foto: ap photo
U DOBROM DRUŠTVU: Andrej Babiš, Janez Janša, Viktor Orban, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Mađarska – Vučić na Demografskom samitu o podsticanju rađanja >

Bog, porodica i otadžbina

Prošle sedmice su se u Budimpešti sastali bećari, odnosno oni strani državnici koje Viktor Orban na dubokoj periferiji desnog esktremizma još uvek može da izvede na binu, među njima i Aleksandar Vučić. Ostali u Evropi su sa gađenjem okretali glavu na drugu stranu u stilu koleginice Maje iz Zagreba koja je napisala: "Koji vi bal vampira imate danas tamo… Čitam izjave i citate govora, pa se štipam… još samo da se počnu dizati i pjevati Tomorrow belongs to me… i eto ti kabarea"

Za "Vreme" iz Budimpešte

Zvuči malo paradoksalno, ali je tzv. Demografski samit izmišljen u kabinetu mađarske vlade kao odgovor na migracijsku krizu 2015. godine. Da se podsetimo: u najdramatičnijem periodu tadašnje sirijske krize na hiljade migranata je stiglo na mađarsku granicu, odakle su ih mađarske vlasti namerno usmeravale prema glavnom gradu. Oko istočne železničke stanice danima su čitave porodice živele pod vedrim nebom ne bi li cela zemlja videla "svu opasnost" od "najezde nepoznatih stranaca sa opasnim namerama".

Potom su izbeglice puštene prema zapadu gde ih je primila kancelarka Angela Merkel. Ovaj manevar sa ljudskim bićima i politička kampanja koja je usledila sa antimigrantskim i antisoroševskim plakatima bio je temelj ponovne dvotrećinske pobede Viktora Orbana 2018. godine.

Ovogodišnji demografski samit je služio istoj svrsi: geslo zaštite porodice i (jalovi) pokušaj podsticanja nataliteta nisu ništa drugo nego poziv na zaštitu belog hrišćanskog stanovništva, poruka da migranti ne mogu da popune prazninu koju ostavlja rapidno opadanje broja stanovnika. Tužno-smešni posteri "onima koji dolaze" poručuju da moraju da poštuju mađarsku kulturu – i to na mađarskom jeziku.

Jer posteri nisu namenjeni migrantima, već onim glasačima (a ima ih od dva do dva i po miliona) kod kojih je stvoren ili ponovo oživljen rasistički pogled na svet. Ni ovaj, četvrti po redu samit, koji je održan prošlog četvrtka i petka u prelepnom Varkert bazaru na dunavskoj strani Budimske tvrđave, nije se razlikovao od prethodnih. U toku je žestoka predizborna kampanja, a mađarski premijer mora da pokaže svojim vernim glasačima da nije izolovan u svetu diplomatije, da kod njega rado dolaze u goste velikani svetske scene poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, premijera Slovenije i Češke Janeza Janše i Andreja Babiša i počasnog gosta Majka Pensa, drugog čoveka propale Trampove administracije.


SVE JE POČELO OD PSA

Mađarski mediji pomalo sarkastično navode da je predsednik Srbije, kao prvi govornik, dao veseo ton hepeningu pričajući o tome kako fotografije pasa na društvenim mrežama ubiraju mnogo više lajkova i pozitivnih komentara od fotografija dece. U malo ozbiljnijem delu govora i Vučić je dao svoj doprinos osnovnoj, antiliberalnoj svrsi samita: kritikovao je odnos javnosti prema demografskim pitanjima rekavši da njom dominira "liberalni politički marksizam".

"Taj liberalni marksizam podučava ljude novim teorijama koje bi trebalo da promene njihove živote, ali ih menjaju tako da gubimo mogućnost za opstanak", rekao je presednik Srbije. Ni ovog puta nije propustio priliku da po ko zna koji put pohvali svog domaćina i ukaže na suštinu istorijski dobrih srpsko-mađarskih odnosa. Vučić je objasnio da je Orban "bio hrabar", da je znao da treba nešto da se uradi da bi se poboljšali odnosi između Mađarske i Srbije, te da su Srbi pre deset do petnest godina na sportskim takmičenjima uvek navijali protiv Mađara, a da sada i u poslednjih godinu dana, bez obzira protiv koga Mađarska igra, 80 do 90 odsto srpske populacije navija za Mađarsku.


PORUKE SA SKUPA

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens je optužio liberalnu globalnu elitu koja " širi laž da je porodica prevaziđeni model". Poznati protivnik abortusa je izazvao nemalu nelagodnost kod domaćina kada je pozvao lidere Srednje Evrope da stanu uz SAD u borbi protiv Kine, koju je optužio da krši ljudska prava i da je prouzrokavala pandemiju kovida 19. S obzirom na bliske veze nekih prisutnih državnika sa Pekingom (kineska pruga Beograd–Budimpešta i ostale kineske investicije u Mađarskoj i Srbiji), ova izjava nije izazvala naročito oduševljenje.

I član Predsedništva BiH Milorad Dodik (njegovo prisustvo se ne može drugačije shvatiti nego kao povećanje broja zvanica) optužio je Zapad da je sebičan, zbog čega se navodno prazni Balkan (?). Dodik je rekao da će na mesto mladih koji hrle na Zapad doći ljudi sa drugačijem kulturom, koji se neće asimilirati. Rekao je i da njegova zemlja neće postati parking za migrante. Propustio je da kaže kako namerava da zadrži mlade, ako ne u celoj Bosni i Hercegovini, onda bar u Republici Srpskoj.

Premijer Slovenije, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, i najnoviji bliski saradnik i sledbenik Viktora Orbana Janez Janša bio je umereniji. On je čak pohvalio EU zbog toga što je kreirala posebno telo za demografiju. A češki šef vlade Andrej Babiš, kome takođe uskoro predstoje izbori, zamerio je zapadnim političarima što dopuštaju ilegalnu migraciju i pohvalio Orbana zbog njegove borbe za odbranu Evrope. Babiš je imao tu čast da ga njegov domaćin dan ranije odvede na mađarsko-srpsku granicu i pokaže mu ponos svoje vladavine – žičanu ogradu. Na snimcima državnih medija vide dvojica se premijera kako samrtnički ozbiljni slušaju raport nekog debeljuškastog oficira. U vanrednim situacijama zahteva se vanredna pažnja. U Mađarskoj jeste u zakonskom smislu na snazi vanredno stanje mada migranata jedva da ima.


ŠEST MUŠKARACA I JEDNA ŽENA

Viktor Orban je na samitu rekao da su "porodice pod opsadom", dodao da ih napadaju liberalne snage na Zapadu, te umirio sve prisutne rekavši da se on "nikada neće predati". Optužio je Zapad i zbog smanjenje stanovništva u istočnoj i srednjoj Evropi, koje su najviše pogođene belom kugom.

Orban smatra da Zapad taj problem hoće da reši tako što će dovesti migrante kao novu radničku klasu. On je optužio raznorazne zapadne nove marksističke, levičarski pokrete da već u obdaništima hoće da kvare našu decu, da propagiraju slobodnu promenu pola i prave od dece buduće aktiviste za prajdove. Šlag na tortu bila je izjava njegove ideološke savetnice Marije Šmit da pokret Me too "masovno kastrira muškarce".

Orban je govorio i o međunarodnim odnosima, upozorio da su Mađarska i svetska konzervativna misao (Bog, otadžbina, porodica) pretrpeli nekoliko politički osetljivih poraza, kakvi su Bregzit, odlazak Trampa i Netanjahua. Upitao se i šta će biti posle izbora u Nemačkoj, pošto su vlade Angele Merkel bile solidan oslonac njegovom Fudesu, koji je zauzvrat nemačke firme u Mađarskoj, poput Audija, BMW-a i Mercedesa, zasipao svim mogućim povlasticama.

Prilikom otvaranja Demografskog samita o podsticanju rađanja, na bini je stajalo šest muškaraca (Orban, Vučić, Dodik, Babiš, Janša, Pens) i jedna žena, mađarska ministarka za porodične poslove Katalin Novak. Njena uloga se svela na ulogu moderatora. Kako i priliči.


DOVIĐENJA U MARBELJI

Neposredno po završetku budimpeštanskog skupa odjeknula je vest da su se najstarija ćerka Viktora Orbana Rahel, njen suprug Ištvan Tiborc i njihovo troje dece iznenada preselili iz Mađarske u Španiju, preciznije u Marbelju. Svoje najstarije dete već su upisali u tamošnju privatnu školu (godišnja školarina iznosi šest hiljada evra). Tiborc, navodno, tamo ima neke poslove, neki mali hotel od nekoliko stotina soba i još ponešto.

U čemu je problem? Gore pomenuti Tiborc nije nepoznat ni javnosti u Srbiji, jer je njegova firma pravila javno osvetljenje u nekim gradovima po Vojvodini. On je jedan od najbogatijih Mađara, nacionalni zet koji pripada novoj eliti i čije firme redovno i lako pobeđuju na raznim tenderima. Kada je antikorupcijsko telo Evropske unije OLAF pre nekoliko godina pokrenulo istragu u slučaju Tiborcove firme Elios i zatražilo da vrati oko 43 miliona evra zbog korupcije, Orbanova vlada je diskretno odustala od zahteva da EU plati račune Eliosa tj. naknadno odustala od donacija da bi sprečila dalju istragu.

Ni Rahel nije bila besposlena, imala je (ili još ima) važnu ulogu u turizmu i modnoj industriji. Mađarski režimski mediji su nju i njenog muža promovisali u idealan mađarski par koji je tako uspešno stao na sopstvene noge.

Opozicija koja upravo završava prvi krug predizbora, na kojima je glasalo više od pola miliona ljudi, tvrdi da se radi o početku opšte bežanije pre očekivanog izbornog poraza u aprilu iduće godine. Oni malo skeptičniji kažu da se familija Tiborc sklanja iz javnosti do izbora, da ne bi bila meta novih korupcijskih afera. Ima i onih koji misle da je Marbelja (inače omiljeno stečište međunarodnog kriminala) samo deo procesa prebacivanja novca i ostalih sredstava u inostranstvo.

Bilo kako bilo, Orbanova sopstvena familija je dala ubedljiv odgovor na njegovu poruku sa Demografskog foruma: Bog, otadžbina, porodica.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST