zemlje.

5. Ljubav!

Da bi uživali u Evrosongu morate biti tolerantni. Ne smeju vam smetati kič, LGBT estetika, ne smete biti isključivi. Ne smeju vas nervirati voditelji, jer glupo je da odete u cirkus, pa da vas nervira konferansije. Ipak, za potpuni užitak, morate sebi dozvoliti pravu dozu ironije, jer kič je osmeh Univerzuma! Tako ću sada javno reći da je ovo prva godina, gde je naša voditeljka Duška uspela da pronađe manir ironičnih komentara, ali bez hejta. Može da vam se dopada ili ne, ali je izgradila svoj originalan stil, kao sportski komentator Aca Informacija, ili nekada Milka Babović. Među voditeljima je dominirala Niki Tutorijal, transrodna influenserka. Ne možete uživati u Evrosongu ukoliko nosite mržnju u sebi. Najzabavniji način praćenja ovog šou programa je u društvu, uz komentarisanje gafova, izgleda i pesama, što se danas u doba pandemije i društvenih mreža može organizovati i online.

6. Politika

Evrosong je takođe geopolitički poligon. Ovde ne mislim samo na razmenu poena među određenim zemljama unutar pojedinih evropskih regiona. U svojoj suštini on je zadržao princip "pet starih članica", koje su izuzete od kvalifikacija. Često se tokom prenosa pojave varnice, kod predstavnika zemalja koje nisu u najboljim odnosima. Tako je Albanka pokazivala znak "orla" na probama, a naše odgovarale sa tri prsta, ili se otkrije da je Švajcarac u stvari Albanac, a Francuskinja je po dedi naša. Rusi su gunđali jer je njihova predstavnica govorila o problemima žena, a Hrvati su veoma tragično doživeli ispadanje svoje predstavnice u polufinalu, pa su se tim povodom očitovali i Predsjednik i Premijer u kohabitaciji. Belorusija je diskvalifikovana jer je pesma ocenjena kao propaganda Lukašenkovog režima, a Velika Britanija je dobila nula bodova i od žirija i od publike, kažu i zbog Bregzita.

7. Skandal

Nema songa do Evrosonga, niti gala večeri bez skandala. Tokom godina, to su bile političke poruke, ljubavne afere među učesnicima, otkriveni plagijati u pesmama, ili razuzdani frikovi iz publike koji su spremni da izlete na binu, skinu gaće i pokažu dupe Evropi i Australiji. Ove godine, desilo se da predstavnici Islanda nisu nastupali uživo ni na polufinalu, niti u finalu, jer su zbog kovida morali da budu u karantinu. Super im je bila pesma, a organizatori su puštali snimak nastupa sa probe. E, to je vrhunska organizacija. Ipak, najveća frka je izbila oko navodnog konzumiranja kokaina pred kamerama tokom glasanja. Pevač pobedničkog benda optužen je na konferenciji za štampu, pa je organizovano testiranje, ali ne na koronu, već na kokain. Čovek čist ko suza devojačka, a devojke za njim popadale u nesvest.

Ako ste se pridržavali mojih saveta, sigurno ćete uživati, a letos će vam na plažama ovogodišnji Evrovizijski hitovi bušiti mozak.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST