Meridijani

Johanesburg: Sporazum o energiji

Predstavnici vlada i država koji učestvuju na Svetskom samitu o održivom razvoju u Johanesburgu postigli su sporazum o korišćenju alternativne energije koja može da se reciklira. Tekst sporazuma poziva sve države da "znatno povećaju" globalnu razmenu alternativne energije, ali, nažalost, nisu precizirani procenti udela energenata koji treba da postanu alternativa nafti i gasu, niti način kako da se sprovode preporuke ovog sporazuma. Međutim, on ima ogroman značaj jer pokazuje da ima nade za zajedničku deklaraciju koju na kraju samita treba da usvoje svi učesnici. Predstavnici Evropske unije zalažu se da udeo alternativnih energenata na globalnom nivou do 2010. godine bude 15 odsto, čemu se protive Sjedinjene Američke Države i druge zemlje – proizvođači naftnih derivata. Predstavnik ekološke organizacije Grinpis Stiv Sojer u izjavi svetskim medijima kaže da je "sporazum lošiji nego što je bilo ko mogao da zamisli". Razgovori na samitu zastali su na pružanju zdravstvene pomoći. Konzervativne zemlje, predvođene Amerikom, posebno se protive ideji da se u siromašnim zemljama ženama omogući bezbedan abortus. Južnoafrički predsednik Tabo Mbeki otvorio je poslednju fazu samita pozvavši lidere država sveta da se aktivno angažuju protiv siromaštva i u zaštiti životne sredine. "Ništa ne može da opravda naš neuspeh da odgovorimo na očekivanja građana." – istakao je Mbeki. Pauzu koja je potom nastala predsednik Zimbabvea Robert Mugabe iskoristio je da napadne premijera Velike Britanije, braneći pri tom svoju kontroverznu ideju o agrarnoj reformi. Mugabe je uputio jasnu poruku Bleru: "Čuvajte vi svoju Englesku, a meni dozvolite da čuvam svoj Zimbabve".

Njujork: Identifikacija mrtvih

Uoči godišnjice terorističkog napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon, 11. septembar, ni približno nisu identifikovane sve njegove žrtve. Lista od 2819 poginulih i nestalih predstavlja jedan od najvećih izazova za američke sudske lekare i patologe. Do danas je uspešno identifikovano 1377 žrtava, a istraga se nada da će taj broj porasti i dostići 2000 identifikovanih. Pojedini poginuli identifikovani su standardnim metodama, preko zubarskih kartona, tetovaže ili nakita, ali identifikacija ostalih moguća je jedino analizom DNK, što nije moguće ukoliko su posmrtni ostaci bili izloženi jakom suncu, vodi i bakterijama. Morbidnom istragom po ruševinama tornjeva blizanaca pronađeno je 20.000 delova ljudskog tela. Međutim, istražitelje najviše buni činjenica da se ni danas sa sigurnošću ne može znati ko se sve u trenutku nesreće nalazio u Svetskom trgovinskom centru. Porodice poginulih 11. septembra prošle godine nalaze se u "paklu" bez poslednje potvrde o smrti voljenih. Bez potvrde o identifikaciji ne mogu ni da ih zvanično sahrane. "Znamo koliko je za familije poginulih identifikacija bitna. Želimo da im damo nadu da ćemo je završiti zato jer oni zaslužuju odgovor", kaže portparol istrage Elen Borakov. Članovi porodica u bilo kojem trenutku mogu ući u zatvorenu zonu u memorijalnom parku i popričati s istražiteljima o napretku istrage. Istovremeno se nastavljaju polemike o tome da li na mestu nekadašnjih tornjeva STC-a treba izgraditi novi kompleks.

Islamabad: Bez kandidature Benazir Buto

Pakistanske vlasti odbile su kandidaturu bivše premijerke Benazir Buto za izbore sledećeg meseca. Kandidatura je odbijena zato što se Benazir Buto optužuje za zloupotrebu položaja i korupciju. Iako je uložila žalbu na odbijanje kandidature, bez obzira na ishod, ne može da bude kandidat na predstojećim izborima. Njene pristalice, ljute zbog ovakve odluke pakistanskih vlasti, organizovale su proteklih dana žestoke proteste širom zemlje. U znak solidarnosti s Benazir, kandidat na predstojećim izborima i takođe bivši premijer Navaz Šarif povukao je svoju kandidaturu. Opozicioni lideri tvrde da ova dva lidera, koja proteklih godina žive u egzilu, svakodnevno kontaktiraju kako bi smislili zajedničku strategiju za nastavak političke borbe.

Kangung: Smrtonosni tajfun

Više od stotinu ljudi poginulo je prošlog vikenda u Južnoj Koreji u nevremenu izazvanom tajfunom kakav nije zapamćen u poslednjih 40 godina. Prošlog ponedeljka vojnici su počeli obimnu akciju čišćenja i sanacije posledica nevremena. Čo Sun Sang, savetnik vladajuće Milenijumske demokratske partije, kaže da će akcija trajati najmanje mesec dana, i da su to do sada najveće štete u istoriji zemlje. Strahuje se da bilans poginulih nije konačan. Predsednik Južne Koreje Kim Dae Džong sazvao je hitan sastanak kabineta kako bi vlasti našle način za efikasnu sanaciju posledica koje je tajfun ostavio prvenstveno na saobraćajnoj infrastrukturi i telekomunikacionoj mreži. Južni grad Busan ima velike probleme sa sanacijom posledica pre Azijskih olimpijskih igara koje treba da se održe sledećeg meseca. Istočni grad Kangung gde se voda slivala i s krovova kuća najgore je pogođen nevremenom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST