Meridijani

Ankara: Izborna greška

Na nedavno završenim parlamentarnim izborima u Turskoj, Partija pravde i napretka (AKP) koju predvodi Redžep Taip osvojila je 33,4 odsto glasova, odnosno 363 mandata od ukupno 550 poslaničkih mesta. To joj omogućava samostalnu vladavinu u narednih pet godina. Sem nje u turski parlament ušlo je nekoliko nezavisnih predstavnika i levičarska Republikanska narodna partija. Nijedna stranka iz dosadašnje vladajuće koalicije nije uspela da pređe cenzus od deset odsto glasova. Politički analitičari ovakvo opredeljenje biračkog tela za islamističku opciju ocenjuju kao posledicu dugotrajne socijalne krize i nesposobnosti političara da izvedu radikalne promene na bolje. Kao i u većini evropskih zemalja, pokazalo se da desničarske stranke imaju najkompaktnije biračko telo. Nakon sada već izvesnog poraza, premijer Edževit kaže da je odluka o prevremenim parlamentarnim izborima bila ravna samoubistvu. Njegov koalicioni partner iz Partije nacionalističkog pokreta Devlet Bahčeli priznao je grešku uz napomenu da se na sledećem kongresu svoje partije neće kandidovati za predsednika. Strani mediji ističu da će ovakav rezultat doneti političku nestabilnost i udaljiti Tursku od Evropske unije. Javni tužilac je nedavno podneo zahtev za zabranu AKP-a, ali je ustavni sud Turske prolongirao donošenje odluke za 15 dana, koliko je ovoj partiji ostavljen rok za pripremu odbrane. Sud, dakle, tek treba da odluči da li će AKP biti zabranjen.

Vašington: Ubijeno šest osumnjičenih

Američka obaveštajna služba saopštila je prošlog ponedeljka da je u Jemenu ubijeno šest muškaraca zbog sumnje da su pripadali mreži Al Kaida. Osumnjičeni su ubijeni prošle nedelje u trenutku kada je njihov automobil pogodio projektil američkog aviona. Jemenski izvori kažu da se među ubijenima, koji zvanično još uvek nisu identifikovani, nalazio i Ali Senjan al Harti, kojeg američke vlasti povezuju s napadom na američki ratni brod oktobra ove godine. Zvanično je objavljeno da CIA i američki predsednik neće komentarisati ove navode u štampi. Međutim, tokom američke kongresne kampanje Džordž Buš je izjavio: "Jedini način na koji treba postupati sa teroristima jeste tretirati ih kao međunarodne ubice. Da bi se pronašli, potrebno je strpljenje, postojanost i, na kraju, hvatanje, što Sjedinjene Države upravo rade." Jemenski istražni organi izjavili su da su u automobilu pronađeni ostaci telekomunikacione opreme i eksploziva. Osumnjičeni Harti se u Jemenu nalazio u bekstvu i stalno je menjao lokaciju, boraveći uglavnom među dobro naoružanim plemenima. Kada su prošlog decembra jemenske oružane snage stigle u selo Al Hosun tražeći Hartija, oterane su puščanom vatrom. Tom prilikom poginulo je 18 vojnika i tri seljanina, ali Harti nije pronađen.

Pariz: Diplomata pred sudom

Bivši francuski ministar inostranih poslova Rolan Dima (80) uložio je žalbu na odluku suda kojom je zbog optužbi za korupciju osuđen na kaznu zatvora. Sud je ovu odluku doneo u maju prošle godine zbog optužbe da je Dima tokom ministarske karijere od 1989. do 1992. godine od državne naftne kompanije Elf Aquitaine primao mito. Sud je ustanovio da je kompanija u stvari finansirala tadašnju Diminu ljubavnicu Kristin Devije Žonkur i kupovala ekstravagantne poklone Dimi kako bi stekla njegovu naklonost. Njegova ljubavnica je 1999. godine dobila siguran posao u kompaniji ELF. Pravnik po obrazovanju, Dima je 1995. godine postao predsednik Ustavnog suda Francuske, ali je 2000. godine zbog suđenja bio primoran da podnese ostavku. Nekadašnji pripadnik Francuskog pokreta otpora i saveznik bivšeg predsednika Francuske Fransoa Miterana bio je poznat po seksualnim aferama. Devije Žonkur je objavila knjigu ispovesti pod nazivom Kurva Republike u kojoj tvrdi da je dobila oko osam i po miliona dolara. Novac je navodno upotrebljen za kupovinu luksuznog stana u Parizu, antičkih statua i ostalih antikviteta. Duima je tokom suđenja tvrdio da nije znao za poslove svoje ljubavnice.

Jerusalim: Prvi gej ministar

Uprkos bojazni da će ultradesničari pokvariti inauguraciju, Uzi Even (61) početkom nedelje postavljen je za ministra u izraelskoj vladi. Inače profesor hemije i član levo orijentisane partije Merec, Even je zamenio ministra Rubinštajna koji je otišao u penziju. Even je 1993. godine tokom svedočenja u parlamentu izazvao senzaciju u izraelskoj javnosti izjavivši da je posao u izraelskoj vojsci izgubio jedino zbog toga što je homoseksualac. Njegovo svedočenje nateralo je izraelske vlasti predvođene Jicakom Rabinom da izmene državne zakone kako bi homoseksualci otvoreno mogli da služe armiju. U izjavi izraelskim medijima Even kaže da je njegov otvoren istup o homoseksualnosti ohrabrio mnoge u gej zajednici da učine isto, te obećao da će svoju ministarsku poziciju iskoristiti za poboljšanje prava homoseksualaca. U junu ove godine 4000 homoseksualaca marširalo je na prvoj gej paradi. Homoseksualnost u Izraelu nije zločin, a veliki broj sudova priznaje homoseksualne parove.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST