Prolećno spremanje računara >

Zagađenje i rešenje

Verovatno je najneurednije mesto u vašoj kući hard-disk vašeg računara. Magazin "Tajm" savetuje čitaoce kako da uparade svoj kompjuter bez prevelike muke

Stigao je april i vreme je za ozbiljno prolećno čišćenje. Ne govorimo o vašem frižideru, tavanu ili cipelarniku. Ako ste makar malo slični meni, računar vam je nešto poput rezervnog mozga i da biste došli do onog prijatnog "kao novo" osećanja, kakvo se stiče posle velikog spremanja, vreme je da ga očistite.

Najvidljivije nečistoće najlakše je ukloniti. Vlažne maramice, papir ili krpa biće dovoljni da se "osveži" monitor, pamučna vata očistiće masnoću unutar miša, malo komprimovanog vazduha iz spreja počistiće prašinu iz tastature. Ako je desktop na ekranu vašeg računara podjednako neuredan, i to će se lako dovesti u red. Morate biti nemilosrdni. Bacite sve nepotrebne dokumente. Izbrišite stare mejlove bez da ih ponovo pogledate. Izbrišite svaki program koji niste upotrebili još od kraja prošlog milenijuma.

Nažalost, ono što se ne vidi još postoji. Operativni sistemi uredno dupliraju i čuvaju sve što radite (za slučaj da sistem padne ili da nešto pogrešite) te neki programi mogu baš da puste korenje. Ako ste neki program bacili u "korpu za otpatke" ili ga deinstalirali, ne znači da ste ga se potpuno otarasili. Na Windows računarima po nekoliko različitih fajlova veže se uz svaki program te je za potpuno brisanje neophodno opleviti i njih.

Problem je u tome što biste brisanjem pogrešnog fajla svom računaru, a i sebi, mogli napraviti popriličnu glavobolju, tako da morate delati pažljivo. Ima nekoliko popularnih pomagala koja taj posao mogu da obave za vas. Pravilo je da se klonite "utrobe" operativnog sistema, onih fajlova i setovanja koji čine da vaš računar uopšte funkcioniše, sem ako niste pravi ekspert.

Možda ćete i dalje morati da uklonite privremene sigurnosne fajlove (temporary backup files) koje vaš kompjuter pravi kada zaboravite da kliknete na Save dovoljno često. Korisnici Windowsa mogu da pronađu sve fajlove koji se završavaju na .tmp. Iznenadiće vas koliko stotina fajlova može da se nagomila, gledajte samo da ne izbrišete i neki koji je sistemu zaista potreban (na to će vas sistem uredno upozoriti). Nakon toga korisnici Windowsa neka iz System Toolsa puste Disc Cleanup a korisnici meka njegov Disk First Aid pod Utilities i ostavite računar da sam proveri da li su se negde pojavile neke greške.

Sada je vreme da se pozabavite sa svim onim što vaš internet brauzer donese kući posle svojih lutanja mrežom. Upotrebite Options ili Preferences da biste se rešili svih nepotrebnih "kolačića" i očistili malo keširane fajlove. Proverite krvnu sliku vašeg računara izlaskom na mrežu i spuštanjem najnovijeg antivirusnog programa. Potom pustite u pogon defragmentator diska ne biste li malo zategli "neravnine" na hard-disku nastale posle brisanja nepotrebnih fajlova. Ovo će značajno ubrzati rad vašeg računara. Ali, pravilo je kod svakog ozbiljnijeg tumbanja na računaru da najpre napravite kopiju svih važnih dokumenata, da posle ne bi bilo kuku-lele.

Poslednja operacija je vlasnicima personalnih računara obično najmilija. Uzmite pomenuti sprej sa komprimovanim vazduhom, odšrafite i otvorite kućište i, bez da išta pipate, oduvajte svu tu prašnjavaju gamad koja se u vašem računaru koti još od onog dana kada ste ga doneli kući. Bljak.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST