Modni kroki

Nakon dugog toplog leta i tada jedine mogućnosti da vam preporučimo antički drapirani kostim ili azbestno sajber odelo i šešir sa propelerima, ušli smo u period kratkodnevice sa gotovo svim godišnjim dobima. U jesen sumiramo rezultate letnjih modnih dešavanja i predlažemo nove tendencije za predstojeću sezonu, s napomenom da je mesto zbivanja uvek u trendu: Beograd

Dragana Ognjenović

Turistička organizacija Beograda je u okviru tromesečne manifestacije Leto u Beogradu 2003 na Velikom kalemegdanskom stepeništu promovisala nove kolekcije Dragane Ognjenović i slovenačke modne kuće "Nancy". Modeli kupaćih kostima i propratnog programa "Nancy", autora ženske kolekcije Nancy Aljančić i dizajnera muške Borisa Milakoviča, prepoznatljivi su po prefinjenim krojevima, kvalitetnim materijalima uglednih proizvođača i ručnoj izradi sa posebnim dodacima i aplikacijama. Po uzoru na svetske gradove, u kojima se modne revije na otvorenom održavaju u adekvatnom prostoru, jedinstvena istorija, arhitektura i lokacija Kalemegdana slikovito su se uklopile sa novom modnom vizijom DO. Prepoznatljiv stil oplemenjivanja kvalitetnih materijala, kao što su vuna, kašmir, tvid, muslin i svila, u ideji, svedenom kroju, detaljima i uvek prihvatljivim bojama, učinio je da i ovog puta modeli DO budu umetnost koja se oblači.

U okviru Druge dunavske međunarodne konferencije za nauku i umetnost, Kulturni centar Beograda priredio je krstarenje i obilazak Beograda Dunavom i Savom. Tom prilikom održana je i modna revija. Kolekcije visoke mode "Vaskrsenje" i "Rođenje", kreatorâ modne kuće Mona Jelene Danilović i Zvonka Markovića, inspirisane kulturom Lepenskog vira, arheološkim nalazištima kamenih skulptura i najstarijeg otkrivenog urbanog naselja u Evropi, izrađene su od ručno oslikane kože, muslina i svile. Nadahnutom igrom u kroju, višeslojnošću materijala i nakita dočarane su boje i oblici kamenja, vegetacije, rečnih talasa i virova, zemlje na obalama Dunava.

Nedavno se u prostoru SKC-a ovdašnjoj modnoj publici predstavio kreator visoke mode, promotivnih kostima, uniformi i detalja – Milan St. Marković. Nakon studija i rada u Hamburgu povremeno se vraća u Srbiju, gde osniva Srpsko-nemački forum za umetnost i dizajn, s ciljem da se pospeši saradnja između dveju zemalja. Osniva i atelje visoke mode iz koga je izašla prikazana ženska kolekcija pod nazivom "Back to Belgrade".


 

DO o Beogradu

Prva asocijacija na BG: "Svetao, vedar, energičan, duhovit grad."

Autentična BG umetnost: "Koliko god se trudili da potcenimo sve što je došlo sa ovog područja, ta stvar prosto nekako izmiče iz tog klišea. Da li će se taj, potpuno genijalan lik (koji bi poslužio kao potvrda za ovu moju tvrdnju) pojaviti uskoro ili za deset godina, nije ni važno. Bitno je da postoje ljudi koji misle široko, bez obzira na mesto na kome su se rodili, i koji komuniciraju normalno sa ostatkom sveta."

BG dizajneri: "Ima ih dosta, oni čine ovaj grad. To je ta čudesna snaga koja će se jednog dana jednostavno identifikovati u nekome, pa će svima biti jasno da to zaista postoji."

BG stil odevanja: "Beograđani se oblače u baš-me-briga stilu, to na prvi pogled izgleda nehajno, a onda shvatite da je to dobro planirana akcija. Dobrog su ukusa, odlično znaju šta je po poslednjoj modi. Kakvog god da su stilskog opredeljenja, vrlo su dosledni tome i dobro poznaju materiju."

Ulica koju volim: "Jedno parče Cara Lazara, Ivan Begovu, Kneza Sime Markovića"; kutak: "Vrt u Ambasadi Francuske"; grafit: "Srbija me ubija."

Svetski grad nalik BG: "Njujork. Vrlo slično funkcionišu, imam utisak da su na istoj talasnoj dužini."


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST