Predlog za eksperimentisanje >

Free your cooking

Voćke i meso, a bordo salata

Kuvanje je ovde jedna od retkih aktivnosti kada svako može da bude u pravu, bez obzira na onaj ponekad iritantni stav da su svi stručnjaci za sve. Da kuva zna svako – trebalo bi da je istinita tvrdnja u zemlji koja se diči raznolikom, kvalitetnom kuhinjom. Opravdanje da vas mrzi, da nije potrebno umeti napraviti nešto više od kajgane da se preživi jeste ili foliranje ili linija manjeg otpora.

Dok kuvate, možete da slušate muziku, pričate telefonom, čak i da gledate TV program. Nije potrebno mnogo prostora, posebna oprema, specijalni noževi i šerpe. Kuvanje opušta – pitajte naučnike.

Gledajte Džejmija Olivera: ne samo što izgleda lako već zaista i jeste. Malo avanture: zašto krompir uvek mora da bude pržen, baren ili pečen? Iseckajte ga na pločice, dodajte malo kupusa i paradajza, ljuta paprika preko. Meso će biti samo prilog.

Idite na pijacu: "promene" su nam donele i raznolikost zeleniša koji se do sada svodio na zelenu salatu. Eksperimentišite: reckavo lišće bordo-zelene boje savršeno se uklapa uz pirinač i šargarepu.

Jabuke, koje su vam se verovatno smučile zbog neopisive gladi koju osetite ubrzo po konzumaciji, mogu da budu fenomenalan dodatak uz teletinu.

Probajte pomorandže uz krmenadle: ta slast koju će tanko isečeni kolutovi ove inspirativne voćke dati blago pečenom mesu teško može da se uporedi s ukusom bilo čega što ste probali.

A tek hleb: zaboravite na pufnaste bezukusne polukolače koji se nude u skoro svakoj beogradskoj pekari. Ako vas mrzi da idete do Bajlonija da biste kupili najlepši i sve ređi hleb iz furune, sa divnim, skoro neprimetnim komadićima uglja na donjoj korici kvalitetnijoj od kroasana, pustite mašti na volju. Zamesite hleb – s malo belog luka, mirođije i putera. Trajaće nekoliko dana i pitaćete se kako ste mogli bez njega.

Napravite sami ljuto ulje i kombinujte začine. Sve te travke, iste na prvi pogled, pružaju toliko mogućnosti da, i ako pogrešite, nećete osetiti ni u džepu, a ni u stomaku.

Free your mind, što bi rekli na MTV-ju.

Dok sam nedavno čekala da se predsednik više nego "ovlaš" informiše o najnovijem skandalu u našoj domovini, priznajem da mi misli uopšte nisu bile posvećene razlozima, posledicama i inim zanimljivostima u vezi s mogućom špijunažom. Naprotiv, po glavi su mi se vrzmale kombinacije ljutog i slatkog, rotkvica i pavlake, a neverovatne boje s Kalenić pijace preklapale su obrise motela "Šarić" i grozomornog hola Palate federacije.

Dakle, vreme je za promenu posla. A to ovde još nije tako jednostavno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST