Formula 1 >

Poklon za tifoze

Očekivanu žestoku borbu u Monci upropastilo je rano odustajanje oba vozača Vilijamsa pa je Ferari na domaćem terenu poklonio navijačima laku dvostruku pobedu

"Mislim da nikad nećemo doživeti takvo osećanje kao kada smo s podijuma gledali ogromnu masu naših fanova", izjavio je više nego uzbuđeni Rubens Baričelo posle četvrte pobede u karijeri.

Da je moglo biti drukčije, nagovestio je u subotu Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW), koji je postavio fantastičan rezultat oborivši rekord kruga. Uz to, probio je još jednu barijeru – njegov motor "vrteo" se na 19.050 obrtaja u minuti. Laicima za ilustraciju neka posluži podatak da to znači 158 ubrizgavanja goriva u svaki od deset cilindara – u jednoj sekundi!

"Ovim rekordom još jednom podižemo standarde performansi naših motora, a za konstruktora je više nego uzbudljivo da prekorači barijeru koja je donedavno smatrana kao neprevaziđena", ponosno je tim povodom izjavio direktor sportskog odeljenja BMW-a Mario Tejzen.

Posle pomenutog rezultata Montoje na treningu očekivalo se da prošle nedelje bude vožena najbrža trka u istoriji Monce i oboren tri decenije star rekord. Međutim, još dok je vozio ka mestu na startu, bolid Ralfa Šumahera (Vilijams BMW) ostao je bez pritiska goriva u motoru pa su brže-bolje postavili rezervni auto. Uz to, Montoji zamalo da se ugasi motor pred krug za zagrevanje.

Na samom startu Kolumbijac je više gledao kako da blokira Mihaela Šumahera (Ferari) nego što je mislio na ostale pa je Ralf iskoristio šansu da isprednjači. Malo je falilo da se dva vozača istog tima sudare, a pokušaj mlađeg Šumahera da to izbegne doveo je obojicu u situaciju da iseku krivinu i – pokazaće se vrlo brzo – fatalno oštete bolide. Iako je ekipa Ferarija uložila protest zbog pomenute "seče šikane", sudije su odlučile da čitava stvar nije za kaznu stani-kreni, već je dovoljno samo da Ralf propusti Montoju. Baš kada se ovaj spremao to da i učini – otkazao mu je motor. Montoja je nekoliko krivina pre toga napravio grešku i po drugi put pregazio "usporivače" na krivini, obišli su ga i Baričelo i Šumi, a posledica poskakivanja bio je kvar na vešanju i za njega je trka bila završena.

Ferarijev dvojac je od tog trenutka bio bez pravog konkurenta, tim je još ranije odlučio da šampion ne napada Rubinja, pa je redosled zavisio samo od izdržljivosti motora. Prvo i drugo mesto samo je još jedna potvrda pouzdanosti Ferarijevih mašina.

Time se, pak, ne može pohvaliti Meklaren Mercedes. Po peti put ove sezone "prolupala" je mašina Kimiju Raikonenu, i to u trenutku kada je komotno zaseo na treće mesto. Monca je poslednjih godina bila baksuzna za taj tim, a tako je bilo i ovog puta kada Dejvid Kultard nije uspeo da izbegne Kimija u gužvi posle starta, oštetio je nos bolida i odmah morao u boks. Odličnom vožnjom uspeo je da s poslednjeg stigne do sedmog mesta na cilju. Nedovoljno za makar jedan bod.

Ono što nije pošlo za rukom Meklarenu, uspelo je Renou. Jarno Truli je zbog problema s bolidom u krugu za predstavljanje startovao poslednji i već u prvom krugu dospeo je na dvanaesto mesto! Uz njegovu odličnu vožnju sjajna je bila i strategija tima da njihovi vozači samo jednom, i to u ranoj fazi trke, svrate u boks. Italijan je na cilj stigao četvrti, a Dženson Baton peti. Poslednji bod uzeo je Olivije Pani (BAR Honda).

Prava priča na trci u Monci ipak je bio tim Jaguara. Ne samo da je nestašni dečko Formule 1 Edi Irvajn bio peti na startu, najbolji plasman u ovoj sezoni, već je na cilj stigao treći.

"Što više čekaš ovako nešto, to je stvar slađa", rekao je Irac posle trke. "Ovo je prosto fantastično i za tim i za mene, a posebno zato što se posle Monaka desilo baš u Monci. Forsirao sam kao lud, odvojio se od ostalih, ali ne bih stigao Raikonena da mu nije otkazao motor."

Ovakav rezultat izbacio je Jaguara na šesto mesto u generalnom plasmanu, samo bod iza Džordan Honde, a bod ispred BAR Honde. Edi Irvajn je pre trke izjavio da je, tokom inače loše sezone, na bolidu sve promenjeno osim sedišta, a pouzdanost i brzina Ford-Kosvortovog motora na trci u Monci obećava dobru borbu "najboljih od ostalih" na preostale dve trke u sezoni.

Naredna je 29. septembra na legendarnoj stazi u Indijanapolisu za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 128
2. R. Baričelo (Ferari) 61
3. H-P. Montoja (Vilijams BMW) 44
4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 42
5. D. Kultard (Meklaren Mercedes) 37
6. K. Raikonen (Meklaren Mercedes) 20

Poredak konstruktora:

1. Ferari 189
2. Vilijams BMW 86
3. Meklaren Mercedes 57
4. Reno 20
5. Zauber 11


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST