The Residents DVD >

Knjaževačka veza

Novi DVD proizvod fantomske grupe The Residents sastoji se od 56 jednominutnih filmova različitih autora, među kojima su i neki sa ovdašnjih prostora

Grupa The Residents spada među najbolje čuvane tajne savremene popularne kulture – nakon svih ovih godina još nastupaju pod maskama, i uprkos dugoj karijeri (koja seže sve do kasnih šezdesetih), do danas je njihov identitet ostao skriven. Neko je izračunao da mora biti stotine ako ne i hiljade ljudi (ha! Uključujučujući i pisca ovog teksta!) koji su imali prilike da bar sretnu ili već i sarađuju sa članovima postave iz San Franciska, ali ipak niko nije želeo da u javnosti objavi identitet The Residentsa. Izgleda da niko nije želeo da bude taj koji će da oda tajnu, i to u ovom našem vremenu kada mediji ne štede nikog, i kada se vrlo brzo dozna i šta treba i šta ne treba.

To svakako govori o poštovanju koje ova grupa uživa, iako je od početka njihovo odbijanje da govore o svojim ličnim životima izazivalo priličnu radoznalost (naročito sedamdesetih godina, kada su kolale glasine da iza projekta zapravo stoje sami The Beatles).

Iako spadam u zakerala koja ne mogu da oproste što je grupa odustala od svog bezobraznog avangardizma još početkom osamdesetih, The Residents tokom decenija zadržavaju svoj renome "graničnog fenomena" popularne muzike. Pri tom su odoleli iskušenju da sebe preozbiljno shvate, niti su izgubili smisao za humor, tako da nije čudno što – tokom turneja – skoro svi njihovi koncerti bivaju rasprodati (kao što je bio slučaj i sa koncertom u Beogradu pre nekoliko godina).

Među najnovijim poduhvatima grupe je izdanje koje se zove Commercial DVD, a zasnovano je na "klasičnom" Commercial Albumu iz 1980. godine. Izvorno, album je trebalo da bude posveta sažetim i sveprisutnim reklamnim formama, i zato se sastoji od čak četrdeset jednominutnih pesama. U to vreme su snimljena i četiri jednominutna filma, koji su – igrom slučaja, ili već ironijom sudbine – vrlo često bili prikazivani na novopokrenutoj stanici MTV, 1982. godine. Naime, u to vreme još nije postojala razvijena produkcija video-spotova, pa je čak i blaze MTV ekipa pristajala da emituje nekakve iščašene muzičke filmove.

Dvadeset pet godina kasnije, The Residents su rešili da idu u korak sa tehnologijom, pa su na novom DVD izdanju objavili ne samo četiri filma iz 1980. već i deset potpuno novih filmića vlastite produkcije, zasnovane na pesmama sa Commercial Albuma. Zatim su krenuli i korak dalje, angažujući čak tridesetak autora i grupa (mlađe i starije generacije) da režiraju jednominutne filmove prema Commercial materijalu. Krajnji rezultat izgleda neočekivano sveže, tj. nalik na sve osim na nekakvu sentimentalnu retro paradu (doduše, od njih se to nije ni očekivalo). Ne samo što muzika grupe The Residents iz 1980. godine ne zvuči bajato (upavo je njena vanvremenost bila kvalitet koji su mnogi i tada isticali) već su i pripadajući video-radovi (uglavnom animacije) ulili nov život i značenja u taj materijal.

Za našu publiku je svakako zanimljivo da je autorski tim Veber Veber, koji je kreirao veoma zanimljiv film za pesmu When We Were Young, ni manje ni više nego iz Knjaževca! Iza imena Veber Veber stoje braća Vladimir i Bojan Ristić, od kojih prvi trenutno živi u Sloveniji. "U Ljubljanu sam se preselio 1988. radi studija arhitekture i, evo, ostao", izjavio je Vladimir Ristić. "Kontakte sa Srbijom održavam sve vreme. U Knjaževcu sam član muzičke grupe (čiji je vođa i pevač Saša Zorić) koja funkcioniše još od početka osamdesetih, najpre pod imenom Koda, danas Kodagain. Nažalost, nikada ništa nismo objavili, ali uskoro će neke od pesama biti dostupne na internetu. Bojan živi u Knjaževcu i bavi se 3D modelovanjem i animacijom. S obzirom na razdaljinu, uglavnom sarađujemo preko interneta i kada ja navratim u rodni kraj."

Ironično je da ukoliko stvarate u srpskoj provincji, veće su šanse da vas otkriju negde u inostranstvu nego u vlastitoj zemlji. I sam sam to shvatio kada sam, takoreći zahvaljujući Residentsima, čuo snimke knjaževačke grupe Kodagain – treba da čujete njihovu "čoček" verziju pesme California Dreaming da biste verovali!

Naravno, saradnja sa mladim autorima iz raznih krajeva zemaljske kugle bila je moguća pre svega zahvaljujući otvorenosti koju je iskazala maskirana skupina iz San Franciska. Haris Laguzis, mladi režiser i strip autor iz Atine, takođe je kreirao jedan od filmova na DVD izdanju. On pojašnjava: "The Residents su na svom veb sajtu uputili poziv mladim stvaraocima, i ja sam im poslao četvorominutnu montažu mojih filmova, kao i neke od crteža, pa čak i jedno izdanje Grčke pravoslavne crkve, knjižicu izreka pod suštastvenim naslovom Uzmi me! Nakon što je moj rad bio primljen, na sastanku u San Francisku mi je rečeno da je dobar broj radova zapravo sakupljen zahvaljujući eminentnom evropskom umetniku kao što je Stephane Ricard, koji je zastupljen sa čak tri filma, i koji je u projekat uključio priličan broj već afirmisanih autora. Što se rada na mom filmu tiče, imao sam potpunu slobodu – bilo je potrebno oko dva meseca da usred vlastite dnevne sobe izgradim mizanscen. S obzirom na to da se u filmu pojavljuje sveže upecana riba, bilo je potrebno nedelju dana da nestane smrad iz moje sobe." Laguzisa smo zamolili i da iz prve ruke, nakon susreta sa članovima grupe, eventualno prošvercuje koju informaciju o njihovom novom albumu Animal Lover, koji će krajem februara biti objavljen u Americi. "Razumećete da neću moći ništa da kažem o samom susretu sa Residentsima, ali kada sam ih pitao u vezi s novim izdanjem, rekli su da ako su svi njihovi prethodni albumi bili slike, ovaj će biti skulptura. Šta god to značilo!"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST