Autor

navigator >

Beograd na vodi kojeg više nema

Ne znam za vas, ali ja kada treba da pronađem neku adresu u Beogradu (pa i bilo gde u svetu) kucam je u Gugl pretraživaču i, naravno, odgovor dobijem na Gugl mapama. Mape ne greše više od dvadesetak metara, mada u nekim krajevima ne pomažu, neke brojeve je teško naći među blokovima zgrada na Novom Beogradu ili Dorćolu, ali to je već pitanje snalaženja kada stignete "na adresu".

Zato sam se mahinalno mašio za Gugl kada je trebalo da pronađem gde se nalazi neki restoran u Beogradu na vodi. Sve je bilo kako treba, crvena čioda stajala je na pravom mestu, uputstvo za vožnju ispravno, sve dok iz nekog razloga nisam poželeo da pogledam "street view" to jest kako restoran izgleda sa ulice. Kad tamo, međutim.

Pred očima su mi se pojavile stare kućiće i biciklistička staza kojom sam često vozio pa sam zapamtio svaku, svi autobusi koji su se parkirali široko oko autobuske stanice bili su tu, magacini duž Hercegovačke puni su robe, kao i kafanice ljudi. Dan, sunčan. Jedino čega nema su zgrade Beograda na vodi, ni ašov nije zakopan.

Nešto drugačija situacija je sa satelitskim snimkom, na osnovu kojeg se, pretpostavljam, ucrtavaju nove ulice na mapu. Tu se vidi veliko gradilište, ali nijedna zgrada još nije završena, dok Kula Beograd nije ni započeta, dakle satelitski snimak star je barem četiri godine, sudeći po "sivoj fazi" u kojoj se nalaze prve dve zgrade.

Slika sa ulice nije ista na svim lokacijama ovog dela grada. Negde jeste osvežena, ali i dalje nije aktuelna. Restoran koji sam tražio pojavio se na drugoj pretrazi, ali u fazi gradnje. To sve ima smisla, jer Guglovi automobili nisu mogli da prolaze kroz gradilišta oni voze kuda i svi mi. Trenutno im nismo u fokusu što se može utvrditi na sajtu Gugl mapa gde su navedene zemlje kojima sada krstare. Najbliže su nam u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, ne navodi se kada će se ponovo navratiti u Srbiju kako bi apdejtovali mape.

Dok se to ne dogodi možemo se zabavljati slikama "Beograda kojeg više nema". Ili ih proučavati. Ako se pitate šta se događa sa starim snimcima kada automobil ili satelit prođe ponovo i napravi nove, odgovor je da se i dalje čuvaju praveći slojeve digitalne istorije. U meniju mapa piše vam kada je snimak napravljen i da li ima ranijih. Ukoliko imate takvu potrebu možete otvoriti stari snimak i utvrditi koliko su se neki deo grada ili ulica promenili između dva prolaska.

Gugl mape postoje od 2005, a pogled sa ulici uveden je 2007. Pravu vrednost ove arhive saznaćemo za par decenija, sada možemo samo da zamišljamo koliko bi nam značilo da su Gugl mape postojale, sedamdesetih ili osamdesetih, koliko bi bile korisne arhitektama, urbanistima ili scenaristima i scenografima koji nastoje da evociraju neko ranije vreme u seriji ili filmu.

Uz malo kompjuterskih čuda možda će glumce moći da smeste u sačuvani snimak bez skupih kulisa. Za Srbiju ta istorija počinje 2013. kada su Gugl automobili ovde počeli da voze.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST