Meridijani

Argun: Mrtvi civili i vojnici

Dva ruska vojnika su ubijena a četvorica ranjena tokom žestokih sukoba ruskih snaga i čečenskih pobunjenika prošlog vikenda u blizini Arguna, grada koji od prošlog četvrtka ruska armija drži u blokadi. Inostrani reporteri tvrde da su sukobi počeli na periferiji Arguna, petnaest kilometara od Groznog, pošto su pobunjenici otvorili vatru na rusku patrolu koja se kretala preko mosta. Ruske snage žestoko su uzvratile tenkovima i helikopterima bombardujući oblast gde su locirani pobunjenici. Portparol lidera čečenskih pobunjenika Aslan Mashadov izjavio je da su tokom akcije ruske armije mnogi civili ubijeni i povređeni. U prošli ponedeljak ruske snage nastavile su operacije optuživši 13 Čečena za učestvovanje u akciji. Čečenski separatisti osvojili su nezavisnost tokom rata 1994-1996, koji se završio povlačenjem ruskih snaga, ali je Moskva ponovo 1999. godine poslala trupe u odmetnutu republiku kada su počeli novi sukobi.

Rio de Žaneiro: Fudbalski kondomi

Nova linija kondoma s natpisima najvećih fudbalskih timova, izbačena na tržište u februaru ove godine, najbolji je ovogodišnji ekonomski potez u Brazilu. Za veliki uspeh prodaje kondoma najzaslužnija je televizijska reklama u kojoj navijači nose kape u obliku prezervativa u bojama njihovih omiljenih timova. "Mi smo kombinovali kondome i fudbal, čime smo želeli da privučemo mlađe kupce, koji nemaju naviku da koriste kondome i radi sigurnog seksa. Naša strategija je uspela", kaže Renato Marson, menadžer Darman kompanije, vlasnika licence fudbal-kondoma. Cilj kompanije, koja je do sada mimo svakog očekivanja prodala tri miliona fudbalskih kondoma, jeste da do kraja godine proda 35 miliona prezervativa. Prema podacima brazilskog ministarstva zdravlja, godišnje se u ovoj zemlji proda više od 300 miliona prezervativa, a oko 200 miliona besplatno se distribuira u okviru programa za sprečavanje polnih bolesti. Prvi put kondomi se prodaju po novinskim kioscima i pekarama. Najprodavaniji kondom je crno-crvene boje, sa grbom fudbalskog tima Flamengo (750.000 prodatih kondoma), za koji se pretpostavlja da ima najveći broj navijača u Brazilu, a na drugom mestu je Korintija iz Sao Paula (650.000 prodatih prezervativa).

Tajpej: Zvezde protiv pirata

Pop zvezde sa Tajvana, iz Hongkonga i Singapura sišle su na trenutak među običan svet i prošle nedelje u tajvanskom gradu Tajpeju organizovale demonstracije protiv muzičke piraterije. Zajedno s drugim zaposlenima u muzičkoj industriji, pop zvezde su marširale do predsedničke palate u pokušaju da tajvanske vlasti nagovore da preduzmu jače zakonske mere protiv muzičke piraterije. Zvaničnici tajvanskih muzičkih kompanija kažu da je profit u poslednje tri godine zbog pirata smanjen za 150 miliona dolara. Oni takođe ističu da samo polovina muzičkih prodavnica posluje legalno, a ukoliko se i dalje bude tolerisala piraterija, lokalna muzička industrija mogla bi da izumre u narednih pet godina. "Niko nas zaista ne sluša jer ljude samo zanima da uštede šest dolara pri kupovini piratskog diska. Niko ne uviđa da je to dugoročan gubitak za Tajvan. Piraterija je krađa, pa ako vas majka nije tome učila, zašto to radite", kaže Ko Ko Li, pevačica sa 12 izdatih albuma, koja je zbog demonstracija doputovala iz SAD gde trenutno živi i radi. Tajvanski premijer Ju Šji Kun pričao je s demonstrantima, obećavši nove poteze vlade radi bolje zaštite muzičkog sektora.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST