foto: ap photo
ZAVRŠENA FUDBALSKA ERA: Lionel Mesi

Portret savremenika – Lionel Mesi >

Fudbalski Džordan

Mnogi ga smatraju najboljim fudbalerom svih vremena, a njegovi rezultati na terenu mogli bi da govore tome u prilog. Rekorder je Barselone i argentinske reprezentacije. Influenser, biznismen, porodičan čovek. Njegov prelazak iz katalonskog kluba, gde je proveo čitavu karijeru, u Pari Sen Žermen udarna je sportska vest ovog vrelog leta

"Ceo život sam proveo ovde, još od kad sam imao trinaest godina... I posle 21 godine odlazim…", bile su reči argentinskog fudbalera Lionela Mesija na emotivnoj konferenciji za štampu, na kojoj je kroz suze objavio da je i zvanično napustio Barselonu. Tako je završena jedna od najuspešnijih era u fudbalu, čiji je glavni junak promenio istorijski tok Blaugrane, dajući čuvenom katalonskom klubu jednu sasvim novu dimenziju uspeha.


REKORDER

Popularni Argentinac, koga mnogi smatraju najvećim fudbalerom svih vremena, celu svoju karijeru proveo je u Barseloni. Profesionalni debi imao je još kao šesnaestogodišnjak, u novembru 2003. kada je ušao u 75. minutu prijateljskog meča sa Portom. Za Barsu je nastupio rekordnih 778 puta. Sa postignuta 672 gola, Mesi je najbolji strelac u istoriji katalonskog kluba i presudno je doprineo da Barselona u prethodnih sedamnaest godina osvoji čak 35 trofeja, uključujući tu deset titula prvaka Španije i četiri titule evropske Lige šampiona.

Iako se očekivalo da će Argentinac završiti karijeru u Kataloniji, on je u 34. godini napustio klub u kome je ponikao i doživeo najzvezdanije trenutke u karijeri. Otišao je u glavni grad Francuske, gde je predstavljen kao novo pojačanje Pari Sen Žermena. Mesijev prelazak u francuski klub bila je vruća vest ovog leta, jedna od onih sportskih "bombi" koje se nedeljama ne skidaju sa naslovnih strana i (sportskih) rubrika medija širom sveta. Leo Mesi je u PSŽ došao bez obeštećenja i sa "svecima" je potpisao dvogodišnji ugovor, uz opciju produženja angažmana na još godinu dana.

foto: ap photo


PARIZ

Nakon promocije na Parku prinčeva, nije krio zadovoljstvo što se obreo baš u gradu svetlosti. "Vizija kluba se savršeno uklapa sa mojim ambicijama. Znam koliko su talentovani igrači ovde. Istrajan sam da se uklopim", rekao je Argentinac po potpisivanju ugovora. Pošto "desetku" na dresu u klubu duži njegov nekadašnji saigrač iz Blaugrane, Brazilac Nejmar, Leo Mesi je odabrao broj 30, koji je nosio na leđima kada je prvi put ušao u seniorski tim Barselone.

A koliki Mesi ima uticaj u svetu fudbala, najbolje se videlo po tome što je nakon njegovog prelaska u PSŽ francuski tim odskočio na rang listi najbogatijih, postavši treći najvredniji fudbalski klub na svetu, odmah iza engleskih premijerligaša Mančester sitija i Čelzija. S druge strane, Barselona je pala na osmu poziciju nakon što je Argentinac napustio taj klub. Procene govore da je sam potpis argentinske fudbalske zvezde uvećao za nekih 10 do 20 odsto ukupnu tržišnu vrednost "svetaca".

Imajući u vidu da je predsednik Barselone Đoan Laporta ranije ove godine rekao kako je Mesi donosio čak 30 odsto prihoda svom (bivšem) klubu, ne treba da čudi da su konsultanti agencije Brend Fajnens procenili da bi njegov odlazak mogao smanjiti vrednost "brenda" Barse za čak 11 odsto. Američki list "Njujorker" ispravno je stoga zaključio da, bez obzira što je Mesi bio "toliko ikoničan i prepoznatljiv u crvenim i plavim prugama Barselone, kao i u svetlo plavim i belim prugama Argentine, kuda god da ode, milioni fanova će ga pratiti. Kao i stotine miliona dolara".


LA PULGA

Tako je i bilo. Već u prva 24 sata od Mesijevog dolaska, PSŽ je prodao 832.000 dresova sa njegovim imenom, napravivši tako prihod od oko 105 miliona dolara. Pošto se u klupsku blagajnu sliva najmanje deset odsto novca od svakog prodatog dresa, ispada da je francuski klub imao dobit od barem 10,5 miliona dolara već posle prvog dana. Poređenja radi, kada se portugalska zvezda Kristijano Ronaldo preselio iz Real Madrida u Juventus 2018. godine, italijanski klub prodao je 520.000 njegovih dresova u prva 24 sata.

Argentinski fudbalski čarobnjak je tokom svoje impresivne karijere oborio mnoge rekorde. Osvajač je rekordnih šest Zlatnih lopti "Frans fudbala". Takođe, jedini je igrač koji je šest puta osvajao i Zlatnu kopačku, namenjenu najboljem strelcu Evrope. Njegov stil i tehnička umešnost omogućavaju mu da sa loptom, čini se, radi bukvalno šta god poželi; a lakoća postizanja golova, sjajni driblinzi i pregled igre jedinstveni su na fudbalskoj sceni. Posebno impresivan je Mesijev "nevidljivi" uticaj na druge tokom mečeva, pa katkad deluje da i sjajne saigrače oko sebe čini za klasu boljim. Zbog svoje omalene građe, eksplozivnosti i brzine, nadimak mu je La Pulga Atomica (Atomska buva), mada se u medijima često može pronaći i paralela sa još jednim sportskim velikanom, doduše iz sveta košarke, te Mesija nazivaju i "fudbalski Džordan".

Prošle godine Argentinac je, sasvim zasluženo, imenovan u "tim snova" i tako se našao među najboljih jedanaest igrača u istoriji fudbala. U toj ekipi društvo mu prave Pele, Maradona, Paolo Maldini, brazilski i portugalski Ronaldo, Lav Jašin, Bekenbauer…


DOBITNICI

Nakon obavljenog transfera godine na relaciji Barselona-Pariz, biće mnogo srećnih dobitnika: među njima je, naravno, Leo Mesi, koji će samo na ime plate zarađivati 41 milion dolara neto godišnje. Tu su zatim oduševljeni navijači i klub PSŽ, koji je dovođenjem fudbalske vedete u svoje redove zacementirao poziciju u samom vrhu najmoćnijih timova Evrope. Američka kompanija Najki će takođe zaraditi ozbiljan novac od prodaje dresova, kao i već pomenuta košarkaška legenda Majkl Džordan, čiji brend je sastavni deo ovog proizvođača sportske opreme. O visokim ambicijama vlasnika PSŽ-a, organizacije "Katar sports investment", bliske vladajućoj porodici u toj gasom bogatoj zalivskoj zemlji, da i ne govorimo.

Među dobitnicima je svakako i američka kompanija Amazon, koja je u junu ove godine otkupila TV prava za emitovanje utakmica najbolje francuske lige. Nakon što je dosadašnji medijski partner, firma Mediapro, potonuo u finansijski ambis ne mogavši više da plaća skoro milijardu dolara godišnje za prenos Lige 1, Amazon je vešto popunio prazninu. Američka kompanija je čak i dobro prošla pošto je za ovu poslovnu operaciju potrošila nešto više od 250 miliona evra, što će joj omogućiti emitovanje 80 odsto utakmica po sezoni (u proseku osam mečeva nedeljno). Rivalski medij Kanal+ nije bio te "sreće" i pristao je da plati čak 332 miliona evra za preostalih 20 odsto utakmica godišnje. U najjačoj francuskoj ligi zato zadovoljno trljaju ruke. "Dolazak Lionela Mesija povećaće atraktivnost i vidljivost našeg prvenstva na svim kontinentima", izjavio je predsednik Lige 1 Vinsent Labrun.


REPREZENTACIJA

U julu ove godine, Leo Mesi uspeo je konačno da osvoji i prvi važan trofej sa nacionalnim timom, što je bila ključna zamerka brojnih fudbalskih stručnjaka da on zapravo nikada ne može biti proglašen za najboljeg igrača sveta jer nema ništa osvojeno sa reprezentacijom. Fudbaleri Argentine su pobedom u finalu nad najvećim rivalom Brazilom, i to u gostima na čuvenoj Marakani, osvojili prestižni Kopa Amerika i tako postali šampioni Južne Amerike. Argentinski as je sa četiri gola i pet asistencija na turniru presudno doprineo da "gaučosi" podignu svoj prvi međunarodni trofej nakon punih 28 godina. Leo Mesi proglašen je za najboljeg igrača i strelca turnira, pokazavši da u kontinuitetu pruža visok nivo igara i u nacionalnom dresu. On je najbolji strelac Argentine svih vremena, a od 2005, kada je debitovao za reprezentaciju, do danas, odigrao je za "gaučose" 151 utakmicu i postigao 76 golova.

Iako je sa Argentinom konačno osvojio važan trofej, njegov stariji kolega Mario Kempes, svetski prvak iz 1978. godine, smatra da će Mesi uvek biti u senci jednog drugog argentinskog giganta – Dijega Armanda Maradone. "Veoma teško je zaseniti Dijega", izjavio je Kempes za ESPN, "a ako Mesi želi da bude bolji od Maradone, neće to postići čak i da osvoji četiri Mundijala zaredom. Leo još uvek nema titulu Svetskog šampiona. Bez obzira na broj trofeja, nikada neće moći da se uporedi sa onim što je Dijego uradio", mišljenje je ovog bivšeg reprezentativca Argentine.


INFLUENSER

Zbog prave armije pratilaca na društvenim mrežama, Lionel Mesi je jedan od najvećih sportskih influensera današnjice. Na instagramu ga prati čak 250 miliona pratilaca, a na Fejsbuku ih je 103 miliona. Istraživanja pokazuju da je od svojih objava na instagramu argentinski fudbaler samo tokom 2019. godine zaradio 26,8 miliona evra (u proseku je to oko 670.000 evra po jednom postu), odmah iza svog "arhirivala" Kristijana Ronalda, koji je od objava na ovoj mreži te godine inkasirao čak 44,3 miliona evra.

O Mesijevoj internet popularnosti i "digitalnom" uticaju govori i zanimljiva činjenica da je svega 24 časa nakon što se Mesi pridružio novom klubu, broj pratilaca PSŽ-ove instagram stranice povećan za oko 3,5 miliona.

Na ovogodišnjoj listi globalno najplaćenijih sportista magazina Forbs, Leo Mesi nalazi se na drugom mestu, iza irskog MMA borca Konora Megregora. Mesi je u poslednjih dvanaest meseci zaradio 130 miliona dolara, od čega je 33 miliona inkasirao od sponzorskih ugovora. On je 2019. pokrenuo sopstvenu liniju odeće i otvorio svoj prvi maloprodajni objekat, "Messi Store", u Barseloni. Takođe, ima sklopljen doživotni ugovor sa nemačkim proizvođačem sportske opreme Adidasom, a među njegovim sponzorima su i vodeći proizvođač piva Anhojzer-Buš Inbev, zatim Pepsiko, Hard Rok kafe i drugi.


AFERE

Iako spada među globalno najprepoznatljivije ličnosti, Lionela Mesija ne prate skandali kojima su "selebritiji" tog kalibra inače često skloni. Po prirodi je rezervisan i odmeren u ponašanju, kako na terenu tako i van njega, i nije davao mnogo povoda da postane meta tabloidne štampe.

Poslednji put kada je u negativnom kontekstu osvanuo na naslovnim stranama medija bilo je početkom ove godine, usred kovid pandemije, kada je španski list "El Mundo" otkrio detalje nadrealnog ugovora Argentinca sa njegovim bivšim klubom. Isplivalo je, naime, da je Barselona u prethodne četiri godine Mesiju isplatila više od pola milijarde evra, ne računajući tu bogate premije i nagrade. Sportska javnost bila je opravdano šokirana detaljima "faraonskog" ugovora, kako su ga krstili mediji, imajući u vidu da je istovremeno godišnji finansijski izveštaj Blaugrane potvrdio kako ukupan dug katalonskog kluba iznosi više od 1,2 milijarde evra i da se Barsa već neko vreme nalazi u ozbiljnoj finansijskoj situaciji.

U aferi "Panamski papiri", procurelim poverljivim dokumentima o ofšor preduzećima osnovanim u poreskim rajevima širom sveta, našlo se i ime Lea Mesija, jer je objavljeno da je jedno takvo preduzeće pripadalo njegovoj porodici. Fudbaler se takođe našao pod istragom španskih vlasti zbog utaje poreza, a Lionel i njegov otac Horhe bili su optuženi da su, preko kompanija u Belizeu i Urugvaju, izbegli da plate porez u iznosu od 4,5 miliona evra između 2007. i 2009. godine. Iako je Argentinac demantovao optužbe, rekavši da nije bio ni upoznat sa tim stvarima jer je "u potpunosti posvećen fudbalu", ipak su Mesi i njegov otac uplatili 5,6 miliona dolara na ime zaostalih dugovanja kako bi izbegli suđenje i eventualnu zatvorsku kaznu.


BIOGRAFIJA

Lionel Mesi rođen je u 24. juna 1987. godine u Rosariju, gradu u centralnoj Argentini, u kojem je rođen i legendarni gerilski vođa i revolucionar Če Gevara. Još od malih nogu pokazivao je vanserijski talenat za fudbal, ali je njegova profesionalna budućnost bila ugrožena kada mu je sa 10 godina dijagnostifikovan nedostatak hormona rasta. Zbog ekonomske krize u Argentini i nedovoljnih primanja njegovih roditelja, u rodnoj zemlji nije mogao da reši problem skupe terapije lečenja, pa pošto je porodica Mesi imala rodbinu u Kataloniji, preselili su se u Barselonu. Leo je nakon završetka lečenja, čije troškove je pokrio čuveni fudbalski klub, godinu dana proveo u njihovoj akademiji La Masiji, nakon čega je u februaru 2002. registrovan u Fudbalskom savezu Španije.

Govorio je da mu je fudbalski idol bio Brazilac (Luis Nazario de Lima) Ronaldo, za koga je izjavio da je "najbolji golgeter kojeg sam u životu video", nazvavši ga "herojem mladosti". Prvi gol za prvi tim Barselone Mesi je postigao 1. maja 2005. godine, protiv Albasetea, nakon asistencije Ronaldinja, postavši u tom trenutku najmlađi igrač svog tima koji je dao gol u tamošnjoj La Ligi. Imajući u vidu šta je sve uradio u dresu Blaugrane, verovatno nikada niko neće moći da dostigne ili nadmaši rezultate koje je postigao u katalonskom klubu.

Lionel Mesi oženjen je manekenkom Antonelom Rokuzo, a njih dvoje poznaju se još od detinjstva. Imaju tri sina, za koje je doskorašnji kapiten Barse rekao da su "katalonski Argentinci".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST