Navigator >

Mediji i mehurići

Takmičenje u brzini objavljivanja "vruće" informacije i njenog konstantnog osvežavanja novim podacima internet je učinio kudikamo zanimljivijim, brišući pri tom razlike između elektronskih i štampanih medija. Ne samo da postoji trka između konkurentskih medija, već se i unutar iste medijske kuće (ako se radi o elektronskom mediju, naravno) oko toga ko će prvi da objavi vest vodi bespoštedna borba između klasične i internet redakcije. Internet redakcije često tvrde da su brže od kolega jer nemaju ograničenja poput programskih šema, vest mogu da puste čim je dobiju, odnosno čim je tehnički pripreme, što ne mora da traje duže od par minuta. Zbog toga nije neuobičajeno da se u slučaju vanrednih događaja ljudi masovno okreću internetu očekujući informacije i mogućnost biranja šta i koliko iscrpno žele da čitaju, gledaju ili slušaju.

Domaći mediji ni izbliza ne koriste sve mogućnosti koje im internet pruža, zadovoljavajući se mahom time da svoj uobičajeni sadržaj prebace na mrežu. To je uglavnom zadovoljavajuće, sem u slučaju iznenadne gladi za vestima, poput one od prošlog petka (hapšenje potpredsednika Vlade Srbije i američkog diplomate). Mediji u Srbiji radili su u tim trenucima punom parom, prikupljajući informacije sa svih strana, ali se to na njihovim veb sajtovima najčešće nije moglo videti do večernjih sati kada je na red došlo uobičajeno ažuriranje.

Međutim, ko je želeo da se informiše na internetu, mogao je da uživa i u trci. Trkali su se sajtovi B92 (www.b92.net) i RTS-a (www.rts.co.yu). Bilo je prilično uzbudljivo, prve vesti su se na stranicama obe kuće pojavile istovremeno kada i na televiziji, ažuriranje je bilo pravovremeno, nekoliko puta tokom večeri, i to sa različitim informacijama što je svedočilo o ozbiljnom radu novinara na terenu. Reklo bi se da ovoga puta nije bilo pobednika, ali rivalitet ostaje i nadajmo se da će biti još oštriji i u onim mirnijim danima. Inače, obe kuće imaju posebne internet redakcije (na RTS-u to je ujedno i redakcija teleteksta).

Sveže vesti mogle su se pročitati i na sajtovima Bete (www.beta-press.com) i Foneta (www.fonet.co.yu), te na sajtovima koji ih delimično prenose (www.becity.com i www.inet.co.yu), s tim da su celu agencijsku vest mogli da čitaju samo pretplatnici. Brže od ostalih domaćih medija reagovali su na svojim interent izdanjima "Njujork tajms" i BBC (i svetski i srpski servis).

Ko voli trke, a dosadila mu je politika, moći će ove nedelje da prati takmičenje Koka-kole i Pepsija. Pepsi najavljuje novu kampanju za diet pepsi (dietpepsi.yahoo.com) i na internetu će u četvrtak 22. marta premijerno pustiti novu verziju reklamnog spota sa Sindi Kraford, a i Koka-kola (dietcoke.com) je nedavno lansirala novi sajt, prvi koji se može smatrati ozbiljnom internet kampanjom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST