Duvan i pol >

Pušači rađaju devojčice

Ukoliko ste pušač a žarko želite da dobijete muško dete, možda bi trebalo da ostavite duvan, nova je naučna teorija

Roditelji koji puše pre ili u vreme začeća deteta imaju više šansi da dobiju žensko dete, tvrde najnovija istraživanja. Odnos između broja novorođenih beba muškog i ženskog pola znatno se promenio poslednjih decenija, a kao moguć razlog neki su navodili ekološko zagađenje. Veruje se da toksični agensi koji se ispuštaju u okolinu mogu uticati na muškarce i njihov reproduktivni sistem.

Poslednja istraživanja sugerišu da pušenje može ili oštetiti muške ćelije u spermi ili ugroziti šanse muškom fetusu da se smesti u materici, a ponekad i jedno i drugo. Ova studija objavljena je u naučnom časopisu "Lanset", a napravljena je na osnovu uzorka od 11.800 beba u Japanu i Danskoj tokom sedmomesečnog istraživanja.

Sve majke obuhvaćene istraživanjem izjašnjavale su se o tome koliko cigareta popuše u toku dana, odnosno koliko su ih konzumirale u periodu začeća. Ovim periodom smatra se vreme od tri meseca pre poslednje menstruacije pa sve do trenutka kada je trudnoća konstatovana.

Brojčani odnos muško-ženskih beba kontrolisan je u tri grupe: kod žena i muškaraca nepušača, kod onih koji puše do 20 cigareta dnevno i kod onih koji puše više od toga. Broj je rastao u korist rođenih devojčica sa porastom popušenih cigareta kod oba roditelja. Kod roditelja nepušača odnos je bio 1,21 dečak na svaku rođenu devojčicu.

Međutim, kod roditelja strastvenih pušača odnos je bio 0,82 dečaka na svaku rođenu devojčicu, dok je kod parova gde je majka nepušač, a otac ozbiljan pušač (više od 20 cigareta dnevno) taj odnos bio 0,98 dečaka na jednu devojčicu.

Doktor Klaus Iding Anderson iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu bio je u timu koji je obavio istraživanje. On kaže da su muške ćelije sperme manje otporne na uticaj pušenja od ženskih: "A moguće je i da efekti pušenja sprečavaju da se muški fetus smesti u matericu."

Njegova koleginica profesorka Ana Greta Buskov kaže: "Naša radna pretpostavka je da su ćelije sperme koje nose Y hromozome i koje su odgovorne za začeće muške dece znatno osetljivije na promene koje pouzrokuje pušenje nego ćelije koje nose X hromozome. Pod tim uticajima Y ćelije pokazuju manju sposobnost oplodnje ili proizvode manje otporne embrione. Pušenje može uticati i na same ćelije sperme budući da je više beba bilo ženskog roda i kada je samo majka bila pušač."

Neka druga istraživanja pokazala su da vojni piloti mlaznih aviona takođe češće dobijaju žensku decu, jednako kao i vozači koji nedeljno voze više od dvadeset časova. Ipak, globalno se još uvek rađa više dečaka nego devojčica, ali kod beba ženskog pola manji je stepen smrtnosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST