Svaka nova verzija Vindouz operativnog sistema otkriva nam kakve trendove Majkrosoft predviđa u bliskoj i daljoj budućnosti, pa je tako i sa verzijom 11, u koju su nam dopustili da gvirnemo prošle nedelje.

Za prosečnog korisnika dva su trenda, verovatno, najzanimljivija jer će se sa njima najčešće sretati. Prvi je integracija Android aplikacija u Majkrosoftovu prodavnicu aplikacija (Majkrosoft stor). To znači da bi svaku aplikaciju koju koristite na mobilnom telefonu mogli da instalirate i na kompjuteru. Do sada su autori aplikacija pravili verzije za Vindouz samo ako su smatrali da im je tako nešto potrebno. Zato imate Viber ili Votsap na računaru, ali nemate svašta drugo što bi bilo zgodno koristiti na većem ekranu.

Majkrosoft je pre desetak godina imao ozbiljan pokušaj da postane treći igrač u trci operativnih sistema za mobilne telefone, čak su kupili i Nokiju, koja je uveliko već bila posrnula, ali se njihov mobilni Vindouz nije primio kod korisnika. Povezivanje sa androidom, Guglovim, govori da Majkrosoft za glavnog takmaca i dalje vidi Epl. Epl je prilično zatvoren i ekskluzivan, njihov korisnik obično ima ajfon i mekbuk, za razliku od korisnika androida koji su obično i korisnici Vindouza.

Treba prepustiti praksi da pokaže da li se android aplikacije podjednako dobro prikazuju na Vindouz računarima. Ako bude tako, to će biti dobro i za Gugl i za MS, koji su suviše veliki da progutaju jedan drugog, pa im je verovatno bolje da pronađu način za kohabitaciju.

S druge strane, W11 sklanja u podrum Skajp, aplikaciju koja je zaslužna za revoluciju u našoj komunikaciji, koju su od i-Beja kupili za više od osam milijardi dolara pre samo deset godina. Tada su to bile ogromne pare.

Skajp je u svim verzijama Vindouza od tada bio "fabrički ugrađivan", sve do W11 iz koje je izbačen, mada ga možete sami jednostavno instalirati. Umesto njega Majkrosoft nameće korišćenje Timsa, aplikacije koja je našla odličnu primenu u biznisu i vrlo slabu privatno. U Vindouz meni ubačeno je dugme Čet, koje vas uključuje u Timove i omogućava vam da pozovete bilo koga od vaših kontakata u razgovor (ne moraju da imaju Tims), pa i da šaljete SMS ove na mobilne telefone, što je jedna od funkcija preuzeta iz Skajpa.

Iz nekog razloga, Majkrosoft već godinama Skajp nije razvijao kao primarnu komunikacionu aplikaciju, to su bili Timovi. Ako nekoga iz te kompanije pitate da se čujete preko Skajpa, najverovatnije će vam reći da to nije radio barem dve-tri godine jer koristi samo Timove. Skajp je, kao i sve druge aplikacije za komunikaciju, imao dramatičan skok broja korisnika (70 odsto) u martu prošle godine, kada je krenula pandemija, ali daleko od skoka i broja koji su beležili drugi, pre svih Zum. Bio je već na putu za podrum, samo je smetao uspostavljanju Timova kao glavne aplikacije i za biznis (što već jeste) i za privatnu komunikaciju, od čega je daleko zbog brojnih falinki na koje se korisnici žale u komentarima na vest o sklanjanju Skajpa.

Ukoliko to bude ispravljeno i unapređeno u Četu, Skajp će biti reper za to koliko imate godina, kao kada vas neko danas pita koji vam je (bio) ICQ broj. U suprotnom, moraćemo da se naviknemo na ­nedostatke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST