foto: marija janković

Intervju – Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev >

Registrovanje stvarnosti

"Još u septembru prošle godine", kaže za "Vreme" Tatjana Lazarević, "kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će vlasnici vozila na Kosovu koji poseduju KS registarske tablice biti dužni da ih zamene sa registarskim oznakama RKS. Iz ovog ministarstva su naveli da se završavaju sve procedure registracije vozila sa KS registarskim oznakama"

Najave o primeni onoga što kosovske vlasti sada nazivaju reciprocitet – ukidanje srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova i uvođenje probnih tablica za vozila iz Srbije traju već mesecima, odnosno godinama. Kosovske vlasti su ranije isticale kako se radi samo o primeni već postignutih dogovora. Beograd tvrdi da insistira na primeni briselskih dogovora, ali optužuje Prištinu za jednostranu primenu, objašnjava za "Vreme" Tatjana Lazarević, urednica portal Kossev.

U većinski srpskim sredinama, objašnjava ona, tokom poslednjih deset godina koristile su se RKS, KS i SRB tablice. Što se srpskih sredina tiče, Srbi na Severu koriste srpske tablice gradova na Kosovu i Metohiji – KM, PR, PE, GL... Ali već godinama sa njima nisu mogli da prelaze južno od Ibra jer bi se odmah zaplenile. Pravilo da ovakve tablice ne važe iz Prištine odnosilo se i na Sever, odnosno prelaze Jarinje i Brnjak, ali se defakto nije primenjivalo, pa su vozila sa ovim tablicama kojih, prema nekim podacima, ima oko 9000, nesmetano saobraćala.

Ipak, tokom godina, na Severu je sve više Srba svoja vozila registrovalo u centralnoj Srbiji, na primer, KV, KG, BG, VB... Naime, sa ovim vozilima kretali su se nesmetano svuda – na severu, jugu, u centralnoj Srbiji. Slično su radili i neki Albanci registrujući vozila u Bujanovcu i Preševu...

U svakom slučaju, od 2016. do sada, za tablice RKS nastavljeno je korišćenje probne SRB na teritoriji centralne Srbije, dok su vozila sa srpskim tablicama nesmetano saobraćala na Kosovu.

Konačno, iz tog navodnog tehničkog aranžmana iz 2016, jedna od glavnih vesti koja je obostrano potvrđena jeste bio aranžman produžetka tzv. neutralnih tablica KS, za još narednih 5 godina, dakle do 15. septembra 2021. (dakle, od 2011. do 2016, pa do 2021) sa razumevanjem da će se dve strane u Evropskoj uniji dogovarati kako dalje.

Međutim, 18. septembra 2020. u Prištini je doneta odluka o zabrani vađenja novih tablica KS, tako da je poslednja registracija za te tablice istekla ovog 18. septembra.

Još u septembru prošle godine, podseća Tatjana Lazarević, kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će vlasnici vozila na Kosovu koji poseduju KS registarske tablice biti dužni da ih zamene sa registarskim oznakama RKS. Iz ovog ministarstva su naveli da se završavaju sve procedure registracije vozila sa KS registarskim oznakama.

Urednica portal Kossev podseća da je tada rečeno kako su "svi vlasnici vozila koja poseduju KS tablice, prilikom produženja registracije vozila, u obavezi da KS tablice zamene RKS tablicama, prema proceduri za produženje registracije vozila i na osnovu odluke Br. 012/2020 od 10. 1. 2020 za određivanje tarifa".

"VREME": Bilo je još upozorenja pre aktuelne eskalacije?

TATJANA LAZAREVIĆ: U februaru je u kosovskim medijima objavljeno da nakon 14. septembra nijednom vozilu na Kosovu neće biti dozvoljeno da poseduje KS tablice, već će vlasnici automobila morati da ih zamene sa RKS registarskim oznakama. Direktor Agencije za civilnu registraciju Bekim Hodža rekao je da se registarske tablice "KS" uklanjaju sa svih vozila koja se registruju do 14. septembra.

Broj vozila registrovanih sa "KS" tablicama prešao je 35.000 i od 14. septembra, kada registracija ističe, "KS" tablice se uzimaju i daju se "RKS" registarske oznake, poručio je tada Hodža.

Ipak, bilo je i nagoveštaja da će se nastaviti sa starom praksom?

Bekim Hodža iz Agencije za civilnu registraciju izjavio je u decembru 2017. na sastanku Komisije za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje KBS-a da će za još pet godina biti obezbeđene KS tablice za one koji ih žele. On je rekao da je bitno da ima RKS tablica, ali, pored toga, ima i ilegalnih tablica.

U ovim napetim okolnostima možda treba podsetiti da su registarske oznake KS u primeni još od 2011. a na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja iz ove godine i aranžmana potpisanih u Briselu između delegacija Beograda i Prištine za normalizaciju primene sporazuma od 14. septembra 2016?

U jednoj od tačaka sporazuma iz 2011. se navodi da će "svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti RKS ili KS registarske tablice za vozila. Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEKS-a ako je to potrebno". Strane su potom na osnovu aranžmana sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. odlučile da kao privremenu meru donesu produženje roka KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će, kako je dogovoreno, dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje.

Istorijat rešavanja problema sa tablicama traje već deceniju?

Primena "KS" registarskih oznaka definisana je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine i aranžmanima potpisanim u Briselu između delegacija Beograda i Prištine za normalizaciju primene sporazuma od 14. septembra 2016.

Vlasnicima KS registarskih tablica na osnovu prvobitnog sporazuma bilo je omogućeno da vozilima slobodno putuju na teritoriju Srbije ili preko nje, dok su lica koja poseduju "RKS" oznake u obavezi da vade takozvane probne tablice.

U tehničkom sporazumu između Beograda i Prištine, donetom 2011. godine, u četiri od 11 tačaka navodi se u tački 6, kao privremena mera, da će vlasti na Kosovu produžiti važenje KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje, uz posredovanje EU ukoliko bude potrebno. U sledećoj tački rečeno je da će svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti RKS ili KS registarske tablice za vozila, u skladu sa tačkom 6 gore navedenom. Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEKS-a ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje gore navedenog.

Kao privremena mera, vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Kosova koja imaju KS registarske tablice da slobodno putuju na njihovu teritoriju ili preko nje, a za svako vozilo, takođe privremeno, čiji vlasnik to bude želeo, biće dostupne privremene registarske tablice na relevantnim graničnim/administrativnim prelazima.

Inače, prevod ovog sporazuma dostupan je na sajtu Kancelarije za KiM i ne predstavlja nikakvu tajnu.

Marko Đurić, tada direktor Kancelarije za KIM, izjavio je 8. septembra 2016. u Briselu da je pitanje registarskih tablica i tog dana bila tema razgovora u Briselu, ali da dogovora dve strane još nema.

Da, on je tada izjavio da je dogovorom iz 2011. koji je sa Prištinom napravila tadašnja Vlada u Srbiji bilo predviđeno da srpske tablice više ne postoje na području KiM i da se oni bore protiv ukidanja naših tablica i omogućavanja građanima koji su tada koristili KS registarske tablice da imaju produženje važenja tog perioda jer po sporazumu iz 2011. period korišćenja tih tablica je trajao pet godina i on sada ističe, rekao je Đurić novinarima u Briselu gde je tada nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou. On je rekao da još nema dogovora dveju strana oko pitanja registarskih tablica.

Nakon Đurićeve izjave oglasila se i ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri. Suprotno Đuriću, Tahiri je tvrdila da je "nakon devet sati intenzivnog razgovora" postignut Sporazum o reciprocitetu registarskih tablica između "Kosova i Srbije".

Edita Tahiri je tada objasnila kako će model koji će se u budućnosti primenjivati biti baziran na modelu koji primenjuju Grčka i Makedonija, a koji podrazumeva prekrivanje državnih oznaka na tablicama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST