Formula 1 - Velika nagrada Malezije >

Bratska vrteška

Nepravedna kazna zbog sudara na startu nije omela Huana Pabla Montoju da stigne drugi na cilj između braće Šumaher

UZJAHAO SVOJ SVOJEGA: Sato na fizikeli

Bila je to otvorena sudijska pljačka! Iako je Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW) prilikom starta bukvalno naterao aktuelnog šampiona da prokliže u prvoj krivini, na trenutak izgubi kontrolu i u sudaru polomi prednje stabilizatore svog ferarija, sudije su – kaznile Montoju!

"Zašto, zašto", pitao je Kolumbijac radio-vezom članove ekipe, a kad je saznao da sudije misle da je "nepropisno skratio krivinu" i izazvao "incident koji se mogao izbeći", sočno je opsovao: "Ma to je s…. e, ostavio sam mu dovoljno prostora!"

PREOŠTRA KAZNA: Ne samo da je zbog greške starijeg Šumahera pao na deseto mesto, već je Montoja po kazni morao da prođe kroz boksove, a to znači ograničenom brzinom. Kad su ga pozvali "na odsluženje kazne", Kolumbijac se već bio probio na šesto, pa je posle prolaska kroz boksove opet pao na deseto mesto.

"Mislim da uopšte nije bilo fer da me kazne za nešto što nije moja krivica", rekao je Montoja posle trke komentarišući odluku koja u istoriji trka Formule 1 nikad ranije nije doneta. Tehnički direktor ekipe Patrik Hed je preteći najavio da će "morati da porazgovara s nekim ljudima iza scene", a čak se i aktuelni šampion složio da je "kazna bila preoštra".

Incident na startu najbolje su iskoristili Rubens Baričelo (Ferari), koji je potom poveo trku, i Ralf Šumaher (Vilijams BMW), koji se čuvao gužve jer su šefovi tima za njega smislili strategiju jednog svraćanja u boks na dolivanje goriva i promenu guma, pa je bilo besmisleno upuštati se u direktnu trku s konkurentima koji su, videlo se, imali lakše bolide. Na solidno treće i četvrto mesto zaseli su Meklarenovi vozači Raikonen i Kultard, koji će pre polovine trke odustati zbog problema s motorom. Tehnički direktor Adrijan Nui nije krio razočaranje zbog nepouzdanog motora, a među Meklarenove navijače ponovo se uvukla prošlogodišnja zebnja da će prisustvovati još jednoj sezoni bez velike šanse za najviši plasman.

POBEDNIČKI TANDEM VILIJAMS BMW: Montoja i Ralf Šumaher

RASPRŠENE NADE: Kada se posle drugog svraćanja u boks činilo da će Baričelo sigurno pobediti, imao je solidnu prednost nad Ralfom od skoro 20 sekundi, 16 krugova pre kraja njegove nade raspršile su se u oblaku dima od motora koji je "prolupao". Mlađi Šumaher imao je pred sobom otvoren put ka pobedničkom postolju i više od pola minuta prednosti nad Montojom koji je sjajnom vožnjom nadoknadio zaostatak nametnut drakonskom sudijskom nepravdom.

Odlično je vozio i Mihael Šumaher, ali se nekoliko krugova pre kraja trke činilo da ne može prestići Džejsona Batona (Reno) koji je tada čvrsto držao treće mesto. Međutim, šasija Renoovog bolida nije izdržala i samo dva kruga pre kraja puklo je vešanje na zadnjem delu, što je uticalo na položaj elemenata koji štite vozača prilikom prevrtanja (anti-roll bar), pa je Baton morao da uspori. Sasvim dovoljno da se šampion domogne jednog mesta i jednog boda više.

Peto i šesto mesto zauzeli su Zauberovi vozači Haidfild i Maša kome je to prvi bod u karijeri. Dobar plasman na početku sezone samo je potvrdio da je ta ekipa sve bliža predvodniku grupe "najbolji od ostalih", a trka na stazi Sepang ostaće zapamćena i po još dva detalja: glupavom manevru Japanca Takume Satoa (Dažordan) koji se sudario s klupskim kolegom Fizikelom, posle čega su obojica odustala, i uzvratnim "udarcem" Enrikea Bernoldija (Erouz) koji je uspeo da u direktnom trkanju zakratko povrati poziciju i obiđe aktuelnog šampiona Mihaela Šumahera.

Sledeća trka vozi se 31. marta na stazi Interlagos kod Sao Paula za veliku nagradu Brazila.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 14

2. H.P. Montoja (Vilijams BMW) 12

3. R. Šumaher (Vilijams BMW) 10

4. K. Raikonen (Meklaren Mercedes) 4

5. E. Irvajn (Jaguar) 3

= Dž. Baton (Reno) 3

7. M. Veber (Minardi) 2

= N. Haidfild (Zauber) 2

9. M. Salo (Tojota) 1

= F. Masa (Zauber) 1

Poredak konstruktora

1. Vilijams BMW 22

2. Ferari 14

3. Meklaren Mercedes 4

4. Jaguar 3

= Reno 3

= Zauber 3

7. Minardi 2

8. Tojota 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST