Haške teme i u Kragujevcu >

Svet je postigao konsenzus

 

Generali nisu optuženi zbog borbe protiv NATO-a ili OVK-a

KRAGUJEVAC: Učesnici tribine o radu Tribunala

„Kraj hladnog rata doveo je do svetskog konsenzusa da se najstrašniji zločini poput genocida i masovnog ubijanja procesuiraju pred međunarodnim sudom, a prvi takav slučaj posle hladnog rata bio je rat u bivšoj Jugoslaviji. Ne sudi se, dakle, Srbima, već se sudi zbog teških zločina, koji su ranije i mogli ostati nekažnjeni zbog političkog ustrojstva sveta. Suđenje pred Haškim tribunalom je način da neko prvi put bude kažnjen zbog ubistva druge osobe na osnovu drugačije nacionalnosti ili drugačije vere", rekao je Ivan Jovanović, pravni savetnik za pitanja ratnih zločina u OEBS-u, na tribini koja je 23. oktobra održana u Kragujevcu.

Govoreći o optužnicama za zločine počinjene na Kosovu, Aleksandra Milenov, predstavnik Haškog tribunala, rekla je: „Četvorica generala nisu optuženi zbog borbe protiv NATO-a ili protiv OVK-a, već zbog ubistva 700 ljudi, deportacije i nasilnog premeštanja, kao i zbog seksualnih delikata izvršenih nad civilnim stanovništvom. Svi su oni optuženi kao pojedinci, a ne kao predstavnici institucija." Milenov je upoznala prisutne i sa optužnicom tužilaštva u Hagu kojom se trojica vođa OVK-a Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliju terete za učestvovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio zastrašivanje, zatočavanje, nasilno postupanje i ubistva srpskih civila i Albanaca koji su smatrani saradnicima tadašnjih vlasti.

Zainteresovanim Kragujevčanima je posle tribini podeljen i znatan broj biltena Haškog tribunala, kao i publikacija u izdanju Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava. U Kragujevcu je u saradnji sa Đačkim parlamentom organizovana i radionica sa mladima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST