Srđa Popović, savetnik premijera za životnu sredinu, narodni poslanik Demokratske stranke >

Zdravlje i prepucavanja

"Arsen"; "Vreme" br. 621

U vezi s tekstom o situaciji u SO Odžaci, objavljenog pod naslovom "Arsen", Demokratska stranka se optužuje da "ekološku temu koristi za politizaciju". S tom temom sam neposredno upoznat, te osećam potrebu da vam se kao ozbiljnim i analitičnim novinama, koje su među prvima ozbiljno pokrenule pitanja o važnoj društvenoj temi stanja životne sredine u Srbiji obratim sa sledećim informacijama:

1. S inicijativom za rešavanje alarmantnog stanja u opštini Odžaci upoznat sam prošle nedelje na sastanku u Vladi Srbije, kojom prilikom mi je uručena peticija za rešavanje ovog problema s potpisima preko 1000 građana Odžaka (raspitao sam se, i broj članova DS-a u tom gradu je znatno manji), ali i prilično zabrinjavajući izveštaji ovlašćenih kuća (zavodi za zaštitu prirode u Novom Sadu i Subotici) koji svedoče o tome da pojedina izvorišta vode u Odžacima imaju od 5 – 40 puta veću koncentraciju arsenika od one koja je dozvoljena propisima.

2. Pomenuti problem, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi u potpunosti je u nadležnosti predstavnika lokalne samouprave (Zakon o lokalnoj samoupravi, član 18 stav 4 "Opština je odgovorna da, preko svojih organa, u skladu sa Ustavom i zakonom: uređuje i obezbeđuje obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti – tj. prečišćavanje i distribucija vode...") Prema svemu što znam, ta distribucija za veliki broj stanovnika Odžaka znači – cisterne!

3. Kako je briga o zdravlju građana i stanju životne sredine za mene uvek važnija od stranačkih prepucavanja, u skladu sa svojim mogućnostima preduzeo sam sve da uključim nadležna ministarstva Vlade u inicijativu za ispitivanje i rešavanje ovog problema (koji se po mom mišljenju može rešiti jedino saradnjom, a nikako prepucavanjem jer od toga se koncentracija arsena u vodoizvorištima u Odžacima nikako neće smanjiti).

4. Na kraju, da izrazim ličnu tugu zbog toga što pre samo godinu dana, alarmantne (i uzgred dokazano netačne) bombastične navode gradskog odbora stranke "Pravda" u Nišu o nekakvim tonama nuklearnog otpada u aleksinačkim rudnicima, nijednom mediju (mada su svi imali priču u vestima dana ili na naslovnoj strani), pa ni "Vremenu" nije palo na pamet da proglasi "stranačkom propagandom". Tim Vlade Srbije (instituti Vinča i Karajović) s aparaturom za merenje, dvadesetak novinara (čestitam im na hrabrosti i pribranosti u nimalo lakim uslovima), gospođom Mihajlov (i ja sam se pošteno isprljao, ali to za celu priču nije preterano važno) dobrom voljom sjajnih momaka iz Gorske službe spasavanja u davno napuštenim oknima (zatvorena nakon poznate katastrofe zbog opasnosti od eksplozije metana) morao je da dokazuje da tamo nema nikakvog nuklearnog otpada!

Ovoga puta situacija je čista – a voda po svoj prilici ozbiljno zagađena arsenom. Svi treba da se pomučimo da rešimo problem. U interesu klinaca i klinki i njihovih roditelja – ma ko danas ili sutra bio vlast ili opozicija u ovoj ili bilo kojoj drugoj opštini u Srbiji.

Uzgred, novi zakon o sistemu zaštite životne sredine, koji je u skupštinskoj proceduri, predviđa kazne (po direktivama EU), kako za uznemiravanje javnosti nedokazanim tvrdnjama, tako i za odgovorne organe u državnoj upravi koji po obrazloženoj prijavi građana ne postupe, ili lažno "umiruju" javnost, pa će ovakvi slučajevi ubudće biti regulisani zakonom, a ne pravilom "ko jače vikne, u pravu je".

P. S. Vlada Republike Srbije i nadležni odbor Narodne skupštine odali su ovog leta javno priznanje Skupštini opštine Vranje na odmaklim radovima na prvoj sanitarnoj deponiji u Srbiji – a u ovom gradu na vlasti nije ni DOS ni Demokratska stranka... Još jednom, "Svaka čast Vranjanci!", nadam se da će se opštinari iz Odžaka brinuti za svoje komšije bar upola koliko vi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST