foto: print skrin

Autor

tv manijak >

Besmrtno leto bez rominga

Naši životi sve više bivaju onlajn, pa je suštinska poruka vašeg operatera da neograničen protok informacija zapravo za vas znači beskonačnost, što je u digitalnom svetu jedan od sinonima za besmrtnost

Jedan od najboljih pokazatelja duha vremena, u savremenom TV programu jesu reklame za operatere mobilne telefonije. U njima možete videti šta je bitno, kako žive različite uzrasne grupe korisnika, kakvi su im planovi, pa čak i kakvi su porodični odnosi. Setite se, tokom izolacije, postalo je važno da se neograničeno čujemo sa bakama i dekama, a Internet nije smeo da stane. Sada je direktan kontakt ponovo moguć, pa se u reklamama pojavljuju neki drugi prioriteti.

Tokom godina, tri glavna operatera mobilne telefonije su prilično jasno definisali svoje vizuelne identitete. Počev od dominantne boje (Telenor svetloplava, MTS crvena i A1 crvena, bela i crna), preko melodija, do čitavih igranih serijala kojima se promovišu određene akcije. Danas ćete sve ređe u spotovima videti korisnika kako telefonira ili šalje poruku. Takođe, postale su besmislene i reklame koje određenu mrežu promovišu kao "najbržu", jer su bar dva operatera imala istu poruku o najvećoj brzini u svim kategorijama. Čudno je kako se stvorila konfuzija, ali ako ste pažljivije pratili poruke, govorilo se o "brzini" i "pouzdanosti", tako da su oni u svojoj samopromociji postali nalik na televizije koje svakodnevno nemaju problem da se hvale "rekordnom gledanošću".

Pogledajmo onda, kako operateri u Srbiji vide našu svakodnevicu.

Počinjemo sa Telenorom, jer postoji zanimljiva kampanja u kojoj se detaljno opisuje odnos korisnika sa mobilnim telefonom. Pre nekoliko meseci bila je to urbana devojka, singl, u tridesetim, koja proživljava promenu mobilnog telefona slično kao promenu partnera. Njen mobilni telefon je podseća na početak veze, padove i lomove (uređaja), i kraj kroz reciklažu i neku vrstu reinkarnacije. Sada je ista kampanja nastavljena kroz odnos muškarca sličnog socijalnog profila sa njegovim novim telefonom, sa kojim odlazi na letovanje. U ovim spotovima je prikazan odnos čoveka sa uređajem koji dobija elemente intime i emocije, jer telefon postaje visokoinvestirani objekat, koji nažalost ima sve kraći životni ciklus – tačno 24 meseca, koliko traje vaš ugovor. Ako mene pitate, uprkos priči o zajedničkim uspomenama, ovi spotovi postaju pomalo zastrašujuća distopijska slika poput serije "Black Mirror". Pitanje dana je kada će telefon, ili neko putem telefona, preuzeti kontrolu nad vašim životom.

Drugi primer pogleda na stvarnost donosi A1, koji je veoma uspešno sproveo rebrendiranje u Srbiji. Fokus njihovih spotova je već duže vreme – količina protoka informacija. U svetu mobilne telefonije odavno se ne prate minuti i ne broje se sms poruke. Ugovori za mlađe korisnike postaju privlačni zbog količine interneta koju dobijate, a promovisani cilj je – beskonačnost. To ne znači da ćete dobiti sve gigabajte ovog sveta, jer operateri relativno lako mogu da odrede kolike su vaše realne ili nerealne potrebe. Zato će vam dati neograničen net, koji će kod najvećeg broja korisnika u suštini značiti nekoliko gigabajta mesečno.

Međutim, naši životi sve više bivaju onlajn, pa je suštinska poruka vašeg operatera da neograničen protok informacija zapravo za vas znači beskonačnost, što je u digitalnom svetu jedan od sinonima za besmrtnost. Dakle, vaš operater vam nudi besmrtnost u digitalnom svetu. U najnovijem spotu se čak govori o "moćnom terabajtu" koji možete da trošite – pogađate, u naredne dve godine, koliko u Srbiji traju ugovori sa operaterima. Ovo je za mene bila dragocena informacija, jer pomislite koliko digitalnih sadržaja prosečan korisnik produkuje za dve godine. To su hiljade slika, klipova, objava na društvenim mrežama, elektronske pošte i drugih mobilnih aplikacija. Za mlađe korisnike u taj terabajt ulaze muzika, filmovi i serije, koje se danas gledaju na mobilnom telefonu. Pri kupovini, recimo, računara, memorija od jednog terabajta smatra se luksuzom koji sebi treba da priušte samo profesionalci, koji se bave obradom velikih video fajlova. Danas terabajt za dve godine, da izvinete, spiska prosečan tinejdžer koristeći mobilni telefon.

Domaći operater se u svojim spotovima takođe fokusirao na korisničke pakete i količinu internet prometa. Spotovi za MTS pakete zato liče na promociju turističke ponude Srbije. Upamtio sam da se maksimalni paket, što se kaže vrh vrhova, zove "neograničena Omorika". Poruka je dvostruka, u svim prirodnim lepotama Srbije, ma kako izgledale divlje i nedostupne, imaćete uslugu.

Nagoveštaj i potvrdu o besmrtnosti onlajn dao mi je slogan "nerealno mnogo interneta postaje neograničeno". Večiti život je nerealno mnogo neta, koji vodite bez ograničenja.

Jedini operater koji pominje internet u romingu, umesto kartice operatera u Grčkoj je Globaltel, koji nudi "vezu bez obaveza", poput letnjeg flerta.

Ono što ne možete videti u spotovima naših operatera jeste činjenica da je ovog leta, nakon višedecenijskog čekanja, ukinut roming na Zapadnom Balkanu. Kapiram da je to za sve njih gubitak, jer pozivi i promet koštaju manje, ali nisam baš očekivao ovoliku zaveru ćutanja. Kako li se to uklapa u idiličnu sliku o digitalnoj besmrtnosti i neograničenosti dok ste u zagrljaju sa svojim voljenim mobilnim telefonom, barem naredna 24 meseca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST