Navigator >

Žitra, žitra

U Kini je ponovo moguće pristupati pretraživaču Google, nakon desetak dana blokade, o kojoj je u ovoj rubrici pisano u prošlom broju. Budući da obrazloženja kineskih vlasti nema, preostaju nam pretpostavke kakvih na internetu kola mnogo. Ona koja se čini najlogičnijom jeste da su vlasti u Kini popustile shvativši da nemaju rešenje za razne trikove kojima pribegava internet zajednica u slučaju ove i sličnih blokada. Jedan od interesantnijih pristupa pojavio se na sajtu www.alltooflat.com/geeky/elgoog/ koji je "miror" pretraživača Google i to bukvalno. Sve je, naime, predstavljeno kao u ogledalu tako da i pretragu treba kucati unatraške. Time programi koji proveravaju ključne reči (za račun državne bezbednosti) gube na efikasnosti jer ne registruju ono što je napisano unatraške. Ako im sada dodaju i tu funkciju, sledi verovatno šatrovački, a ime će biti Glegoo.

Ne treba, ipak, biti preterani optimista kad je reč o snazi pojedinačnih korisnika, mada ona u zbiru sigurno nije mala. Biće da su kineske vlasti vagale "daru" i "meru" zaključivši da je šteta od zabrane Googlea veća od koristi zbog blokiranja nekih informacija, pogotovu kada se uzme u obzir da se blokada može izbeći. Za svaki slučaj, Alta Vista je još na crnoj listi.

Druga stvar o kojoj smo nedavno pisali jeste sukob nekih domaćih internet provajdera i Telekoma. Priča dobija interesantan dodatak sa neobične strane. Francuska kompanija Apira (www.apeera.com) najavljuje značajnu inovaciju u mobilnoj telefoniji. Uskoro će mobilni telefoni moći da razmenjuju fajlove po "peer-to-peer" sistemu, odnosno na principu kako to rade servisi poput Napstera. Peer-to-peer vaš računar jednim delom otvara za javnost, to jest vi određujete koje fajlove nudite svima na uvid i smeštate ih u za to odvojen prostor.

U Apirinom slučaju taj prostor se neće nalaziti u samom telefonskom aparatu, već na serveru mobilnog provajdera, ali će njime upravljati vlasnik broja. Tamo će se smeštati fotografije, muzički i slični audio fajlovi, možda čak i kratki filmovi, odnosno sve što mobilni telefon (nove generacije) bude mogao da emituje. Apirini stručnjaci smatraju da će ova razmena postati primarna u odnosu na telefoniranje i SMS poruke, naročito kod mladih korisnika, kojima će umesto brojnih "gadžeta" koje sada nose, za pristupanje omiljenim sadržajima biti dovoljno da pri ruci imaju mobilni telefon.

Zašto je to bitno za sukob Telekoma i provajdera? Zato što pokazuje da će telefoniranje u budućnosti biti tek jedan od servisa koje će operatori telefonije (ako se to i dalje bude tako zvalo) pružati svojim korisnicima. Obim saobraćaja će se znatno povećati, što znači da će se sniziti cena ali i povećati zarada. Samo se treba malo okrenuti razvoju umesto da se uporno insistira na monopolu, koji je ionako oročen.

Kineskim vlastima je, kao što piše na početku teksta, trebalo samo desetak dana da se s tim pomire.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST