Međuvreme

 

Hram

Poslednjeg dana pred božićni post, Ministarstvo vera i ministar Vojislav Milenković upriličili su u hotelu Interkontinental donatorsku večeru radi sakupljanja priloga za završetak Hrama svetog Save na Vračaru. Domaćin večere bio je predsednik vlade dr Zoran Đinđić, a prisustvovali su joj mnogi predstavnici Srpske pravoslavne crkve i četiri stotine "najuglednijih privrednika" priložnika, koji "daju po volji srca svojega, a ne sa žalošću ili od nevolje", kako je naglašeno u zvaničnom saopštenju SPC-a. Organizatori su zadovoljni postignutim: sakupljeno je više od 80.000.000 dinara za ostvarenje ovog plemenitog cilja. Za privođenje gradnje kraju potrebno je još dvaput toliko. Ministar vera u vladi Srbije dr Vojislav Milenković, protoneimar hrama, kaže da će se sledeći skup ovakve namene održati u martu s ciljem malih priloga kao osamdesetih. Društvo za podizanje hrama, na čijem je čelu predsednik vlade, pozvalo je sve građane da pomognu dovršetak ovog izuzetnog nacionalnog projekta koji će, kad bude gotov, biti ponos svih Srba. Nekako u isto vreme, humanitarna organizacija Grupa 7 je u saradnji s trgovačkim lancem Pekabeta podelila 800 paketa najneophodnijih životnih namirnica najugroženijim korisnicima usluga narodne kuhinje na Voždovcu i Zvezdari. Menadžerka Grupe 7 Jasmina Miljković objasnila je cilj ove akcije: da ove pakete dobije što više ugrožene dece, a Slađana Lučić, direktorka marketinga Pekabete, pozvala je donatore da se uključe u ovu akciju. Pomoć koju su obećali naši košarkaši gastarbajteri na jednom nedavnom znatno skromnijem zajedničkom ručku u jednoj narodnoj kuhinji na Voždovcu – na kome nisu viđeni najugledniji privrednici a ni predstavnici Crkve – prikupljena je. Apel za pomoć je upućen više puta, ali odziva, sem ovoga, niotkuda. Od sirotinje svi glavu okreću: Udruženje za pomoć ubogima, ako i postoji, može samo da sanja da mu na čelu bude neko iz vrha vlasti. Zbog nedostatka sredstava, narodne kuhinje su po ko zna koji put pred zatvaranjem.

Spisak

U spisak građana s biračkim pravom, povodom predstojećih predsedničkih izbora, uneto je ukupno 42.246 promena. Ažuriranje biračkog spiska, ako su izmene verodostojne, sadrži i neke demografske podatke. Za dva i po meseca, od polovine septembra do kraja novembra, 22.091 građanin je odjavio dotadašnje prebivalište, a 22.630 je prijavilo novo. Razlika je 539 duša. U punoletstvo je u tom periodu stupilo 15.437 omladinaca i omladinki, a zauvek nas je napustilo 33.033 punoletnih građana. Mortalitet je, dakle, skoro dvostruko veći od nataliteta.

Vila

Sudski izvršitelji su u ponedeljak, uz asistenciju policije, po rešenju Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, prinudno iselili rukovodstvo JUL-a iz vile u ulici Đure Đakovića 31 omogućivši tako nominalnom vlasniku Nenadu Đorđeviću da je nesmetano koristi. Posle višečasovnog natezanja, "levičari" su vilu napustili i preselili se u dvorišnu zgradu za koju tvrde da pripada njima. Vilu je, inače, izgradio predratni industrijalac Vlada Ilić da bi mu kao saradniku okupatora i narodnom neprijatelju posle Drugog svetskog rata, bila konfiskovana uz svu ostalu imovinu. Kontroverzni biznismen i osnivač JUL-a Nenad Đorđević kupio je ovu vilu pre bezmalo deset godina za 4.000.000 maraka od dotadašnjeg nominalnog vlasnika, firme Geneks, da bi je potom prepustio svojoj moćnoj partiji u zamenu za sumnjivi bankarski aranžman. Kasnije je Đorđević dopao robije zbog, takva je optužnica bila, manipulacije novcem iz zdravstvenog fonda, još kasnije JUL se stropoštao s vlasti, a nekada ugledni član ove stranke, na ponovljenom procesu oslobođen je optužbe. Geneks je sada zainteresovan da ovaj objekat otkupi za onoliko para koliko je onomad za njega dobio, Đorđević traži dva i po puta više, a naslednici Vlade Ilića, njih desetak, očekuju da im vila, po usvajanju zakona o denacionalizaciji, bude vraćena.

Kopaonik

Načelnik republičke građevinske inspekcije Srbije Miroljub Todorović objavio je nedavno da je s Kopaonika uklonjeno 15 bespravno izgrađenih objekata naglašavajući da je to tek prva faza akcije koja je počela 11. novembra s ciljem da se jedared uvede urbanistički red na ovoj planini. Vila s 30 apartmana nekadašnjeg generalnog sekretara SPS-a Gorice Gajević, koja se bez ikakvih dozvola nadležnih gradi na placu koji je na poklon dobila od opštine Raška i za koju je tvrdila da je ne poseduje, na spisku za "uklanjanje", međutim, nema. Ministar građevina Dragoslav Šumarac objasnio je ovakvu odluku velikom vrednošću objekta i konstatovao da je bolje naplatiti porez na ekstraimovinu, kojim je Gajevićeva zadužena i taj novac uložiti u kopaoničku infrastrukturu, nego srušiti ga. Objekat će ostati, naglasio je, ali će morati da se preradi kada se donese novi regulacioni plan. Pravilo koje se uveliko primenjuje u Srbiji kad je bespravna gradnja u pitanju, dakle, glasi: ko se o zakon koji reguliše gradnju ogreši malo – nastradaće, ko se ogreši mnogo, preradom će biti legalizovan. Ko ima, daće mu se još, bez obzira na to kako je do imetka došao.

Nauk

Koordinator požarevačkog ogranka Narodnog pokreta "Otpor" Momčilo Veljković, samo da bi pokazao kako mogu završiti oni koji vladaju silom, podneo je ove godine Prvom opštinskom sudu tužbu protiv nekolicine funkcionera s vlasti svrgnutih partija i njihovih trabanata, urednika i novinara zbog javno izrečenih kleveta na račun ove organizacije i njenih aktivista. Ivan Marković, funkcioner JUL-a, Uroš Rakitić, predsednik Komiteta univerzitetske levice, bivši urednici Tanjuga i RTS-a, Zoran Jevđović i Miodrag Komrakov, kao i bivši direktor NIP "Politika", kao dobri vojnici svojih partija, ne smatraju se krivim. Na sudu su se branili da su "samo" prenosili stavove svojih stranaka, a novinar "Politike" Milan Galović, koji epitete nije štedeo u svojim tekstovima, svoju krivicu ne vidi tvrdeći da je, takođe "samo" izvršavao naređenja svog direktora. Po slovu zakona, za ovakvo delo zaprećeno je kaznom do godinu dana zatvora.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST