fotografije: tanjug / ap photo
ONI ĆE PROMENITI DRESOVE: Ronaldo...

Fudbal – Letnji transferi >

Za dolar više

Nakon Lionela Mesija, novi klub u letnjem prelaznom roku pronašao je i njegov arhirival Kristijano Ronaldo. Nije se nikada desilo da gotovo svi najbolji igrači današnjice u tako kratkom vremenskom periodu promene svoje dresove. Novac, očekivani bolji rezultati, ali i višestruka marketinška vrednost top fudbalera zaslužni su za "najluđi prelazni rok ikada"

"Mogu apsolutno da potvrdim da će (Kristijano) Ronaldo ostati u Juventusu ove sezone", samouvereno je prošle sedmice obznanio medijima potpredsednik torinskog kluba Pavel Nedved. Samo 48 sati kasnije, fudbalskim svetom odjeknula je senzacionalna vest da se portugalski napadač, nakon 12 godina, vraća na čuveni Old traford. Mančester junajted je ubrzo potvrdio ovaj veliki transfer. "Kristijano je petostruki dobitnik Zlatne lopte, osvojio je više od 30 trofeja tokom karijere, uključujući pet titula Lige šampiona, četiri Svetska klupska prvenstva, sedam titula u Engleskoj, Španiji i Italiji, kao i Evropsko prvenstvo sa Portugalom. Svi u klubu se raduju njegovom povratku", navodi se u saopštenju kluba.


JUNAJTED, A NE SITI

Kako je došlo do ovog obrta? Iza kulisa se u ta dva dana odigravala napeta simultanka, čiji je ključni akter bio menadžer portugalskog fudbalera Žorž Mendeš. On je intenzivno pregovarao na više frontova u nameri da pronađe novi klub za svog najpoznatijeg klijenta, pre kraja letnjeg prelaznog roka koji je isticao 31. avgusta. Šuškalo se čak i da je kontaktirao sa Barselonom, ali da je uprava katalonskog kluba rezolutno odbila ideju da Ronaldo zaigra u crveno-plavom dresu. Na Ostrvu je već bila drugačija priča. Činilo se da će solventni Mančester siti biti najverovatnija buduća destinacija za Kristijana Ronalda, ali su u samom finišu transfer-utakmice njihovi gradski rivali, "crveni đavoli", ipak pobedili svog ljutog konkurenta. Tako se portugalski as "vratio kući", kako su euforični engleski mediji komentarisali Ronaldov povratak na Old traford.

Dobro obavešteni izvori iz Premijer lige navode i da je važnu ulogu u ohrabrivanju portugalskog napadača da pređe u svoj nekadašnji klub imao ser Aleks Ferguson, njegov bivši trener u "crvenim đavolima", sa kojim se Kristijano konsultovao uoči donošenja ove odluke. Ronaldu je dobrodošlicu poželeo i njegov nekadašnji saigrač, a sada trener Mančestera, Norvežanin Ole Gunar Solskjer, koji je Portugalca nazvao "legendom kluba".

Ronaldo je, inače, ostavio dubok trag u Mančesteru jer je u svom prvom boravku u Junajtedu na 292 utakmice postigao 118 golova, osvojivši tri titule šampiona engleske Premijer lige i trofej Lige šampiona 2008. godine. Njegova impresivna fudbalska biografija, međutim, nije samo vezana za klupski fudbal. Ronaldo je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Portugalije i najbolji je strelac u istoriji nacionalnog tima. Sa Portugalom je osvojio Evropsko prvenstvo 2016. godine i Ligu nacija 2019. godine. U svojoj karijeri pet puta je osvojio Zlatnu loptu namenjenu najboljem igraču sveta, četiri puta bio je najbolji strelac Evrope, a proglašavan je najboljim fudbalerom italijanske, španske i engleske lige.


MARKETINŠKI POTENCIJAL

Iako veteran i u poznim igračkim godinama, 36-godišnji Kristijano Ronaldo doveden je ne samo zbog svog fudbalskog umeća, već i zbog ogromne globalne popularnosti i marketinške "prepoznatljivosti". Na društvenim mrežama Portugalac "dominira" sa 335 miliona pratilaca na Instagramu i 150 miliona na Fejsbuku. Ne treba stoga da čudi što je internet, žargonski rečeno, bukvalno "eksplodirao" nakon vesti o transferu: zvanični najavni tvit Mančester junajteda o Ronaldovom povratku u klub postao je najpopularniji sportski tvit do sada, sakupivši čak 1,3 miliona lajkova nakon samo 60 minuta od objavljivanja.

Prošle godine je magazin "Forbs" objavio kako je Kristijano Ronaldo prvi fudbaler u istoriji koji je postao milijarder. Procenjuje se da je tokom karijere od ugovora sa svojim klubovima zaradio oko 650 miliona dolara, dok je ostatak prihodovao od reklama i brojnih sponzora. Deo njegovog bogatstva potiče od endorsement ugovora sa velikim brendovima kao što su Najki, Tag Heuer, Clear Haircare i sl. Prema tvdnjama CBS Sport-a, Ronaldo je, recimo, potpisao doživotni ugovor sa američkim proizvođačem sportske opreme, koji mu godišnje donosi 20 miliona dolara.


BLOKBASTER TRANSFERI

Povratak Kristijana Ronalda u Mančester junajted, dakle, bio je samo još jedan "blokbaster" transfer ovog leta i dogodio se svega dve sedmice nakon što je Argentinac Lionel Mesi iznenada obznanio da napušta svoj matični klub Barselonu i odlazi u Pari Sen Žermen (vidi "Fudbalski Džordan", Vreme, br. 1598). Ovaj prelazni rok je, inače, bio krcat vanserijskim fudbalskim transferima, a mediji su ga već prozvali "najluđim u istoriji". U jurnjavi za novim klubovima aktivna su bila i druga velika imena najpopularnijeg globalnog sporta, među kojima su i Rafael Varan (otišao iz Reala Madrid u Mančester junajted), Romelu Lukaku (Inter Milan – Čelzi), Džejdan Sančo (Borusija Dortmund – Mančester junajted) itd. Ne treba zaboraviti i da se sve to događa samo četiri meseca pre narednog, zimskog prelaznog roka koji počinje u januaru.

A koliko su važni transferi u fudbalu najbolje govore podaci iz nedavno objavljenog izveštaja Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji su pokazali da je u prethodnih deset godina (2011–2020) na međunarodne transfere potrošeno više od 48,5 milijardi dolara. Ovoj nadrealnoj sumi najviše su "doprineli" evropski klubovi, od kojih je dvanaest iz engleske Premijer lige, po pet ih je iz Španije i Italije, tri su iz nemačke, a dva kluba su iz francuske lige. Najveće "trošadžije" su, očekivano, Mančester siti, Čelzi, Barselona, PSŽ i Real Madrid. I srpski timovi "ovajdili" su se od transfera igrača, a izveštaj FIFA pokazuje da su naši klubovi u prethodnoj deceniji potrošili skoro 95 miliona, a prihodovali 312 miliona dolara. Zanimljivo je i da je izveštaj "krovne kuće fudbala" pokazao kako sve veći uticaj imaju menadžeri igrača, čije ukupne provizije su od 2011. do 2019. porasle čak pet puta, sa 131,1 milion na 640,5 miliona dolara.

Klub iz Pariza u kome je karijeru nastavio i Leo Mesi ovog leta prednjačio je u dovođenju novih igrača, a novinski stupci širom sveta utrkivali su se da pišu o izdašnoj transfer politici PSŽ-a, koja je bila zaslužna i za dovođenje dugogodišnjeg kapitena Real Madrida Serhija Ramosa i Italijana Đanluiđija Donarume iz Milana, reprezentativnog golmana koji se nedavno okitio titulom evropskog šampiona u fudbalu.

foto: tanjug / ap photo...i Mbape


SAGA ZVANA MBAPE

Pod medijskom lupom se intenzivno pratila i fudbalska sudbina mladog centarfora "svetaca" Kilijana Mbapea, a u trenutku dok nastaje ovaj tekst (utorak popodne), još se nije znalo "kojem će se carstvu privoleti" francuski as. On nije produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom, a i sam je više puta izjavio da je njegova želja da obuče dres Real Madrida, tima koji ga žarko želi u svojim redovima. U "šahovskom meču", kako je španska "Marka" nazvala proces dovođenja Mbapea iz PSŽ-a u "kraljevski klub", bilo je svega: tvrde diplomatije, odugovlačenja, cenkanja, pretnji i ultimatuma. Eventualno kapitalno pojačanje Reala bio bi ubedljivo najskuplji transfer ovog leta. A ukoliko Mbape i dalje bude igrač PSŽ-a, to bi značilo da je definitivno odbijena poslednja ponuda Madriđana vredna 200 miliona evra, pa će na Parku prinčeva ipak još neko vreme u funkciji biti ubitačan triling asova – Mesi, Nejmar, Mbape.

Imajući u vidu da francuskom reprezentativcu ugovor ističe sledećeg leta, on postaje slobodan igrač, što znači da se u kasu "svetaca" od njegovog eventualnog odlaska u drugu sredinu neće sliti nijedan jedini evro. Kilijan Mbape će, pak, već u januaru biti u prilici da potpiše predugovor sa Realom iz Madrida i da se tako sa obezbeđenim dugoročnim ugovorom preseli u glavni grad Španije u sezoni 2022/23.

Kraljevski klub ionako ima planove da upravo sa mladim napadačem gradi viziju "novog Reala", koja će korespondirati sa skoro 800 miliona evra vrednim novim stadionom Santijago Bernabeu. Njegova potpuna rekonstrukcija biće završena naredne godine, ali će prve posetioce početi da prima već sada u septembru. Nadležni navode da će novi stadion biti velelepni multifunkcionalni sportski objekat, koji će moći da ugosti ne samo fudbalske mečeve već i NBA utakmice, teniske mečeve Dejvis kupa, kao i različite kulturne i muzičke manifestacije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST