Scena

 

Žitije nakon stradanja

Film Žitije Brajanovo, koji su snimili članovi Letećeg cirkusa "Montija Pajtona", ovog meseca ponovo stiže u bioskope, a neposredan povod je uspeh kontroverznog Stradanja Isusovog Mela Gibsona.

"To je besramni komercijalni oportunizam s naše strane", rekao je tim povodom Teri Džons. Prvobitan plan bio je da se film u bioskopima pojavi u avgustu, kada se navršava 25 godina od nastanka priče o slučajnom mesiji. Ipak, planovi su promenjeni s pojavom Gibsonovog filma. "U tome smo videli priliku i odlučili da je iskoristimo. Ne krijemo da pokušavamo da zaradimo na ogromnom Melovom uspehu", kazao je Džons.

Pre četvrt veka, Žitije Brajanovo izazvalo je kontroverzu i bilo zabranjivano. "To je zapravo bilo dobro, jer smo dobili veliki publicitet", rekao je Džons. "Posebno smo popularni bili u Švedskoj, jer Šveđani Norvežane smatraju ljudima bez smisla za humor a, pošto je film zabranjen u Norveškoj, švedski distributer u reklamu je ubacio rečenicu ‘Ovaj film je toliko smešan da je u Norveškoj zabranjen’", dodao je.

Jubilej Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu obeležiće tokom maja svoj jubilej – 160 godina postojanja – nizom manifestacija i izložbi, a prva u nizu je izložba "Dosje – Paja Jovanović" koja će biti otvorena 11. maja u Atrijumu tog muzeja. Iz Narodnog muzeja je saopšteno da će na izložbi biti predstavljena restaurisana dela Paje Jovanovića koja su 2001. godine ukradena iz muzeja u Aranđelovcu, a početkom ove godine pronađena u prilično lošem stanju. Oštećene slike bile su predstavljene beogradskoj publici 23. januara u Atrijumu Narodnog muzeja i tom prilikom rukovodstvo muzeja je obećalo da će nakon restauracije biti ponovo predstavljene beogradskoj publici. Trinaest pronađenih dela pripada kolekciji Narodnog muzeja, jedna slika je iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a jedna iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije. Među ukradenim, pa vraćenim slikama, nalaze se dela: "Mačevanje" (oko 1890), "Ranjeni Crnogorac" (1882), "Arnautin s čibukom" (1884–1886), "Žena u orijentalnoj nošnji" (1885–1888), "Kupačica" (1906–1908), "Sveti Stefan Dečanski" (oko 1900) i druge. "Ispunjavajući obećanje da će pri sledećem susretu s ovim izuzetnim ostvarenjima Paje Jovanovića ona biti sanirana, Narodni muzej predstavlja na ovoj ekskluzivnoj izložbi uspešno izvedene konzervatorsko-restauratorske radove", navodi se u saopštenju. Tokom izložbe biće održana stručna vođenja, kao i projekcije filma o Paji Jovanoviću. Narodni muzej će tokom maja organizovati i posebno predstavljanje Miroslavljevog jevanđelja. Prostorija u kojoj se nalazi ovaj izuzetni spomenik srpske kulture i pismenosti biće otvorena za javnost od 11. do 21. maja. "Ovom izložbom Narodni muzej prvi put predstavlja javnosti svoj novi vizuelni identitet, zasnovan na bogatom umetničkom predlošku Miroslavljevog jevanđelja", navodi se u saopštenju. Manifestacija posvećena Međunarodnom danu muzeja – 18. maju, biće organizovana od 17. do 22. maja. U okviru proslave biće organizovane razne diskusije, predavanja i stručni seminari, projekcije filmova iz oblasti arheologije i umetnosti i različite kulturne radionice.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST