Imate biznis koji vam donosi oko dvadeset milijardi dolara godišnje, ali o tome nemate pojma čak ni kada vas pita sudija. Tako bi se, ukratko, moglo opisati saslušanje Tima Kuka, prvog čoveka kompanije Epl, prošlog petka na sudu u Kaliforniji. Kuk se na sudu našao zbog tužbe kompanije Epik, vlasnika video-igre Fortnajt, koja ga je optužila da ih dere svojom provizijom na Epl prodavnici aplikacija.

Da pojasnimo. Da biste postavili aplikaciju na ajfon, morate je skinuti sa Epl stora, dakle zvanične prodavnice kompanije Epl. Samo tako i nikako drugačije se ubacuju aplikacije na ajfone. Epl testira vašu aplikaciju, i kada procene da je bezbedna i da vašem telefonu neće naneti štetu, omogućiti virusima da ga preuzmu ili nešto slično, onda je stave u "radnju".

To je samo početak. Ako se aplikacija prodaje ili ako sadrži neki servis ili uslugu koji se naplaćuju, onda se lep deo prihoda mora predati Eplu. Provizija ide do 30 odsto, zamalo pa trećina. Kompanija Epik ocenila je da je to previše, ali nije odmah presavila tabak, već je najpre pokušala da zaobiđe proviziju tako što je osmislila sistem naplate mimo Epla. Odgovor je bio blokada aplikacije, pa je Epik morao da popusti i nastavi da plaća. Zato su odlučili da tuže Epl za monopol jer na njihovom operativnom sistemu ne postoji konkurentska prodavnica, pa da se takmiče cenama i kvalitetom usluge.

Suđenje će trajati mesecima, procenjuju stručnjaci, ali zanimljivo je bilo to Kukovo saslušanje. Držao se dosta dobro, a neki odgovori bili su spektakularni, poput pomenutog da on i ne zna koliko njegova kompanija prihoduje od Epl stora. S druge strane, Epik odlično zna koliko im plaća, a to je 237 miliona dolara za četiri godine čistog profita za Epl, budući da nikakve troškove nisu imali.

Epl, rekosmo, naplaćuje svoje usluge svima, ali najgore prolaze video-igre gde su provizije najviše, tako da su svi u toj industriji super zainteresovani za epilog ove tužbe. Sudija je isto to primetio, te je pitao Tima Kuka da li bi se moglo reći da naplatom Fortnajtu Epl pokriva troškove koje ima sa drugim aplikacijama koje mu ne zarađuju ništa, a što nikako nije fer. I uticaće na presudu.

U svoju odbranu, Epl navodi da su troškovi testiranja aplikacija visoki i da se nadoknađuju iz provizije, odnosno da autor aplikacije ništa ne plaća dok ne počne da zarađuje. Testiranje garantuje da će telefoni biti sasvim bezbedni, zato je za Epl neprihvatljivo da neko ko sa njima nema veze ubacuje aplikacije, jer bi mogao da ugrozi operativni sistem ajfona. Telefoni bi postali nesigurni, kupci nezadovoljni, što je put u propast.

Argumenti Epika nisu ništa manje dobri, mada umeju da budu neobični. Njihovi predstavnici su na sudu izjavili da su video-igre metaverzum, odnosno virtuelni univerzum, prostor u kome ljudi, igrači, stvaraju virtuelni život. Po njima, u tom metaverzumu treba da važe drugačija pravila od univerzalnih, to jest Epl ne bi trebalo da drži kasu.

Takođe, suđenje je podsetilo na još jedan problem na Epl storu na koji je pre nekog vremena ukazao Tim Svini, direktor Epika. On je primetio da je na Eplovoj prodavnici moguće platiti za bolje mesto, tako da kada upišete u pretragu Fortnajt neće vam tu aplikaciju ponuditi kao prvi izbor, već neku konkurentsku igricu koja je za tu poziciju platila. Svini je u jednom dosta besnom imejlu kompaniji Epl napisao da je na svom novom ajfonu instalirao 12 aplikacija koje redovno koristi, i da mu je pri svakoj instalaciji nuđen najpre izbor koji nije bio njegova namera i nije bio logičan. Obilna provizija očigledno nije dovoljna za Epl, a prevedeno na jezik Epika, takva su pravila u Eplovom metaverzumu. Što je kreativan naziv za potpun i nedodirljiv monopol, samo još da se i sud složi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST