SCENA

 

Ponovo U.K. Subs

Ko se uželeo izvornog i žestokog pank zvuka, moći će u Pogonu Doma omladine 23. februara da uživa na koncertu legendi pank-rok scene U.K. subsa. Subsi postoje od 1976. godine i spadaju u prvu generaciju pank bendova. Albume izdaju abecednim redom (stigli su do slova T), sviraju preko 200 koncerata godišnje – dovoljno za dobar provod!

DJ MARKY & MC STAMINA

DJ MARKY & MC STAMINA, nastupaju 23. februara u klubu Monod. DJ MARKY dolazi iz Sao Paula, i po opštem sudu publike, kritike i drugih disk džokeja, predstavlja najveće osveženje i najuzbudljiviji novi talenat koji se pojavio na drum and bass sceni u poslednje dve godine. Po izboru časopisa Knowledge upravo je Marky nabolji novi DJ za 2001.

Pohvale koje stižu sa svih strana plod su njegove jedinstvene kombinacije tehničkog umeća i umetničke inspiracije, čiji je trademark Markyjev nezaboravan živi način miksovanja tvrdog drum and bassa i junglea s brazilskom sambom, sve to uz agresivno scratchovanje. Po opšteprihvaćenom sudu klupske javnosti, Marky je u poslednjih godinu dana potpuno osvežio i revitalizovao drum and bass, unevši u njega novu toplinu i milozvučnost i nateravši najčuvenije britanske DJ timove da pohađaju njegove retke evropske nastupe u potrazi za novom inspiracijom.

Poznat i kao "Pele na gramofonima", DJ Marky je danas deo velikog hypea oko uzbudljive brazilske drum and bass scene, novog trenda koji je naveo jednu takvu megakompaniju kao što je Najk, da u saradnji s klubom Movement koliko prošle nedelje lansira ograničenu seriju luksuznih patika u bojama brazilske zastave (plavo-žuto-zeleno), posvećenu upravo DJ Markyju i brazilskom drum and bass zvuku - kao autentičnom, novom uličnom zvuku, sinonimu dobre zabave sa stavom.

Savremena britanska grafika

Britanski savet u saradnji s Udruženjem likovnih umetnika Srbije organizovao je izložbu savremene britanske grafike koju je u četvrtak 21. februara u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" otvorio direktor Britanskog saveta u Jugoslaviji Ijan Stjuart (Ian Stewart). Izložba izdavačke kuće Paragon Press nastala je na inicijativu Čarlsa But-Kliborna (Charles Booth-Clibborn), vlasnika ove izdavačke kuće, koji je umetnike različitih generacija, i različitih umetničkih usmerenja (slikari, skulptori, video umetnici i grafičari), pozvao da urade ciklus grafika, koristeći se različitim tehnikama stvaranja.

Izložba In Print će predstaviti 25 umetnika, među kojima su pripadnici generacije Mladih britanskih umetnika (Young British Artists), kao što su Demijan Hrst (Demian Hirst) ili Mark Kvin (Marc Quinn), ili već priznati umetnici poput Ijana Mekivera (Ian McKeever) i Brusa Meklina (Bruce McLean).

Britanski savet sa zadovoljstvom predstavlja izložbu koja na potpuno novi način osvetljava umetnost britanske savremene grafike. Izložba će biti otvorena do 21. marta 2002.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST