Autor

navigator >

Zašto policajci vole Tejlor Svift

Ko je postavljao nešto na Jutjub zna koliko su tamo striktni po pitanju autorskih prava. Ukoliko se u vašem video- -klipu nađe nešto slike koja se nalazi na nečijem zvaničnom Jutjub kanalu, materijal se odmah blokira. Isto je i sa zvukom. Ako pod svoj video podvučete nečiju lepu muziku morate dobro da pazite kako je zaštićena, jer vas čeka ista sudbina – blokada sadržaja, automatska. Softver prepoznaje istovetni digitalni sadržaj i ukida onaj koji ugrožava autorska prava.

To nije bez razloga, od pregledanja Jutjub sadržaja može lepo da se živi, mnogi autori su to prepoznali i zaštitili se. Ako se pregledi vaše muzike mere u milionima, uopšte vam nije svejedno koliki deo toga neko sluša mimo vas, odnosno koliki novac ide nekom drugom, ako je tako postavio svoj profil. Ima i drugačijih motiva, poput profila PETROVICPETAR koji ne monetizuje sadržaje koje stavlja na Jutjub, a stavlja samo pesme Branimira Štulića i ne dopušta da se njegova izvođenja puštaju bilo gde na toj platformi, te da neko od toga uzme neki dinar. Nešto je komplikovanija situacija kada sami pevate Džonijeve pesme, jer je to drugačiji fajl koji kompjuter ne prepoznaje i ta vrsta zabrane bi morala drugačije da se sprovede.

Sad dolazimo do neverovatne sprege kršenja autorskih i ljudskih prava. Prošle nedelje u Ouklendu u Kaliforniji, predstavnici pokreta "Black Lives Matter" protestovali su ispred suda gde se vodi proces zbog ubistva jednog Afroamerikanca od strane lokalne policije. Prišao im je policajac i zatražio da sklone jedan transparent ili da se pomere. Aktivisti su odmah povadili telefone kako bi snimili interakciju sa policajcem za slučaj da on pretera u revnosti, što nikako nije dobro po njegovu karijeru i život uopšte. U SAD je svakome dozvoljeno da snima delovanje policije na javnom prostoru, tamo gde nije zabranjeno da se stoji. I policajci su opremljeni kamerama koje su najčešće uključene i javnost sme da traži snimak sa tih kamera, ako postoji sumnja o kršenju zakona.

Kada je shvatio da ga snimaju, policajac je izvadio sopstveni mobilni telefon i pustio pesmu Tejlor Svift, poručivši aktivistima da ga uzaman snimaju jer video neće ostati na Jutjubu duže od par minuta, koliko je softveru potrebno da prepozna muziku koja ne sme da se pušta izvan zvaničnog kanala. A puštanje videa bez tona je u ovakvim slučajevima uglavnom beskorisno, jer je suština u razgovoru policije i građana. Aktivisti su na to burno reagovali, video je ipak postavljen, a Jutjub se povukao i dozvolio da video ostane, procenjujući da je javni interes ovde iznad autorskih prava. Radi se o izuzetku, da neko ne pomisli da se autorska prava mogu kršiti ako se stave u neki važan društveni kontekst.

Na pitanje aktivista da li je to što radi dozvoljena policijska praksa, policajac je odgovorio da pravila nisu izričita po tom pitanju. Policija je naknadno saopštila da takvo ponašanje nije odobreno, ali teško da će se u zakonu ili propisima naći uporište za kaznu. Onda se pokazalo da je ovakva praksa učestala, da policajci često primenjuju takav "muzički" trik kako bi izbegli postavljanje snimka koji im ne odgovara.

Postavlja se pitanje kako bi Jutjub reagovao ako bi neki policajac ili ljubitelj policije napisao muziku specijalno za ovakvu svrhu i striktno tražio zabranu puštanja izvan zvaničnog kanala, dakle bez izuzetka. To bi mogao da postane saundtrek za policijske akcije, pa i za mnoge druge, svako nepočinstvo ili ponašanje koje nije za javnost moglo bi da bude praćeno odgovarajućom melodijom. Što uopšte nije loše, kada je čujete znate da vam je bolje da se sklonite jer "milicija trenira strogoću".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST