Velika nagrada Kanade >

Ferari, 150 puta

Posle onoga što se desilo u Montrealu, mnogi su se ljubitelji ovog sporta zapitali da li će do kraja sezone na nekoj trci videti direktan duel aktuelnog šampiona s bilo kojim od ostalih vozača

Mihael Šumaher doneo je ekipi Ferarija 150. pobedu u modernoj eri Formule 1 i time praktično stavio tačku na ovogodišnji šampionat vozača. Malo ko veruje da će do kraja sezone neko od njegovih konkurenata uspeti da dostigne 43 boda prednosti, koliko u ovom trenutku ima.

"Šampionat je završen", rezignirano je konstatovao Edi Irvajn (Jaguar). "Ferari je bez mane, sigurno je da do kraja neće napraviti nikakvu grešku i ne vidim ko ga može ugroziti. Sada je zanimljiva samo borba za ‘najboljeg od ostalih’ vozača i timova."

Da su stvari u Montrealu mogle ići i drugim tokom, pokazao je subotnji trening na kome je Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW) superiorno osvojio prvo mesto na startu. Dobro je počeo i samu trku, ali se već posle prvog kruga videlo da je njegov tim pripremio ne baš najbolju strategiju, odnosno, da je i lider šampionata ekipa Ferarija rešila da startuje s lakim bolidima. Rubens Baričelo je već u prvoj krivini obišao šampiona, a u drugom krugu je na istom mestu pretekao Montoju i potom iz kruga u krug povećavao prednost.

Vilijams je pokušao da popravi stvar kada je negde na četvrtini trke odustao ljubimac domaće publike Žak Vilnev (BAR Honda), čiji je bolid ostao pored bankine, ali na opasnom mestu, pa je na stazu izašao sudijski automobil za usporavanje. Brza promena guma i dolivanje goriva u boksu koštali su Montoju dva mesta, što s obzirom na okolnosti nije trebalo da predstavlja neki veliki problem pri "letećem startu". I bilo bi tako da se vozač ispred njega, tada na trećem mestu, neiskusni Kimi Raikonen (Meklaren Mercedes), nije "uspavao", tačnije, da Šumaher i Baričelo nisu sjajno odradili nastavak trke. Naime, videvši da su se trepćuća svetla na sudijskom automobilu ugasila, što je znak da će se skloniti sa staze i trka biti nastavljena, dva Ferarijeva vozača su najpre usporila (po pravilima, preticanje je u tom trenutku zabranjeno), a onda daleko ispred ciljnog pravca žestoko ubrzali i već po prelasku startne linije imali čitave dve sekunde prednosti nad ostalima.

"Prekid trke mi je i te kako koristio jer sam se uverio da se Montoja odlučio za strategiju dva svraćanja u boks", komentarisao je pobednik posle trke. "Forsirao sam iz kruga u krug želeći da budem siguran da ću i posle promene guma i dolivanja goriva biti ispred njega." Forsaž se isplatio, ali su stvari mogle ići i drugim tokom da Montoja nije morao da odustane.

"Huan Pablo je u odličnoj formi i veliki je peh što mu je otkazao motor", rekao je posle trke Patrik Hed, desna ruka šefa Vilijamsovog tima. "Mislim da je Mihael Šumaher imao problema s nedostatkom goriva, da su mu i zadnje gume bile veoma istrošene pa je zato usporio pred kraj. Šteta što nismo gledali dobru borbu u poslednjim krugovima trke."

Dva odlaska u boks koštala su Baričela druge pozicije pošto je Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes) iskoristio bolju taktiku od jednog svraćanja u boks da se domogne te pozicije. Njih dvojica su se sjajno trkali do poslednje krivine. U jednom trenutku Baričelo je napao Kultarda pred krivinom, ovaj nije ustuknuo, ali su oba vozača "promašila" krivinu.

"Kada sam video šta sam uradio, pitao sam šefove radio-vezom treba li zbog sopstvene greške da prepustim poziciju Baričelu, ali kad sam čuo da je i on ‘isekao’ krivinu, nije mi padalo na pamet da ga propustim", opisao je Dejvid Kultard jedinu spornu situaciju u finišu trke. Baričelo se, pak, žestoko ljutio na Škotlanđanina koji mu se zbog svog poteza – izvinio. Činjenica da je drugoplasirani za samo desetak krugova smanjio Šumaherovu razliku od 20 sekundi na samo sekundu potvrđuje izjavu Patrika Heda da je šampion imao problema pred kraj trke.

"Kad nije u igri za osvajanje prvog mesta u generalnom plasmanu, onda nema psihološkog pritiska i on vozi mnogo bolje", komentarisao je drugo mesto svog vozača šef tima Ron Denis. "Ne kažem da Dejvid ne može da osvoji šampionat, ali to je sada i teorijski komplikovano. On u svaku trku ulazi jedino sa željom da se što bolje plasira, nema imperativa pobede, opušteniji je i zato vozi ovako dobro." U Meklarenovom timu rastu očekivanja od ovog šampionata jer su se posle Kultardove pobede u Monaku i drugog mesta u Kanadi ne samo ponovo uključili u borbu za vice šampiona u kategoriji konstruktora već imaju i realne šanse da osvoje isto i u šampionatu vozača.

I drugi vožac tima, Kimi Raikonen doneo je bodove osvojivši četvrto mesto. Peti je bio Đankarlo Fizikela (Džordan Honda), čime je potvrdio uzlaznu formu tog tima, a šesti je bio Jarno Truli (Reno). Ralf Šumaher (Vilijams BMW) vozio je odlično i dobrim delom trke disao za vrat vodećima, ali je ostao bez bodova jer su lošim radom mehaničari uprskali stvar kada se prilikom svraćanja u boks pokvarilo crevo za dolivanje goriva.

Naredna trka je 23. juna za Veliku nagradu Evrope koja se vozi na stazi Nirbugring u Nemačkoj.


 

Poredak vozača:

1. M. Šumaher (Ferari) 70

2. H-P. Montoja (Vilijams BMW) 27

3. R. Šumaher (Vilijams BMW) 27

4. D. Kultard (Meklaren Medrcedes) 26

5. R. Baričelo (Ferari) 12

6. Dž. Baton (Reno) 8

Poredak konstruktora:

1. Ferari 86

2. Vilijams BMW 54

3. Meklaren Mercedes 33

4. Reno 12

5. Zauber 8

6. Džordan Honda 6


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST