Međuvreme

 

Tranzicija

Nekad se znalo: kada vrhunski sportista završi karijeru, po pravilu se posveti ili ugostiteljstvu ili proba da jede trenerski "hleb od sedam kora". Danas se naši sportski velikani odlučuju na smelije poduhvate, pa se lagano uključuju u proces ovdašnje privatizacije. Nogu je povukao mlađahni Mateja Kežman izgradnjom letnjeg sportskog centra na Adi Ciganliji što je verovatno prva investicija te vrste u Srbiji. Onda je sve više počelo da se govori o Vladi Divcu kao čoveku koji namerava da učestvuje u privatizaciji aranđelovačkog privrednog bisera "Knjaz Miloš". Divac i Predrag Danilović već su investirali u klub svoje mladosti KK Partizan. Ovih dana stigla je vest da je još jedan velikan, imenom Željko Rebrača, učestvovao u aukcijskoj prodaji somborskog preduzeća Prehrana, što mu nije pošlo za rukom jer je kolektiv uspeo da uz pomoć kredita sâm otkupi svoju firmu. U isto vreme, odbojkaš Goran Vujević odlučio se na izgradnju modernog hotela na Kopaoniku za šta je rešio da investira preko milion eura. Lepu priču o namerama sportista da investiraju u matičnu zemlju kvari samo "slučaj Dokić" jer dobri otac velike teniserke ne želi da pristane na ponuđene lokacije za izgradnju teniskih terena i nekoliko meseci unazad radikalizuje čitav slučaj. Ostaje nada da će se i ovaj problem rešiti dogovorom, a svi očekuju da bivši ili još aktivni sportisti poučeni primerom svojih kolega patriotski ulože svoj novac u razvoj zemlje.

Privatnici

Posle godinu i po dana poresko-poslovno-finansijsko-tržišnih reformi u Srbiji ne zna se koliko ljudi radi na crno, a koliko je stvarno zaposlenih. Sitni preduzetnici žale se da je reforma dovela samo do povećanja poreza, da je državna administracija balast i da je inertna. Jednostavno rečeno, mnogo je isplativije raditi na crno, ne prijavljivati realni obrt novca ni zaposlene. Izgleda da su prvi koraci države u pravcu uspostavljanja pravila na tržištu prešli preko leđa sitnih preduzetnika, ali ima slučajeva koji govore o vitalnosti i snalažljivosti našeg čoveka preduzetnika. Tako, nije prošlo ni mesec dana od trenutka kada su gradske vlasti Beograda najavile sređivanje stanja u oblasti taksi prevoza, određivanjem fiksnog broja prevoznika i dodeljivanjem posebnih tabli, a već su se falsifikovane plave table sa grbom grada pojavile na crnom tržištu i mogu se pazariti za sto do dvesta eura. Slučaj pokazuje da se ozloglašeni "divčibarci" neće lako predati jer, kako je jedan od njih izjavio, "ja porodicu moram da hranim".

Ferari

Iako se vizuelno upristojila i tehnički dodatno opremila, domaća policija i dalje ne uživa prevelik ugled kod građana sklonih različitim protivzakonitim aktivnostima – izuzev nikad otkrivenih ubica i kidnapera, policije se očigledno više ne plaše ni "sitniji igrači". U akciji "u kojoj je učestvovalo nekoliko policijskih automobila", u Kruševcu je 12. oktobra od izvesnog Dragana Milenkovića oduzet žuti ferari podgoričke registracije, procenjen na oko 130.000 eura. Narečeni Milenković je "bez protivljenja prihvatio zahtev policajaca, ali mu je u međuvremenu neko od prolaznika iz ruke oteo ključ za pokretanje automobila". Da li pripadnici lokalnog SUP-a (smešteni u već pomenutih nekoliko automobila) to nisu primetili ili su otimanje ključeva jednostavno ignorisali kao nebitan detalj, nije poznato. Poznato je, međutim, da je već sutradan 13. oktobra žuti ferari nestao sa parkirališta ispred zgrade SUP-a i da je odmah saopšteno kako je vozilo ukradeno.

U cilju izbegavanja unapred obezbeđenog mesta u rubrikama tipa "Verovali ili ne", policija bi za početak mogla da se pobrine za dioptriju svojih pripadnika ili da makar stavi katanac na sopstveno parkiralište. To, ako ništa drugo, zahteva mnogo manje truda od "prevrtanja neba i zemlje" i sličnih aktivnosti.

Posteljina

Više nego dugačak spisak stvari koje bismo, po opštem mišljenju, mogli da ponudimo svetu obogaćen je ovih dana još jednom stavkom: miomirisnim ljubavnim jastucima. Žiteljka Kučeva 59-godišnja Nevenka Ungurjanović, koja već godinama u svojoj etno-radionici proizvodi i prodaje "vezene, miomirisne i ekološki čiste jastučiće za prvu bračnu noć", nedavno je dobila ponudu italijanskih partnera da svoje proizvode plasira i na inostrano tržište. U čemu je tajna ekoloških jastuka? Ukratko, u tome što se "pune travama iz Homolja, od belog i žutog smilja" koje "garantovano, što se u ovom kraju od davnina zna, podstiču žensku i mušku potenciju". Ukoliko bi se vrednoj Nevenki pridružili brojni travari, iscelitelji i vračare za čiji se dar u lečenju steriliteta i inih bolesti takođe "od davnina zna", možda bi nam večno bila zahvalna buduća pokolenja širom sveta. Smilja i bosilja bar imamo u izobilju.

Zabrinutost

Američka firma New car company i Grupa Zastava automobili potpisale su predugovor o formiranju zajedničkog preduzeća Zastava Motor Works. Ovim aranžmanom predviđeno je da američki partner u strukturi zajedničkog preduzeća učestvuje sa kapitalom u odnosu osam prema dva. Prema sporazumu, dugovi Zastave automobili biće preneti na holding Zastava i u njihovom restrukturisanju aktivno učešće uzeće i država. Čelnici sindikata Zastava automobila kažu da nisu bili obavešteni o planovima da američka kompanija postane novi vlasnik preduzeća i mišljenja su da je trebalo čuti i glas radnika koji su zabrinuti za svoju sudbinu. Strateški partner će, po potpisanom predugovoru, u naredne tri godine uložiti minimum 150 miliona dolara i u roku od pet godina udvostručiti broj radnika. Ugovor bi trebalo da bude potpisan u proleće iduće godine.

Produktivnost

SUP Beograd podigao je krivične prijave protiv trojice policajaca zbog krivičnih dela iznude, zloupotrebe službenog položaja i primanja mita. Dvojica su osumnjičena da su, dok su radili u auto-patroli, više puta od prostitutki kod Plavog mosta u Beogradu uzimali novac u zamenu za neuznemiravanje u poslu. Treći je osumnjičen da je na kontrolno-bezbednosnom punktu na novosadskom putu kotrolišući autobus od vozača uzeo mito od sto dinara. Svi oni su udaljeni s posla.

U zatvorima na teritoriji Srbije inače broj osuđenika na izdržavanju kazne zatvora je osam odsto veći u odnosu na period pre formiranja sadašnje vlasti, a broj pritvorenih lica, protiv kojih se vodi krivični postupak, povećan je za gotovo 30 odsto. Prema saopštenju Ministarstva pravde Srbije, u Okružnom zatvoru u Beogradu broj pritvorenih porastao je za oko 15 odsto.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST