Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative dor Human Rights) >

Haški tribunal - put suočavanja s prošlošću

 

Istina o prošlosti, uslov za budućnost

Haški tribunalput suočavanja s prošlošću", projekat je koji je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pokrenula u martu 2004. godine. Osnovni ciljevi niza aktivnosti sprovedenih u okviru projekta jesu razbijanje predrasuda konstruisanih prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju od većine političara i formalnih i neformalnih grupa protivnika suda, kao i podsticanje široke javne debate o traumatičnim iskustvima iz nedavne ratne prošlosti. Bez suočavanja sa istinom o zločinima koji su počinjeni, bez označavanja krivaca imenom i prezimenom i vraćanja dostojanstva žrtvama, nema budućnosti za Srbiju i ceo region kojem ona pripada. Skrivajući se iza maske patriotizma, oni koji su najodogovorniji za zločine i proizvodnju mržnje stvaraju atmosferu u kojoj se ne čuju potvrđene činjenice o ubijanju, progonima, silovanjima, mučenjima i drugim svirepostima, a ne čuju se glasovi žrtava.

Verujući u snagu žive reči, Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je u osam gradova Srbije susrete lokalnog stanovništva sa ženama koje su u masakru u Srebrenici ostale bez sinova, muževa, braće, s predstavnicima Haškog tribunala, Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, OEBS-a, Fonda za humanitarno pravo i drugih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija koje doprinose procesu suočavanja s prošlošću.

U ovom separatu objavljujemo sažet pregled dela aktivnosti, koje je YIHR, u saradnji s mnogobrojnim partnerima, ostvario u sada skoro završenoj prvoj godini trajanja projekta „Haški tribunal – put suočavanja s prošlošću".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST