O nama >

Dug put suočavanja s prošlošću

 

Važan je prvi korak

Projekat je osmišljen kao odgovor na u srpskoj javnosti preovlađujuće stanje poricanja neprijatnih činjenica o nedavnoj prošlosti i sistematsko demonizovanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, bez čijeg nesmetanog i efikasnog rada nije moguće završiti mračno istorijsko poglavlje o bivšejugoslovenskim ratovima i postaviti temelje za mirnu budućnost regiona.

Grupa mladih ljudi iz Srbije i sa Kosova, sa iskustvom stečenim u više organizacija za zaštitu ljudskih prava, osnovala je novembra 2003. godine Inicijativu mladih za ljudska prava/Youth Initiative for Human Rights, nevladinu i neprofitnu organizaciju čiji se rad temelji na uverenju da je ljudski život osnovna vrednost svakog otvorenog i prosperitetnog društva. Osnovna intencija bila je povezivanje i saradnja mladih iz Prištine i Beograda u akcijama usmerenim na prevazilaženje posledica oružanih sukoba i međuetničkih tenzija.

Novoosnovana organizacija brzo je rasla, fokusirajući se na procese suočavanja sa istinom o ratnoj prošlosti i zaštitu ljudskih prava. Danas Inicijativa ima aktiviste širom Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Nosioci njenih razvojnih aktivnosti su pravnici, aktivisti za ljudska prava, novinari... Jedan od najvažnijih zadataka organizacije jeste uspostavljanje veza i pružanje podrške porodicama žrtava i onima koji su propatili tokom oružanih sukoba širom bivše Jugoslavije. Do sada je rad Inicijative obuhvatao i informisanje građana o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), organizovanje susreta novinara i studenata sa Kosova i iz uže Srbije i podsticanje mladih da učestvuju u procesu suočavanja sa prošlošću kroz radionice, seminare i javne debate.

Vizija kojoj organizacija stremi jeste život u odgovornom društvu koje je naučilo lekcije iz prošlosti, društvu permanentnog progresa, u kojem se poštuju ljudska prava, građanske vrednosti i vladavina zakona. Inicijativa promoviše odgovornost kao vrednost koja je glavna pretpostavka razvoja društva.

Akcijama Inicijative rukovodi se iz kancelarija u Beogradu i Prištini.

Projekat „Haški tribunal – put suočavanja s prošlošću" osmišljen je kao odgovor na u srpskoj javnosti preovlađujuće stanje poricanja neprijatnih činjenica o nedavnoj prošlosti i sistematsko demonizovanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, bez čijeg nesmetanog i efikasnog rada nije moguće završiti mračno istorijsko poglavlje o bivšejugoslovenskim ratovima i postaviti temelje za mirnu budućnost regiona.

Snage u Srbiji koje zajednički imenujemo kolokvijalnim terminom „antihaški lobi", a u kojima su objedinjeni revitalizovani ostaci režima Slobodana Miloševića, aktuelna politička elita, vrhovi najuticajnijih nacionalnih institucija i najmoćniji medijski magnati, koriste sva raspoloživa sredstva da bi opstruirali Haški tribunal i onemogućili izvođenje optuženih pred lice pravde. Usled toga, u javnosti su se ukorenile predrasude o Haškom tribunalu kao sudu koji sudi samo Srbima, koji je oružje antisrpske zavere ili sredstvo za ucenjivanje Srbije.

Projektom „Haški tribunal – put suočavanja s prošlošću" te predrasude Inicijativa pobija kroz dva nivoa delovanja – medijskom kampanjom i direktnim kontaktima s građanima. Inicijativa je izašla iz magičnog „kruga dvojke" u kojem se, navodno, donose sve važne odluke u Srbiji, i otišla u sredine gde je mnogo gušći medijski i svaki drugi mrak. U sredine u kojima se i dalje slobodno kreću i seju strah počinioci monstruoznih ubistava inspirisanih nacionalističkom mržnjom i u sredine gde smo sretali ljude koji su bili iskreno zapanjeni podacima o Hrvatima, Bošnjacima ili Albancima kojima se sudi pred Haškim tribunalom.

Teško je i mukotrpno boriti se protiv laži koje se već godinama ponavljaju svakodnevno i protiv državnih i paradržavnih propagandnih mašinerija. Ipak, i najduži put počinje prvim korakom. Inicijativa je taj prvi korak već načinila i, ohrabrena onim što je uprkos svemu postigla, ide dalje s projektom „Haški tribunal – put suočavanja s prošlošću" i u 2005. godini.

Zahvaljujemo svim donatorima, partnerskim organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli u dosadašnjem radu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST