Scena

 

Tuholski za Đurića

Švedski PEN centar dodelio je svoju nagradu za 2002. godinu koja nosi ime Karla Tuholskog romskom pesniku Rajku Đuriću. Đurić (55) rodom je iz Malog Orašja kraj Beograda gde je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu, bio urednik "Politike", a od oktobra 1991. godine emigrirao i nastanio se u Berlinu. Donedavno je Đurić bio generalni sekretar Romskog centra Međunarodnog PEN-a. Nagrada švedskog PEN centra nosi ime nemačkog antifašističkog pisca Karla Tuholskog, koji je početkom tridesetih godina prošlog veka potražio utočište u Švedskoj pred progonima nacističkog režima u Nemačkoj. Nagrada Tuholski, koja povlači i iznos od 150.000 švedskih kruna (15.000 eura), dodeljuje se od 1984. godine piscima i izdavačima koje su progonili režimi u njihovim zemljama ili se nalaze u izbeglištvu. Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Mirko Kovač, Taslima Nasrin, Salman Ruždi, Adam Zagajevski i Flora Brovina.

Završen festival u Torontu

Za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Torontu proglašeno je kontroverzno ostvarenje Pitera Malena The Magdalene Sisters (Sestre pokajnice).

Film koji je ove godine dobio i Zlatnog lava u Veneciji opisuje surovosti i maltretiranja koje su pretrpele tri žene poslate u jednu od irskih katoličkih dobrotvornih ustanova šezdesetih godina prošlog veka. Film su žestoko napale katoličke grupe zbog negativnog prikazivanja katolika.

Film The Whale Rider (Jahač kita) dobio je nagradu publike i takođe se bavi odnosom društva prema ženama. Film je priča o mladoj devojci iz jednog novozelandskog plemena i time kako na nju utiče tradicija plemena. Za najbolje kanadsko ostvarenje izabran je film Dejvida Kronenberga Spider (Pauk) u kome Ralf Fajns glumi šizofreničara koga muči ubistvo majke.

"Potpuno sam iznenađen... Nikada ništa nisam dobio na festivalu (u Torontu)", rekao je Kronenberg novinarima. "Osvajao sam nagrade na drugim mestima, poput Kana, ali ovo je posebno osećanje. Ovo je prava toplina."

Režiser je izjavio da se nada kako će nagrada privući publiku da pogleda film u kome nema specijalnih efekata po kojima su poznati njegovi raniji filmovi (Sudar, Muva).

Breson

Anri Kartije Breson nije uspeo da dođe u Beograd na otvaranje retrospektivne izložbe svojih fotografija. Godine (94) nalažu mu da štedi energiju, ali je prisutnima na otvaranju u paviljonu "Cvijeta Zuzorić" poručio da umesto njega popiju makar jedno piće. Poslao je i dotad neprikazanu fotografiju koju je snimio na planini Rudnik.

Anri Kartije Breson je jedan od najvećih svetskih fotografa, jedan od četiri osnivača fotografske agencije Magnum i prvi fotograf koji je ikada izlagao u Luvru."Fotografisati znači istovremeno nišaniti i glavom i okom i srcem. Fotografija je način života", smatra Breson. Sve fotografije je snimio lajkom od 35 mm. Bresonova izložba je najavljena kao prvi od velikih događaja u organizaciji Francuskog kulturnog centra.

S. Ć.

Dolazi Nina Nastasija

U sali Doma omladine u Beogradu 23. septembra gostuje Nina Nastasija. Nastasija je najnovije veliko ime američke alternativne rok scene. Živi u Čelsiju, u neposrednoj blizini Menhetna, u Njujorku – zamislite Nika Kejva u najboljoj formi, jako tužnog i iskrenog. Ako to vizualizujete, onda ste negde na pola puta da shvatite kako zvuči Nina Nastasija. S dve ploče ona je uspela praktično da stvori muzički žanr za sebe – od klasične kombinacije pevač/autor (singer/songwritter) stvorila je nešto što muzički kritičari zovu južnjački gotik folk. Zasluge za to svakako pripadaju i legendarnom muzičaru i producentu Stivu Albiniju (P. J. Harvey, Nirvana, Pixies, Breeders, Wedding Present, Auters, Cinerama, Guided by Voices, Mogwai...), koji je snimio još jedno autentično remek-delo u svojoj dugoj i uzbudljivoj karijeri. Njen meteorski uspeh cementiran je sa čak dva jam sessiona u roku od godinu dana za BBC, odnosno za emisiju legendarnog Joha Peela, koji još uvek s uspehom otkriva nova, uzbudljiva imena iz undergrounda pop muzike. Uzgred, ne sećamo se kad je neki novi umetnik dobio priliku da za tako kratko vreme snimi čak dva takva sessiona, a u najavi je i treći! To je sasvim dovoljna najava čistog kvaliteta. U Beograd Nina Nastasija i bend dolaze u sklopu promotivne turneje za ploču The Blackened Air (Touch & Go), a planirano je da za dvadesetak dana sviraju 16 koncerata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST