Predsednički kandidati

Republičkoj izbornoj komisiji kandidaturu je podnelo 12 kandidata. Konačnu listu RIK će objaviti do petka 13. septembra.

Za predsedničke izbore 29. septembra do utorka 10. septembra prihvaćene su kandidature Borislava Pelevića (SSJ), Vojislava Šešelja (SRS), Miroljuba Labusa (grupa građana), Vuka Draškovića (SPO), Vuka Obradovića (SD), Vojislava Koštunice (DSS), Velimira Bate Živojinovića (SPS) i Branislava Ivkovića (grupa građana). Velimir Ilić je povukao kandidaturu u korist Koštunice.

Kandidature su predali i Tomislav Lalošević, Dragan Radenović i Nebojša Pavković, kandidati grupe građana. RIK još razmatra njihove kandidature.

Predizborna ćutnja počinje 26. septembra u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 29. septembra u 20 časova.

BORISLAV PELEVIĆ rođen je 22. novembra 1956. godine u selu Bublje, opština Orahovac. Ekonomski fakultet završio je 1989. godine, a magistrirao 2001. godine. Profesor je na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu. Potpredsednik je Svetske federacije za kik-boks. Na mesto predsednika Predsedništva SSJ izabran je 1998. godine. Oženjen je i ima petoro dece. Izborni slogan "Mi držimo reč".

VOJISLAV ŠEŠELJ rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu. Zbog neobjavljenog rukopisa osuđen je 1984. godine u Sarajevu na osam godina robije. Kandidovao se na predsedničkim izborima 1990. i 1997. godine. Šešelj je osnivač i predsednik SRS-a. Oženjen je Jadrankom i ima četiri sina. Izborni slogan "Srbija u sigurnim rukama".

MIROLJUB LABUS rođen je 28. februara 1947. godine u Maloj Krsni. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rumi, a Pravni fakultet u Beogradu, gde je i doktorirao. Osnivač je Instituta G17. Potpredsednik je savezne vlade i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Potpredsednik je DS-a. Oženjen je Oliverom, imaju dve kćerke. Izborni slogan "Najbolje za Srbiju".

VUK DRAŠKOVIĆ rođen je 29. novembra 1946. godine u banatskom selu Međa. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Po zanimanju je književnik. Od 1990. godine predsednik je Srpskog pokreta obnove. Učestvovao je kao kandidat na izborima za predsednika Srbije 1990. i 1997. godine. Preživeo je dva pokušaja atentata – na Ibarskoj magistrali i u Budvi. Oženjen je Danicom. Izborni slogan "Zna put".

VUK OBRADOVIĆ rođen je 11. aprila 1947. godine u selu Kondželj u Toplici. Završio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-političku školu i Komandno-štabnu školu operatike. Doktorirao na problemu nacionalizma i šovinizma u jugoslovenskom društvu. Osnivač je i predsednik Socijaldemokratije. Bio je kandidat za predsednika Srbije na izborima 1997. godine. Oženjen je i ima dvoje dece. Izborni slogan "Vuk Obradović, dobro za sve".

VOJISLAV KOŠTUNICA rođen je 1944. godine u Beogradu. Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1974. Za asistenta na ovom fakultetu izabran je 1970, a 1974. godine u vreme političkih progona na Univerzitetu morao je da napusti fakultet. Jedan je od osnivača DS-a 1989. godine, a od 1991. je predsednik DSS-a. Izabran je za predsednika SRJ 2000. godine. Oženjen je Zoricom Radović. Izborni slogan "Zna Srbija".

VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ rođen je 5. juna 1933. godine u selu Koraćica podno Kosmaja, opština Mladenovac. Završio je Pozorišnu akademiju u Beogradu. Glumio je u preko 250 filmskih i televizijskih rola. Potpredsednik je SPS-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Oženjen je Julijanom s kojom ima dvoje dece. Imaju i četiri unučeta. Izborni slogan "Naš Bata – naš predsednik – SPS".

BRANISLAV IVKOVIĆ rođen je 1952. godine u Bijeljini. Doktorirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Profesor je na Građevinskom fakultetu. Poslanik je u Veću građana savezne skupštine. Od 1994. godine do 2000. bio je mininistar građevina u Vladi Srbije. Predvodi frakciju "Socijalisti – povratak bazi" koja je nastala isključenjem dela funkcionera iz SPS-a. Oženjen je i otac četvoro dece. Izborni slogan "Znam, hoću, mogu".

TOMISLAV LALOŠEVIĆ rođen je 2. marta 1958. godine u Čortanovcima u opštini Inđija. Diplomirao je marketing na Ekonomskom univerzitetu u Visbadenu u Nemačkoj. Zvanje doktora filozofije u ekonomiji stekao je na Internacionalnom otvorenom univerzitetu u Kijevu. Predsednik je Bransvik grupe. Oženjen je i ima dve kćerke.

NEBOJŠA PAVKOVIĆ rođen je 10. aprila 1946. godine u Senjskom Rudniku kod Despotovca, Vojnu akademiju završio 1970. godine. Krajem 1998. imenovan za komandanta Treće armije VJ. U čin general-pukovnika unapređen po okončanju NATO agresije. Sa mesta načelnika GŠ VJ smenjen 2002. godine. Oženjen je Glorijom i imaju sina.

DRAGAN RADENOVIĆ rođen je 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Diplomirani je pravnik, a radio je u Službi državne bezbednosti. Magistar je umetnosti i doktor filozofije. Profesor je na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i Akademije Ruske Federacije za bezbednost, odbranu i pravni poredak i član predsedništva Međunarodne akademije za nacionalnu bezbednost. Oženjen je i ima dve kćerke. Izborni slogan "Iako se ne bavite politikom, ona se bavi vama".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST