Međuvreme

 

Zastava

Svakoga dana, u svakom pogledu, najveća fabrika automobila na Balkanu sve dalje odmiče na zacrtanom putu oživljavanja proizvodnje. Sve je već spremno za serijsku proizvodnju modela koral i florida sa sitroen-pežoovim motorima za tržište Slovenije, Češke i Slovačke. Spremni su, takođe, i modeli floride za američko tržište i, čim se Amerima automobili dopadnu, počeće proizvodnja. Izvestan broj izvoznih modela biće ponuđen i na domaćem tržištu po, razume se, višim cenama od modela s domaćim motorom. Uspešno je isporučen i drugi ministarski kabriolet, ovog puta ljubičasti.

Servis

Čačak bi trebalo uskoro da postane svetski poznat po novitetu koji se uvodi u Osnovnoj školi "Ratko Mitrović". Najavljeno je instaliranje posebnog računskog centra s govornim aparatom, proizvod domaće pameti i preduzetništva, u cilju boljeg i lakšeg informisanja roditelja glede uspeha i ponašanja dece u školi. Sistem obuhvata tri celine: roditeljski servis s podacima o ocenama i izostancima dece, učenička servisna obaveštenja o rasporedu časova, ispitima, ekskurzijama, porukama profesorima i servis za opšte podatke o školi. U sistem se ulazi jednostavnim telefonskim pozivom i biranjem između ponuđenih opcija. Namera je da se slični servisi instaliraju u školama u većim srpskim gradovima jer je procenjeno da su roditelji prezauzeti obavezama i da ne mogu često da dolaze u školu. Najgore su prošla sama deca jer, ako se naum ostvari, neće moći da sakriju svoju školsku ličnu kartu i biće manje prostora za manipulaciju s uspehom u školi. Da li će navedeno poboljšati opšti uspeh u školi ili će samo ogoliti odnose dece i roditelja, saznaćemo uskoro. Pismo

Predsednica SO Grocka Vesna Ivić iz Demokratske stranke pronašla je originalni način da se obrati građanima svoje opštine. Poslala je preporučeno pismo na adrese svih stanovnika u kome im objašnjava šta je uradila za 20 meseci mandata. Nećemo se baviti cenom ove kampanje jer se Vesna Ivić našla u teškoj situaciji prouzrokovanoj "dešavanjima u DOS-u". Previranja u vladajućoj koaliciji snažno su se reflektovala na lokalu, pa je početkom leta predsednica opštine smenjena s položaja glasovima opozicije i bivših koalicionih partnera, mogli bismo reći, postala je žrtva u borbi za golu vlast. Pismo ima dva dela i tri informacije. Jedna se informacija tiče postignutih rezultata, druga je mišljenje ministra za državnu upravu po kojem je ona i dalje na funkciji (mada joj je bio zabranjen ulazak u zgradu opštine) i informacija, neko bi rekao denuncirajuća, o ljudima koji su preuzeli opštinsku upravu. Molim lepo, eks-predsednica dala je i brojeve mobilnih telefona preletača, pa neka građani izvole pozvati ih ako nešto nije jasno. Nove okolnosti su uslovile da Vesna Ivić izdvoji dva sata nedeljno za razgovor sa sugrađanima u zgradi MZ Kaluđerica eda bi se na pravi način informisala o životu u "beogradskim favelama".

Razlog

Kristina Galjak, portparol Havijera Solane, izjavila je da nakon poslednjih razgovora u Beogradu Solana "gotovo da ne može da shvati da se zbog samo jedne sporne tačke ponovo usporio proces usvajanja ustavne povelje". Solana je, prema njenim rečima, pokušao da pomiri dva suprotstavljena stava, dajući više sugestija, ali uzalud.

Problem je iz ubedljivog ugla objasnio premijer Srbije Zoran Đinđić priznavši da je ustavna povelja zapravo sredstvo u predizbornom obračunu glavnih političkih takmaca u obe članice nedefinisane države.

"Ovo pitanje preklopilo se s izborima u Srbiji i Crnoj Gori i svi od toga žele da da naprave političku temu", rekao je Đinđić zaključivši da bi zato bilo dobro sačekati "da protutnje kampanje u obe republike".

I ostali ovlašćeni pregovarači složno su procenili da jedino preostalo nerešeno pitanje – način izbora poslanika u parlamentu redefinisane državne zajednice –može biti usaglašeno tek nakon crnogorskih izbora (što znači i nakon srpskih predsedničkih izbora).

Labus

Na internet adresi www.ljig.co.yu/labus/, saznaćete nove detalje o predsedničkom kandidatu Miroljubu Labusu. Autori sajta najavljuju neviđene spletke i afere vezane za njega i tvrde da je "odmah po objavljivanju prvih dokumenata o slučaju Labus, uhapšen jedan od donatora našeg sajta". Oni iznose uverenje da je Labus otkazao posetu Ljigu krajem jula zato što je pretpostavio da će "u slučaju dolaska u Ljig, sigurno završiti svoju političku karijeru i predizbornu kampanju". Demokratska stranka, tj. Labus, "čiji je on istaknuti član", optužena je za razbijanje DOS-a, spominje se nekakva "najstarija afera u Srbiji – putna afera", rasizam u Ljigu, medijski mrak, kriminal, terorizam... Pod terorizam se podrazumeva "oružani napad na zgradu OO SDS-a" kada je "jedina žrtva ovog politički motivisanog napada bio domaćinov pas". Labus, piše na sajtu, nije došao da poseti predsednika SDS-a "da mu se izvini, donese deci novo štene". Ispod naslova "Labus i kriminal" autor kaže da u Ljigu nema mnogo kriminalaca, ali da "oni malobrojni imaju podršku iz Nemanjine ulice u Beogradu". Za medijski mrak u Ljigu optužen je takođe Labus, tj. DS, zbog "upada u Radio Ljig i premlaćivanje", a da pri tome nije došao da "obiđe polugladne spikere niti da im odnese poklon".

U Ljigu, kojim upravlja vladajuća koalicija, autora ovog ostrašćenog sajta niko ne uzima za ozbiljno. Predsednik IO SO Ljig Mihailo Zečević kaže za "Vreme" da optužbe na sajtu potiču od Zorana Tanasijevića, odbornika i predsednika DSS-a Ljig, koji je već jednom osuđen za neistine koje je iznosio na raznim sajtovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST