Meridijani

Pariz: Perecama protiv rata

Jedan francuski internet sajt pozvao je građane da šalju perece predsedniku SAD Džordžu Bušu, koji se prošle godine zagrcnuo i pao u nesvest dok je grickao upravo perecu. Ova odmazda smišljena je nakon što su u SAD promenjeni francuski nazivi pomfrita i tosta (frenč frajz i frenč toust) sa engleskim nazivima koji u bukvalnom prevodu znače "krompirići slobode" i "tost slobode". Amerikanci su promenili nazive za pomfrit i tost kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo stavom Francuske koja se protivi ratu sa Irakom, a Francuzi su "akcijom pereca" odlučili da uzvrate udarac. Na sajtu www.bretzelforbush.com piše da će perece biti čuvane na posebnom, skrovitom mestu pre nego što budu poslate u Belu kuću u vreme ove istorijske masovne akcije. Na sajtu piše: "Mi mislimo da u suprotstavljanju ratu ne treba da budemo protiv američkog naroda, već jednostavno protiv politike Bušove administracije."

Palermo: Od mafije za siromašne

Italijanski zvaničnici najavili su da će oko četiri stotine stanova, koji su konfiskovani članovima mafije, raspodeliti siromašnim sicilijanskim porodicama. Vlasti u Palermu već su smestile porodice policajaca i dobrotvorne organizacije u stanove koji su nekada pripadali mafijašima, ali sada ističu da se njihova pažnja usmerava ka socijalno najugroženijim slojevima društva. Sličan projekat pokrenut je i u Milanu, ali je ovo prvi put da i siromašne porodice iz postojbine mafije – Sicilije, bivaju uključene u društvene šeme raspodele konfiskovanih stanova pripadnika podzemlja.

Peking: Izabran novi predsednik

Generalni sekretar Komunističke partije Kine Hu Đintao izabran je prošle subote za novog šefa države. Na funkciji predsednika Hu (60) je zamenio Đijanga Cemina (76) koji će, međutim, i dalje biti na čelu moćne Centralne vojne komisije. Za Hua, devetog šefa države od osnivanja komunističke Kine 1949, glasalo je 99,7 odsto, odnosno 2.937 poslanika Narodne skupštine. On je bio jedini kandidat za predsednka čiji mandat traje pet godina. Pošto je u novembru prošle godine izabran za generalnog sekretara partije, Hu je sada postao i prvi čovek države. Dosadašnji predsednik Đijang, izabran je za glavnog čoveka izuzetno uticajne vojne komisije od strane 2.726 poslanika, odnosno 92,5 odsto glasova. Na taj način, Đijang samo "delimično" odlazi u penziju jer će sa svoje sadašnje funkcije nastaviti da igra značajnu ulogu u političkom životu u Kine. istovremeno, izabran je i novi premijer kineske vlade. Dosadašnjeg, Džu Rongđija (74) , koji je smatran motorom kineskih reformi, zamenio je 13 godina mlađi Ven Đijabaoa.

Gaza: Pregažena buldožerom

Jedna Amerikanka poginula je početkom nedelje pokušavajući da zaustavi izraelski vojni buldožer koji je počeo da uništava palestinsku kuću u južnom delu pojasa Gaze, saopštili su medicinski zvaničnici i očevici. Dvadesettrogodišnja Rejčel Kori ležala je na zemlji ispred buldožera, protestujući protiv cele akcije rušenja kuća, kada je zasuta ogromnom količinom peska, rekao je očevidac Ali al Šar. Ona je prebačena u bolnicu al Nadžar u južnom delu pojasa Gaze, gde su doktori konstatovali smrt od teških fraktura lobanje i grudnog koša. Izraelska vojska saopštila je da proverava izveštaj. "Buldožer je prebacio pesak preko nje i nastavio da smrskava njeno telo", rekao je Nikolas Djur član protestne grupe Međunarodne kampanje solidarnosti za zaštitu palestinskog naroda. Izraelske snage redovno uništavaju zgrade u oblasti Rafe u Gazi, duž granice sa Egiptom, za koje kažu da ih koriste palestinski militanti kako bi odatle otvarali vatru na izraelske vojnike koji patroliraju duž granice ili kopaju tunele ispod njih i krijumčare oružje iz Egipta. Grupa stranih volontera deluje već nekoliko meseci u južnom delu Gaze, pokušavajući da spreči vojsku u rušenju zgrada, često blokirajući buldožere svojim telima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST