Meridijani

Njujork: Razočarani Ujedinjenim nacijama

Pristalice osnivanja Međunarodnog suda za ratne zločine (ICC) ljutito su reagovale na odluku Ujedinjenih nacija da se američke mirovne snage i snage drugih zemalja, koje ne priznaju novoosnovani sud, izuzmu iz njegove nadležnosti. Odluka je doneta nakon višesatne rasprave i nakon anonimnog glasanja u Savetu bezbednosti UN. Zvaničnici Sjedinjenih Država izjavili su da, ukoliko Međunarodni krivični sud u narednih 12 meseci ili kasnije uhapsi bilo kojeg pripadnika američkih oružanih snaga, može da očekuje "ozbiljne posledice". Stručnjaci tvrde da Rezolucija o izuzeću američkih snaga neće uticati na rad suda. Kanadski ambasador u UN Pol Hajnbeker izjavio je novinarima da je "ovo tužan dan za Ujedinjene nacije". "Mislimo da u mandatu Saveta bezbednosti nije da interpretira sporazume o kojima se razgovara negde drugde." U isto vreme, stiglo je i upozorenje američkog ambasadora u UN Džona Negropontea: "Ne možemo da prihvatimo političku strukturu koja kritiku globalne pozicije Amerike može da pretvori u krivična suđenja protiv pripadnika američkih snaga koji su svoje živote stavili na liniju zbog slobode. Ukoliko ICC eventualno bude tražio bilo kojeg Amerikanca, Sjedinjene Države to neće smatrati legitimnim." Bušova administracija preti da će uložiti veto na sve buduće misije Ujedinjenih nacija ukoliko se američkim mirovnim snagama ne bude garantovao konstantan imunitet od Međunarodnog krivičnog suda. Odmah nakon donošenja odluke o dvanaestomesečnom izuzeću američkih mirovnih snaga, mandat UN u Bosni je produžen.

Pariz: Pokušaj atentata

Tokom proslave Dana Bastilje prošle nedelje Maksim Brunije (25) pokušao je da ubije francuskog predsednika Žaka Širaka. Nakon što je uhapšen, nesuđeni atentator ponašao se neuračunljivo i suicidno pa je smešten u policijsko-psihijatrijsko odeljenje. Dnevni list "Liberasion" tvrdi da je Brunije na prošlogodišnjim opštinskim izborima bio kandidat Nacionalnog republičkog pokreta (MNR), ogranka Le Penovog Nacionalnog fronta. Trenutak nakon što je Brunije u blizini Trijumfalne kapije iz kovčega za gitaru izvukao lovačku pušku i ispalio jedan hitac ka predsedničkom terenskom vozilu, savladili su ga policajci. Lider MNR-a Bruno Merget izjavio je da njegova partija "nije povezana" s pokušajem atentata koji je opisao kao "užasan očajnički akt". Francuska policija saopštila je da je Brunije od 1997. godine do sada učestvovao u nekoliko desničarskih protesta, da su u njegovom stanu pronađeni ekstremistički neo-nacistički materijali. "Želeo sam da ubijem predsednika", izjavio je Brunije, neposredno posle hapšenja i dodao da je želeo da se odmah nakon toga ubije. Prema navodima Nikolasa Sarkozija, ministra unutrašnjih poslova, puška kalibra 22 mm kojom je trebalo da bude ubijen francuski predsednik kupljena je pre oko nedelju dana. Francuze je ovaj pokušaj atentata podsetio na triler "Dan šakala" Frederika Forista, u kome glavni junak pokušava da ubije predsednika De Gola na sličan način, ali daleko mudrije i veštije. "Nijedan profesionalac ne bi pokušao nešto tako neplanirano s toliko velikim rizikom da bude zaustavljen i uhvaćen", kaže autor filma Forist.

Hiderabad: Osuđen zbog ubistva novinara

Militantni islamista rođen u Velikoj Britaniji Ahmed Omar Šaid Šeik nakon presude po kojoj je proglašen da je kriv za ubistvo američkog novinara Danijela Perla izjavio je da je suđenje bilo "gubljenje vremena" u "presudnom ratu između islama i nevernika. Trojica saučesnika u ubistvu američkog novinara Fahad Nasem, Salman Sakib i Šeik Adil takođe su proglašeni krivim i poslani na doživotnu robiju, pod čime se u Pakistanu obično podrazumeva 25 godina zatvora. Ahmer Omad osuđen je na smrt vešanjem, ali njegovi advokati tvrde da će podneti žalbu Vrhovnom sudu Pakistana pre nego što se presuda izvrši. Zatvor u Hiderabadu gde je održano suđenje okružen je jakim snagama policije i vojske. Veliki međunarodni pritisak izvršen je na pakistanske vlasti kako bi ubice novinara bile pronađene i osuđene. Sam proces održan je u tajnosti, a novinarima je bio zabranjen pristup. Bivšoj ženi Danijela Perla Merien četvorica osuđenih dužni su da plate 500.000 rupija (8330 dolara). Merien je inače bila trudna u trenutku kada je njen muž kidnapovan, a nedavno je u Parizu rodila sina Adama. Perlova familija se nada da će i ostali odgovorni za Danijelovu smrt biti uhvaćeni i optuženi.

London: Skriveni krokodili

Deset krokodila retke patuljaste vrste pronađeno je sakriveno u spremniku aviona na aerodromu Hitrou. Krokodili su putovali avionom koji saobraća na relaciji Nigerija–Koreja, i pretpostavlja se da su bili namenjeni za dalju prodaju kolekcionarima egzotičnih životinjskih vrsta. Krokodili koji pripadaju bezopasnoj vrsti i kojima je zabranjeno trgovati pronađeni su živi i dobro sakriveni u džakovima. Pored krokodila, pronađeno je 95 različitih vrsta vodozemaca i gmizavaca, uključujući i 12 kraljevskih pitona i 13 guštera. Svi zajedno su smešteni na sigurno i nalaze se pod nadzorom stručnjaka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST