Nenad Bogdanović, predsednik Izvršnog odbora Skupštine grada >

Neumesna kritika važnog poduhvata

"Kal"; "Vreme" br. 607

Na neprimeren i neprihvatljiv način se komentariše rekonstrukcija Ulice kralja Milana (ili Srpskih vladara, svejedno). Nije reč o tome da se plašimo kletve koju pominje autor F(ilip) Š(varm) za to što smo "baš sad krenuli u raskopavanje centra Beograda", jer je normalno da se takve ulice rekonstruišu leti, ali kako dodatni zaključak da će poslovi "očigledno probiti planirani rok" predstavlja zlonameran i maliciozan pristup autora prema onima koji organizuju radove, dužni smo da saopštimo sledeće.

Rekonstrukcija Ulice kralja Milana obuhvata zamenu svih postojećih instalacija – kanalizacionih, vodovodnih, drenažnih, za odvodnjavanja s krovova, zatim zamenu dveju vrsta energetskih kablova i pet vrsta PTT kablova, semaforne kanalizacije, gromobranske konstrukcije, podzemnih objekata – šahtova razvodnih kutija, uvodnika, kućnih priključaka na vodovod, kao i još čitav niz kablova i objekata koji se nalaze ispod trotoara i kolovoza. Ti poslovi su nužni kako bi narednih deset godina, osim hitnih intervencija, građani imali pešačku komunikacije šetalište kakvo zaslužuju i kakvo dolikuje velikim svetskim gradovima.

Mora se uzeti u obzir da se, i uz najbolje planiranje i nabavku materijala unapred, kod ovako širokih zahteva gde učestvuju praktično sva komunalna preduzeća, pojavljuju i nepredviđene teškoće i novi poslovi. Niko ne može predvideti broj kišnih dana i broj vanrednih situacija na gradilištu. Iako se u takvim slučajevima radovi odlože za nekoliko dana, to svakako nije smak sveta i građani to ne uzimaju za veliko zlo.

Ali, kao i prilikom prethodnih rekonstrukcija ulica, držimo se zadatih rokova. Bez obzira na to što mnogi objekti nisu bili ucrtani, već su naknadno identifikovani, radovi na rekonstrukciji Ulice kralja Milana biće završeni kako je i planirano – do 16. septembra. Da napomenemo, svi poslovi do sada obavljeni su bez zaustavljanja saobraćaja, uz istovremen rad i po 11 ekipa različitih profila, a s obzirom na to da je ovaj avgust najkišniji u poslednjih sto godina, tu treba tražiti razlog "za gacanje kroz blato" na putu do "lepše budućnosti" (da se poslužimo konstrukcijom iz teksta u "Vremenu").

Nažalost, u belešci koju je objavilo "Vreme", vest je samo to da je ulica raskopana, da ima buke i prašine, ali ne i da je ovo najveća rekonstrukcija Ulice kralja Milana u poslednjih 30 godina, da će ona biti temeljno obnovljena, s potpuno novim nervima grada ispod trotoara i kolovoza, s posebno dizajniranim trotoarom, novim drvoredom, bez žardinjera koje zauzimaju trećinu pešačkih komunikacija, bez kioska i s najsavremenijim i jakim osvetljenjem. I da je to samo deo radova na uređenju puteva i ulica u Beogradu za koje je ove godine namenjeno više sredstava nego ukupno u periodu 1992-2001.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST