Petar Jakonić >

Izvinjenje

"Prisvajanje autorstva"; "Vreme" br. 735

Izvinjavam se gospodinu profesoru, doktoru, njegovoj ekselenciji Dušanu T. Batakoviću zbog iznenađenja koje je doživeo čitajući intervju P. Jakonića u vašem cenjenom listu od 13. 01. 2005, a na koji je on izneo svoje primedbe 27. 01. 2005. godine. Žao mi je zbog nepreciznosti u intervjuu koje su uslovile da se umanji autorsko delo D. T. Batakovića i takođe mi je žao što je u intervjuu prepoznao preuzimanje autorstva u projektu Crveno doba. U razgovoru za vaš cenjeni list izneo samo svoje lične impresije tokom rada na njegovom autorskom projektu Crveno doba, a koji je on sa svojim saradnicima pripremao desetak godina. To nikako, kao angažovano tehničko lice, nisam želeo.

Ovim putem, takođe, čitaoce lista "Vreme" želim da obavestim da je, bez obzira na nesumnjivo velik stručni autoritet D. T. Batakovića koji je on založio da se Crveno doba prikaže na RTS-u, ipak u javnost izašla skraćena, osakaćena verzija filma posle intervencije "autoriteta" koji u ovoj zemlji nažalost još uvek više vrede od autorskih i saradničkih. Takođe me zanima kako je i takva osakaćena verzija filma kao repriza najavljena na zvaničnom RTS sajtu, a ipak nije prikazana? Ko li je tu založio svoj "autoritet"? Cilj intervjua je bilo predstavljanje INTEGRALNE verzije filma Crveno doba koja je izašla na DVD i VHS nosačima, a iza koga, nadam se, još uvek stoji D. T. Bataković.


 

režiser, dramaturg i montažer dugometražnog dokumentarnog filma Crveno doba (naravno, sve u tehničkom smislu, a nikako autorskom, jer sam za taj višegodišnji rad bio plaćen, u okviru raspoloživih finansijskih mogućnosti koje je projekat u pojedinim periodima nastanka imao)

P.S. Carl Sagan je inače koautor tv-serijala Cosmos zajedno sa svojom suprugom Ann Druyan? Montažer je bio Roy Stewart. To sve piše na špici, samo treba da se pažljivo pročita. Onda nema iznenađenja.

I usput, voleo bih da, bar danas, godinu dana kako je film završen, najzad vidim scenario koji je gospodin Bataković napisao sa svojim saradnicima. Moji privatni telefoni i i-mejl adresa su još uvek isti kao i tokom "saradnje" na autorskom projektu Crveno doba profesora D. T. Batakovića.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST