Formula 1 >

Majstori, majstori

Šampionska ekipa kao da je čekala sam finiš sezone da pokaže ostalima ko kosi, a ko vodu nosi

Mihaela Šumahera (Ferari) možete voleti ili ne. Lično nisam njegov navijač, ali na trci za Veliku nagradu SAD u Indijanapolisu ne samo da je pokazao da je majstor vožnje već je zajedno sa šefovima tima sjajnom strategijom prosto razbio sve na stazi i pobedio. Startovao je sedmi, već u prvoj krivini bio je četvrti, a kada je počela kiša, sa dva svraćanja u boks za samo dva kruga, povukao je potez koji ga je doveo na dohvat šeste šampionske titule.

Sama trka počela je furiozno. Pošto je bio prvi na startu, isprednjačio je Kimi Raikonen (MeklarenMercedes), praćen Olivijem Panijem (Tojota), odlično su krenuli i Ralf Šumaher (Vilijams BMW) i Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes), koji su iza sebe ostavili Rubensa Barikela (Ferari) i Huana Pabla Montoju (Vilijams BMW), koji su očajno startovali. Epilog pokušaja poslednje dvojice da nešto poprave biće lakši sudar u drugom krugu posle koga će Brazilac odustati.

"Stalno sam govorio da je mnogo ‘gusto’ kad se nas dvojica trkamo i da je samo pitanje vremena kada ćemo se sudariti. Šteta što se to baš danas dogodilo", rekao je Rubinjo novinarima posle incidenta.

Italijanski tim pokazao je svoju snagu i van staze insistiranjem kod sudija da kazne Montoju. Većanje je trajalo punih šest krugova, i on je kažnjen usporavanjem prolaskom kroz boksove, što je izazvalo lavinu protesta ne samo u njegovom timu već i među poznavaocima koji u većini ne smatraju da je Kolumbijac učinio ništa neprimereno i da je "nepravedno platio ceh samo zbog toga što je pokušao da pretekne rivala".

"Veoma sam razočaran jer je trka za mene odlučena kada su me kaznili", vajkao se pole trke Huan Pablo. "Tužno je kad na takav način izgubite šansu za osvajanje titule pogotovu što mi je za ostanak u konkurenciji bilo potrebno samo da završim kao peti." Nažalost, dekoncentracija tima posle kazne pokazala se i lošim dolivanjem goriva prilikom jednog zaustavljanja u boksu, tako da je Montoja kroz cilj prošao tek kao šesti.

Pomenuti događaji, pokazaće se potom, prepoloviće zanimljivost i napetost trke od koje su svi očekivali gomilu uzbuđenja. Iako je kiša koja je čas padala čas prestajala, doprinela uzbudljivosti, suštinski se ništa bitno nije dešavalo. Bolidi su proklizavali, vrteli se na stazi, izletali u travu i vraćali ponovo na asfalt, mada neki i nisu, poput mlađeg Šumahera, Kultarda ili Panija. Prave stvari rešila je taktika šefova Ferarija. Dok su drugi, pa i u Meklarenu petljali sa "polukišnim" gumama (valjda su mislili da je Kimi Sena, šta li?) dotle su Bron i Tot hladnokrvno pozvali Šumija u boks samo krug pošto je već bio na dolivanju goriva i promeni guma. Mehaničari su za samo četiri sekunde natakarili krampone na njegov bolid i omogućili Mihaelu da tamo gde drugi skidaju nogu s gasa vozi punom snagom i polako ali sigurno preuzme vođstvo i pobedi.

"Posle loših kvalifikacija ovaj rezultat je fantastičan", rekao je Šumi posle trke. "Danas se sve uklopilo kako treba i to baš u odlučujućoj trci u šampionatu." Pobeda će, inače, ostati u senci kontroverze da li je Šumi u prvoj trećini trke obišao Panija kad je već pokazana žuta zastava koja zabranjuje obilaženje ili je to učinio pre toga. Prošao je bez kazne, što samo potvrđuje stav o jačini tima i van staze.

Kimi Raikonen je osvajanjem drugog mesta ostao jedini koji, bar teoretski, može ugroziti Šumija. Njegov tim loše je procenio vremensku situaciju i isuviše dugo ga ostavio na stazi sa gumama za suvo vreme iako je kiša padala sve jače.

"Ako kiša tek orosi onda možeš da ostaneš i na slikovima, pa čak i ako je pravi potop imamo šanse, ali ako je reč o nečemu između onda su bridžstonove gume bolje od mišlenovih", izjavio je Kimi. "Nisam najsrećniji što sam stigao drugi, pogotovo posle odličnog starta, ali ipak sam ostao u trci za titulu samo što su sada stvari mnogo komplikovanije."

Renoovi vozači su takođe obećavajuće startovali, ali i oni su platili ceh lošoj strategiji. Alonso je odustao pošto mu je prolupao motor, a Truli je "plesom na kiši" izgubio mesto na podijumu prošavši četvrti kroz cilj. Konfuziju i kišu najbolje su iskoristili autsajderi, Dženson Baton (BAR Honda) i Frencen (Zauber), koji su dobro secovali i uzeli gume za kišu već na prvom redovnom zaustavljanju u boksu.

"Voditi trku u Indijanapolisu toliko krugova predstavlja fantastičan momenat u mojoj karijeri pa je kvar motora utoliko veće razočaranje jer sam prvi put mogao trku da završim na podijumu", rekao je Baton posle odustajanja.

"Posle veoma komplikovane sezone završiti trku kao treći čini me veoma srećnim", uzbuđeno je izjavio Frencen kome, inače, angažman za sledeću sezonu visi o koncu baš kao i Haidfeldu koji je trku završio na petom mestu. Poslednja dva mesta na trci osvojili su Fizikela (Džordan) i Vilson (Jaguar).

Da li je šampionat završen u Indijanapolisu? Ko zna. Setimo se kako je Šumi svojevremeno izbacio sa staze Dejmona Hila na Velikoj nagradi Australije i prosto mu oteo titulu šampiona ili trke na kojoj je Sena kaširao Prosta u samom finišu. Kako god, ali predlažem rano ustajanje kako bismo odgledali završnicu, jer sledeća trka vozi se 12. oktobra za Veliku nagradu Japana na stazi Suzuka.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 92
2. Raikonen (Meklaren) 83
3. Montoja (Vilijams) 82
4. R. Šumaher (Vilijams) 58
5. Alonso (Reno) 55
6. Barikelo (Ferari) 55
7. Kultard (Meklaren) 45

Poredak timova

1. Ferari 147
2. Vilijams BMW 144
3. Meklaren Mercedes 128
4. Reno 84
5. Zauber 19
6. BAR Honda 18


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST