Navigator >

Ti zračiš zrake kroz zrak

Izvesni Endrju Fišer iz Omahe u Nebraski smislio je originalan način da finansira svoje školovanje. On je na najpoznatijem internet sajtu za trgovinu i razmenu, Ibeju (www.ebay.com), ponudio oglašivačima svoje čelo kao platformu za reklamiranje. Dakle, ko na aukciji ponudi najviše novca, stiče pravo da stavi reklamu u formi privremenog tatua na Endrjuovo čelo. Rok trajanja tatua je 30 dana, nakon čega Endrju stiče pravo da ga skine sa čela i, eventualno, zameni nekim drugim.

Ova ponuda je na Ibeju bila aktivna deset dana, zaključno sa 13. januarom i, kako stvari stoje, mladi Fišer (20) biće bogatiji za 30.100 dolara koliko je iznosila najviša ponuda. Naravno, predstoji provera ponude, budući da na Ibeju „lažnjaci" nisu retkost. Takođe, biće interesantno videti šta će Fišer morati da stavi na čelo, mada se on unapred ogradio od reklamiranja svega što vređa javni moral ili izaziva netrpeljivost. Svoje čelo on tretira kao bilo koji drugi reklamni pano, te prihvata i sva ostala zakonska ograničenja koja u njegovoj zemlji važe.

Ono što ovu priču svrstava u rubriku Navigator (a ne kod komšinice u marketing kufer) jeste činjenica da Endrju za svoj (pretpostavljeni) uspeh može da zahvali internetu. U suprotnom, njegova dosetka ostala bi na nivou lokalne vesti u njegovom gradu, a sigurno je i da bi ponuđena suma bila znatno niža da nije bilo globalne aukcije, ali i istog takvog interesovanja medija. Nakon što je u celom svetu kao naročita bizarnost predstavljen Endrjuov „radikalni advertajzing", sada vlada podjednako interesovanje za oglašivača. Ako onih trideset i kusur hiljada dolara nisu „moša", taj koji ih je ponudio može da računa na barem nekoliko (desetina) puta vredniji prostor u medijima. Ovo je odličan primer prožimanja interneta sa drugim medijima tako da ih je gotovo nemoguće razdvojiti. To što je celu akciju Fišer izveo na internetu, sa minimalnim ulaganjem, svi doživljavaju kao nešto sasvim uobičajeno, uz poštovanje činjenice da se setio nečeg novog u trenutku kada ceo svet misli da je sve već izmišljeno.

Inače, nove tehnologije menjaju način distribucije flajera i sličnog reklamnog materijala koji se deli po ulici. Umesto ispružene ruke sa papirom, „flajermeni" sada mogu da koriste spravice koje šalju reklamnu poruku na mobilni telefon svima u neposrednoj okolini. Kompanija koja stoji iza ovog marketinškog modela zove se Hypertag (www.hypertag.com). Oni kažu da je za primanje ovakvih poruka neophodno da pristanete na tu vrstu servisa i da na svom telefonu aktivirate infracrveni ili blutut prijemnik. Razlog da to učinite su brojne povoljnosti koje se nude kupcima koji u radnju uđu privučeni porukom koju su dobili na mobilni. Oni kupuju po povlašćenoj ceni ili dobijaju specijalne poklone.

Posebno interesantan koncept je nagradna igra. Klasični bilbordi ili izlozi opremaju se interaktivnim emiterima poruka, a svaka treća, peta, deseta, ili već neka, nosi u sebi nagradu. Dakle, potrebno je da uperite svoj telefon ka „nagradnom" bilbordu, primite reklamnu poruku, a možda i nešto više.

Eto nove ideje za Endrju Fišera ili nekog drugog preduzimljivca. Uz privremenu tetovažu moguće je dodati i mikročip koji bi emitovao poruke. Prednost je što reklamni prostor u tom slučaju ne mora biti samo čelo, mogu se koristiti i ostali (pokriveni) delovi tela, a na vašoj mašti je da smisli koji i kako. Nemojte zaboraviti na nagradnu igru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST