Meridijani

Vašington: Proba raketnog štita

Prošle subote, oko tri sata i jedanaest minuta po jugoslovenskom vremenu, američka vojska lansirala je raketu, koja je nakon dvadeset minuta projektilom ispaljenim sa zemlje uspešno oborena iznad Tihog okeana. Ovo je četvrti uspešan test novog raketnog štita, od ukupno šesto proba, koliko ih je bilo u poslednje tri godine. Rusija i Kina žestoko su protestovale zbog najnovijeg testiranja raketnog štita, podsetivši svetsku javnost šta misle o projektu NMD (National Missile Defence). Zvaničnici SAD ističu da je štit neophodan zbog nuklearne pretnje iz "odmetnutih država" poput Severne Koreje, Iraka i Irana. Zvanični Vašington je još u decembru objavio da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim raketama, potpisanim s nekadašnjim SSSR 1972. godine, što je izazvalo velika strahovanja u Moskvi. U ovom testiranju raketa je prvi put ispaljena zajedno sa tri mamca (do sada je korišćen samo jedan), ali je antiraketni projektil uspešno izabrao i pogodio pravi cilj. Troškovi ovog pokusa iznose 100 miliona dolara, a Pentagon se nada da će skoro da krene u novu sofisticiraniju fazu ispitivanja raketnog štita. Stručnjaci procenjuju da će već 2004. godine biti osposobljene neke funkcije raketnog štita.

Liverpul: Statua Džona Lenona

Na liverpulskom aerodromu, koji od prošle godine nosi ime slavnog člana engleskog sastava Bitlsi Džona Lenona, u hali za čekiranje prtljaga u prošli petak postavljena je Lenonova statua. U pratnji supruge britanskog premijera Čeri Bler, udovica Joko Ono otkrila je bronzani spomenik uz reči da "svetu treba mir" i da sama statua nije obična "jer ostavlja utisak da je Lenon u pokretu". Spomenik je napravio skulptor Tom Marfi, prikazujući Lenona u svakodnevnom odelu, sa zabačenom kosom i lenonkama, naočarima koje su odavno prepoznatljiv trade-mark pokojnog muzičara.

Sokoto: Kamenovanje zbog preljube

Protiv Safije Huseini iz Nigerije prošlog ponedeljka počeo je sudski proces pred Islamskim sudom, koji ovu ženu tereti za preljubu. Ona je optužena prošle godine da je zatrudnela izvan braka, iako Safija tvrdi da je njen bivši muž otac deteta. Safija je na sud došla obučena u bele dimije, noseći u naručju svog jednogodišnjeg sina Adama. Po muslimanskom zakonu predviđena kazna za preljubu je javno kamenovanje do smrti, a na sudu Safiju zastupa grupa advokata iz humanitarnih organizacija. Surovo kažnjavanje osuđenika, poput kamenovanja i odsecanja udova, ušlo je u zakonsku praksu u većini severnonigerijskih muslimanskih država u protekle dve godine. Amputiranje ruku i nogu nije retko, ali do sada nijedna osuđena osoba nije kažnjena kamenovanjem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST