Meridijani

Karači: Uhapšen terorista

Pakistanske vlasti objavile su početkom nedelje da razmatraju zahtev SAD za izručenje pripadnika Al Kaide Ramiza Binalšiba, koji je prošle sedmice zajedno s još deset osumnjičenih uhapšen u racijama. Binalšib se sumnjiči kao jedan od najodgovornijih za planiranje i izvođenje napada na Njujork i Vašington 11. septembra prošle godine. Ministar inostranih poslova Pakistana Moinudin Haider izjavio je inostranim medijima da će odluka o izručivanju biti doneta tek nakon završetka istrage, dodavši da odnose između SAD i Pakistana krasi izuzetna saradnja, pa ne treba očekivati da će Pakistan odbiti zahtev za izručenjem. "Nema sumnje da Sjedinjene Države žele da imaju Binalšiba jer ovo je za nas bitan preokret", izjavila je prošle nedelje Kondoliza Rajs, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. Proteklih meseci Pakistan je Amerikancima izručio veći broj osumnjičenih članova Al Kaide, uključujući i Abu Zabaidaha, bliskog saradnika Osame bin Ladena. Američke vlasti spremaju se za prihvatanje Binalšiba iako nije jasno da li će ga isporučiti u bazu Guantanamo Bej ili u neku od baza u Avganistanu. Nemačke vlasti takođe žele da ispitaju Binalšiba, koji je svoju kuću u Hamburgu delio s Muhamedom Atom, vođom pilota samoubica. Ipak, nemački ministar inostranih poslova Oto Šili odlučio je da ne podnese zahtev za ekstradiciju. Binalšib i ostali uhapšeni nalaze se na nepoznatoj lokaciji gde ih ispituju inspektori FBI-a i pakistanske obaveštajne agencije. Identitet ostalih uhapšenih nije objavljen do zaključenja ovog broja "Vremena".

Stokholm: Pobeda socijaldemokrata

Švedski premijer Goeran Person, lider Socijaldemokratske stranke, ubedljivo je pobedio na netom održanim parlamentarnim izborima u Švedskoj. Person je prošle nedelje nakon proglašenja rezultata izjavio kako je pobeda fantastičan uspeh, iako su sve sondaže javnog mnjenja govorile da se vlast socijaldemokrata bliži kraju. Glavna partija desnog centra Umerenjaci doživeli su na ovim izborima veliki poraz. "U naredne četiri godine planiramo intenzivno da radimo kako bi Švedska postala zemlja poštenja i ravnopravnosti. Iskoristićemo naš glas u borbi za svetsku međunarodnu solidarnost. Mi smo prvi zaustavili trend pobeda desničarskih partija u Evropi. Sledeće sedmice naši nemački drugovi mogu da nas slede", izjavio je nakon objavljivanja pobede Person pred okupljenim simpatizerima. Izbori su pokazali da građani nisu želeli da prate evropski trend izbora na kojima pobeđuju vlade desnog centra. Međutim, Šveđani i dalje podržavaju koncept "države blagostanja" – plaćaju najviše poreze na svetu, a za uzvrat dobijaju ogromne socijalne beneficije.

Kijev: Ulične šetnje

Opozicione snage su prošlog ponedeljka otpočele ulične proteste tražeći ostavku predsednika Leonida Kučme. Demonstracije su počele tačno dve godine od nestanka novinara Georgija Gondadže, čije je telo pronađeno u jednoj šumi blizu Kijeva. Za ovo ubistvo opozicija krivi predsednika Kučmu i njegovu administraciju, za koju tvrde da cenzuriše sve medije. Oko 5000 demonstranata okupilo se na Trgu Centralne Evrope, uprkos policijskoj zabrani održavanja demonstracija u centru grada. Uz muziku demonstranti skandiraju "Dole Kučma!", kriveći svog predsednika za korupciju i zloupotrebu položaja. Kao koincidencija, nekoliko sati pre početka demonstracija, svi ukrajinski TV kanali ostali su bez signala. Predsednik Kučma se u vreme kad je protest počinjao nalazio na Ekonomskom forumu u Salcburgu. Još uvek se ne zna da li će broj demonstranata na ovom protestu dostići kritičnu masu potrebnu za smenu predsednika. Opozicija je oslabljena zbog stava najistaknutijeg opozicionog lidera Viktora Juščenka, koji je podržao demonstracije, ali je istovremeno pozvao na dijalog s predsednikom. Međutim, njegovi simpatizeri tvrde da uprkos njegovom stavu broj ljudi na ulicama raste. Kučma sve navode odlučno demantuje i verovatno se nada smanjivanju broja demonstranata nakon nekoliko dana protesta – kao što je to bio slučaj prošle godine.

London: Klinika za lezbijke

Prva evropska klinika za veštačku oplodnju žena, namenjena prvenstveno lezbijkama, otvorena je početkom ove nedelje u Londonu, iako zbog problema sa dobijanjem licence još uvek nije počela da radi. Ženski Centar za novi život lociran je u ulici Harli, a predstavnici Centra tvrde da će ponuditi diskretan tretman ženama bez muškog partnera. Osnivači klinike kažu da se lekari prema lezbijkama koje dolaze u klinike ovakvog tipa često ponašaju grubo. "Klinike koje prihvataju lezbijke često ne shvataju različite potrebe ove socijalne grupe", kaže Džon Gonzales, jedan od osnivača novootvorene klinike. Ona će upravo zbog toga korisnicima, pored oplodnje, nuditi poseban psihološki tretman i emotivnu podršku. Homoseksualne i lezbijske grupe pozdravile su otvaranje ovakve klinike. "Frustracija parova koji koriste veštačku oplodnju postoji, ali je često mnogo prisutnija kod lezbijki i žena samica", kaže Aleks Frijzen iz federacije Rainbow.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST