Meridijani

Atina: Atentat

Novi gradonačelnik Atine Dora Bakojani zadobila je posekotine po licu i rukama od krhotina stakla kada je prošlog petka na njen automobil otvorena vatra. Sagnuvši se da dohvati torbu, Bakojani je izbjegla atentat sličan onome u kom je pre 13 godina ubijen njen muž. Vozač Bakojanijeve ranjen je u vrat. Vlasti su saopštile da je napadač jedan 35-godišnji automehaničar, koji se lečio od psihičkih tegoba i nema očiglednih veza sa organizovanim terorizmom. Bakojani, koja će prvog januara položiti zakletvu kao nova gradonačelnica Atine, vodiće grčku prestonicu i u vreme Olimpijskih igara 2004. godine. Njen pokojni muž Pavlos bio je političar iz redova konzervativaca, a ubijen je u atentatu 1989. godine od strane terorističke grupe "17. novembar".

Karakas: Štrajk

Venecuelu već treću nedelju potresa generalni štrajk. Predsednik Ugo Čaves pokušava da se odbrani od intenzivnih domaćih i stranih pritisaka da raspiše prevremene izbore. U nedelju je poručio stranim vladama da se ne mešaju u krizu u njegovoj zemlji. "Venecuela ne može da prihvati da se ijedna druga zemlja meša u njenu politiku", rekao je Čaves i dodao da je "to suverena zemlja koja ima svoj ustav i svoje zakone". Čaves, nekadašnji padobranac, koji je na vlasti ostao i posle pokušaja državnog udara u aprilu, prkosi štrajkačima i posle protesta u subotu, kada je više od pola miliona ljudi tražilo njegovu ostavku. Neke analitičare zbivanja u Venecueli podsećaju na čileanski scenario. Naime, protest je usledio posle poziva SAD da u Venecueli budu održani vanredni izbori radi rešavanja političke krize. Čaves se u nedelju obratio javnosti, odbacivši generalni štrajk porukom: "Razbijamo štrajk!" Svoje političke protivnike je nazvao "petokolonašima" i "izdajnicima". Štrajk zaposlenih u naftnoj industriji, u kojem učestvuju direktori, upravnici i kapetani na tankerima, sveo je proizvodnju nafte na manje od trećine i praktično zaustavio izvoz. Protivnici optužuju Čavesa da je uništio ekonomiju zemlje i da je vodi u komunizam kubanskog tipa. Istovremeno, u vreme kada se razmatra rat protiv Iraka, Vašington je zabrinut zbog smanjenja uvoza nafte iz Venecuele. Čaves, koji je izabran za predsednika 1998. i kom mandat ističe 2007, tvrdi da je Ustavom dozvoljen samo referendum na polovini mandata, dok štrajkači traže vanredne izbore.

Minsk: Skinsedsi

Sud u Belorusiji osudio je početkom nedelje na višegodišnje kazne zatvora četvoricu mladih neonacista, skinhedsa, koji su fizički maltretirali studente afričkog i azijskog porekla, u prvom suđenju te vrste za zločin podstaknut rasnom i verskom mržnjom. Sud u Vitebsku osudio je 18-godišnjeg predvodnika grupe na šest godina zatvora, dok su tri optužena maloletnika osuđena na najmanje tri i po godine maloletničkog zatvora. Sva četvorica najavila su žalbu. Mladiće je optužnica teretila da su prošlog proleća u više navrata tukli strane studente tamnije boje kože kod Medicinskog instituta u Vitebsku, 300 kilometara severoistočno od Minska. To je prvo suđenje za neki rasno i verski motivisan zločin u Belorusiji, iako u krivičnom zakonodavstvu te zemlje već nekoliko godina postoje odredbe koje predviđaju kažnjavanje takvih zločina. Beloruske vlasti navele su da je prvooptuženi osamnaestogodišnjak u istrazi pokazao simpatije za Adolfa Hitlera i za ruskog nacionalističkog lidera Aleksandra Barkasova. Šef regionalnog ogranka beloruske tajne službe KGB-a Sergej Kamenkov izrazio je nadu da će te "drakonske kazne odvratiti talas nasilja na etničkoj osnovi".

Skoplje: Policajci

Pripadnici rezervnog sastava makedonske policije pokušali su prošlog ponedeljka da blokiraju više putnih pravaca iz Skoplja, ali su ih u tome sprečili policajci iz redovnog sastava. Jedinice policije su postavile kordone, sprečivši tako rezerviste da blokiraju pravce Skoplje–granični prelaz Blace, Skoplje–Tetovo i Skoplje–Kumanovo. Oko 50 rezervista je ostalo pored puta za granični prelaz Blace, a jedan od njih je izjavio da su nezadovljni radom vlade premijera Branka Crvenkovskog. Oni su zapretili i predsedniku parlamenta Nikoli Popovskom koji je prošle nedelje odbio da ih primi i sasluša njihove zahteve. Rezervisti traže isplatu zaostalih zarada za poslednjih šest meseci, socijalno i penzijsko osiguranje i zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili drugim državnim institucijama. Ministar policije Hari Kosotov izjavio je juče da je MUP isplatio rezervistima dve zaostale plate i da će svi dugovi prema njima biti izmireni do kraja godine. Dodao je da će oni dobiti status "branilaca države", koji će im garantovati prednost pri zapošljavanju ako budu ispunjavali druge uslove. Rezervisti su kazali da nisu zadovoljni ponudom ministarstva i tvrde da neće odustati od svojih zahteva. Rezervni sastav policije je tokom krize u zemlji brojao 6000 pripadnika, nakon čega je smanjen za polovinu. Ministarstvo policije planira da u redovnom sastavu zadrži 700 rezervista.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST