Scena

 

Nobel Imre Kertesu

Mađarski pisac Imre Kertes (73) ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka. U obrazloženju Akademije ističe se da je nagrada vredna milion dolara pripala Kertesu jer "u svom delu ustaje u odbranu krhkog iskustva pojedinca pred varvarskom arbitrarnošću istorije".

Kertes je kao mladić odveden tokom Drugog svetskog rata u koncentracioni logor Aušvic i u svom prvom romanu Bez sudbine (Sorstalansag), objavljenom 1975. godine, opisao je sudbinu mladića koji se prilagođava životu u logoru i opstaje. "Za Kertesa Aušvic nije izuzetan događaj, već krajnja istina o ljudskoj degradaciji u savremenom iskustvu", stoji u saopštenju Švedske akademije.

Odluku o nagradi za književnost donosi 18 doživotnih članova Akademije koji zvanično ne saopštavaju imena književnika koji su uzeti u uži izbor, već se ona uglavnom nagađaju.

Odmah posle vesti o dodeli Nobelove nagrade mađarskom piscu Imreu Kertesu, budimpeštanske knjižare bile su opsednute čitaocima koji su tražili romane nagrađenog pisca, piše "Mađar hirlap".

Svi mađarski dnevnici dali su juče velik publicitet dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost Imreu Kertesu. "Mađar nemzet" prenosi i mišljenje poznatog pisca vojvođanskih Mađara Lasla Vegela, koji je rekao da je ovo "najbolja vest godine" i dodao da ga kao "manjinskog pisca" posebno raduje izbor Kertesa za ovu nagradu jer je "preko njegovih romana sudbina manjina dobila univerzalan karakter".

"Mađar nemzet" prenosi i izjavu pisca Aleksandra Tišme da je "mađarska književnost konačno dobila zasluženu krunu". Imre Kertes je prvi mađarski pisac kome je pripala ta nagrada. Kertes je rekao da se nada da će posle dobijanja Nobelove nagrade za književnost lakše dobiti podršku za film prema romanu Čovek bez sudbine koji je već u pripremi u režiji operatera i reditelja Lajoša Koltaija. Koltaij je kao operater kandidovan za Oskara.

Svirka Darkwood dub

Grupa Darkwood dub promovisaće 18, 19. i 20. oktobra aktuelno, peto po redu izdanje grupe Život počinje u 30-oj (B92). Koncerti će se održati u jednoj od najlepših koncertnih dvorana, bioskopskoj sali Doma omladine, koja će posle dugogodišnje pauze ponovo otvoriti svoja vrata za muzičke nastupe.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST