Dr Vladan Milović >

Neumesna promocija

"Srpski karakazan"; "Vreme" br. 732

Sa velikim negodovanjem pročitao sam komentar vašeg čitaoca na intervju sa prof. Jasminkom Godovac-Cimerman ("Vreme" 730). Pismo je pisano u ružnom maniru i prepuno je kvalifikacija od kojih sam se poprilično odvikao za ovih 14 godina koliko radim u Nemačkoj! Sve to na stranu, ali poređenja koja autor pisma pravi su sve samo ne umesna. Naime: prof. Godovac-Cimerman je profesor molekularne medicine na University Collegeu u Londonu, a dr Miodrag Stojković, naučni saradnik Instituta za uzgoj životinja na Ludwig-Maximilian univerzitetu u Minhenu – dakle, ni profesor ni šef naučne grupe. Stoga je potpuno besmisleno porediti naučne doprinose prof. Cimerman i dr Stojkovića – naime, prof. Cimerman vodi SVOJE projekte i ima grupu od više naučnih saradnika koji na njenim projektima rade, a dr Stojković, kao naučni saradnik, radi na PROJEKTIMA SVOGA ŠEFA. Želim mnogo sreće dr Stojkoviću u njegovom daljem naučnom radu, i sumnjam da mu je potrebna neumesna promocija kakvu mu je vaš čitalac u svom pismu pokušao da pruži.

U vezi sa publikacijama prof. Cimerman: postoji i tzv. Impact Factor časopisa u kojima se naučni radovi objavljuju, te molim da se pogleda koji je Impact Factor članaka koje je objavila do sada prof. Cimerman. Je li to dovoljno da uveri vašeg čitaoca u njenu naučnu reputaciju, i pored greha što je rođena u Beogradu, a ne u Leskovcu?

Ovu poruku pišem sasvim nerado – jer prof. Cimerman nije potrebna nikakva odbrana niti potvrda – svoje izuzetno mesto u naučnom svetu i ogromnu međunarodnu reputaciju zaslužila je svojim radom i idejama koje je svrstavaju u sam vrh svetske nauke. Cilj ove poruke je da zamoli redakciju "Vremena" da malo pripazi kakve komentare objavljuje, te da vašeg čitaoca obavesti kako na "svetskoj naučnoj sceni" stvari stoje. Ni manje ni više.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST