foto: ap photo

Autor

tv manijak >

CG vikend u nekoliko slika

Kao da je važno da li je neko bacio flašu benzina na kordon policije pre ili nakon odluke Vlade o probijanju barikada, u oba slučaja se radi o prekršaju

Svaki važan politički događaj prethodnih decenija ostao je u medijima i našem sećanju sačuvan kao kratak snimak ili fotografija. Nekada je sećanje referisalo na naslovne stranice novina, televizija nas je naučila da pamtimo vizuelno, što se nastavilo sa internetom i društvenim mrežama.

Protekli vikend je u medijskom smislu bio potencijalno zanimljiv jer smo imali najavu ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog. Milo Đukanović je preko svojih sledbenika želeo da spreči održavanje verske ceremonije na Cetinju, gde je sedište Mitropolije, uz čudno objašnjenje da to vređa osećanja političkih protivnika aktuelne vlade Crne Gore. Time je postavljena medijska kulisa za ispitivanje snage i odlučnosti aktuelne vlasti, a promovisan je i novi politički akter – komite, koji su paravojna organizacija Milovih sledbenika. U toj atmosferi se desio obračun vlasti i opozicije, uz nekoliko antologijskih scena koje će ostati u medijskoj arhivi i našem sećanju.

Slika 1. Snajper i helikopter

Patrijarh SPC dolazi sa vladikom Joanikijem na ustoličenje helikopterom pošto su komite postavile barikade na putu od Podgorice do Cetinja. Ulazak u manastir sa policijskom pratnjom, sa pancirnim ćebadima raširenim zbog opasnosti od snajperske vatre. Iako je u pitanju sekularna država, SPC i Mitropolija imaju veliki značaj, komite je vide kao eksponenta velikosrpske hegemonije, što je Milova teza još od Miloševićevog vremena. Sveštenici postaju meta.

Slika 2. Autogol

Barikade na putevima, ljudi sa oznakama i znamenjima Crne Gore postavljaju kamenje i automobilske gume. Gume su zapaljene i crn, gust dim počinje da guši upravo demonstrante, koji pokušavaju da se spuste kroz vrletni krš. Trenutak apsurda u napetoj situaciji, nalik na čuveni video gde policajci u Bugarskoj ispaljuju suzavac ka demonstrantima, a vetar vraća dim na njih. U oba slučaja vidi se element autodestrukcije.

Slika 3. VAR za Veljovića i Molotovljev koktel

Video-snimak postaje ne samo dokument, već i dokaz za utvrđivanje toka događaja. Zabeleženo je hapšenje bivšeg direktora policije Veljovića, koji je sada savetnik Mila Đukanovića za bezbednosna pitanja. Takođe, tokom ceremonije ustoličenja na Cetinju trajali su sukobi komita sa policijom, a na osnovu snimka stručnjaci treba da utvrde kada je tačno bačen prvi Molotovljev koktel na kordon policije. Video-snimak tako dobija ulogu VAR tehnologije na fudbalskim utakmicama. Kao da je važno da li je neko bacio flašu benzina pre ili nakon odluke Vlade o probijanju barikada, u oba slučaja se radi o prekršaju.

Slika 4. Kao u igrici

Umesto priloga sa sednice Vlade Crne Gore, objavljen je post sa naloga predsednika Vlade Krivokapića o hapšenju Veljovića. Fotografija koja prati objavu prikazuje Krivokapića koji događaje prati na ekranu televizora. Od gledaoca do kreatora programa, Krivokapić postaje akter, izlazi iz uloge pasivnog gledaoca, što mu oponenti često zameraju. Počinje da utiče na sliku i na stvarnost. Slično je sa postovima Dritana Abazovića, koji postaju zvanični dokumenti.

Slika 5. Novinarska petlja

Reporter Euronews Srbija Marko Subotić u dimu suzavca, između policijskog kordona i demonstranata, gađaju ga kamenjem tokom uključenja, a on ne gubi misao ni koncentraciju. Sličan napad i na reporterku N1, rasprava sa demonstrantima uživo.

Ovaj haos prate dva karakteristična i potpuno oprečna uzvika. Vernici i sveštenstvo na kraju ceremonije uzvikuju "Dostojan!" novom mitropolitu, demonstranti na Cetinju policiji i sveštenicima skandiraju "Cigani", kao pogrdnu zamenu za Srbe. To je deo ikonografije mržnje koja je obeležila hrvatski nacionalizam, naročito u Dalmaciji, od kraja osamdesetih godina do danas, gde je cigansko ono što je srpsko. Déjà vu.

Slika 6. Milo u civilu

Milo Đukanović u kafiću na Cetinju, na kvazispontanoj kafi sa pristalicama. Političar u civilu, uz još neke zvaničnike iz njegovog režima. Skupo odelo kao uniforma političara, kožna jakna kao civilka. Nakon svega, izjava za medije i društvene mreže ispred panoa gde piše Predsjednik Crne Gore, kao neka vrsta identifikacije. Ta slika gubitka insignija moći na Balkanu praćena je neobično suzdržanim porukama iz američke ambasade i Komisije EU. Nema bezrezervne podrške koju je do sada Milo uživao, pa je time utisak poraza još izraženiji iako je prehodni vikend samo pokazao dubinu podele u Crnoj Gori i rovitost celog regiona.

Slika 7. Guslanje uživo

Jutarnji programi u subotu i nedelju na televizijama Pink i Happy prštali su od poziva na obračun sa Milom. Mučna medijska propaganda koja je podizala temperaturu, bez ideje da se čuju stavovi druge strane. Političari, analitičari, Crnogorci u Beogradu i konačno guslar u odelu sa nastupom uživo. Bila je to histerična parada kvazipatriotizma, od koje se u svom obraćanju pred Hramom Vaskrsenja u Podgorici ogradio čak i patrijarh SPC Porfirije opisavši ceo skup kao isključivo crkveni i duhovni.

Slika 8. Za kraj i početak

Kraj vikenda, nedelja u 21 sat, kraj svih sukoba na Balkanu i simboličan početak nove sezone najvećeg rijalitija u regionu – Zadruga 5. Cirkus sa vatrometom, karnevalom, ljudima na štulama, renesansnim vilama i Željkom Mitrovićem koji polaže cvetić pred spomenikom Kozima Medičija, svog uzora, koji stoluje u njegovom imaginarijumu u Šimanovcima. Mitrović, uprkos protivnicima nekulture i primitivizma, proglašava početak Zadruge 5 gde, baš kao i na političkoj sceni Balkana, opet imamo iste aktere, čijim budućim svađama se publika unapred raduje. Početak novog pada!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST