Poslovne vesti

 

Micro Finance Bank je od 4. septembra povećala kamatne stope na oročene uloge i povećala periode na koje se sredstva mogu oročiti. Povećanja se odnose na depozite kako u domaćoj tako i u stranim valutama. Tako će kamatne stope na oročene uloge biti povećane, i to za oročenje u eurima na period od tri meseca sa prethodnih 2,25 na 2,75 odsto, odnosno sa 2,50 na 3,00 odsto za oročenje na period od šest meseci. Ulozi u eurima od sada će moći da se oroče na period od dve ili tri godine, po zajedničkoj kamatnoj stopi od 4 odsto. Ulozi u dinarima i američkim dolarima i dalje se mogu oročiti na najduži period od 12 meseci.

Sve kamatne stope date su kao neto iznos. Bruto kamatne stope umanjene su za iznos poreza od 20 odsto.

Fabrika "Toza Marković", najstariji proizvođač građevinskog materijala od pečene gline, proslavio je 136. rođendan uvođenjem nove linije za prozvodnju zidnih pločica. Savremena oprema kupljena je od italijanskog proizvođača S.I.T.I. Automatsko vođenje i računarsko upravljanje proizvodnjom omogućiće veću i jeftiniju proizvodnju. Novost su i nove dimenzije pločica od 20x25cm, 25x33cm, 33x45cm i 30x60cm. Najveći jugoslovenski izvoznik građevinskog materijala od pečene gline ujedno je i prvi proizvođač kod nas koji će proizvoditi pločice ovih dimenzija.

Western Union, svetski lider za transfer novca, pokrenuo je Western Union kampanju za svetlu budućnost, veliku međunarodnu inicijativu za prikupljanje sredstava od 1.000.000 eura podrške za UNICEF. Sredstva će biti upućena UNICEF- programima iz pet oblasti: zdravstvene nege majke i deteta, ishrane, nezagađene vode i higijene, ranog učenja, nege i zaštite dece. Postoje podaci da rana nega dece, starosti do tri godine, nije dovoljno zastupljena, a studije pokazuju da se na jedan uloženi dolar vraća sedam dolara kroz ušteđene troškove.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST