Predrasude i/ili podmetanja

"Mađarski guverner i Vlada Budala"; "Vreme" br. 742

U uvodnom delu teksta koji je potpisala profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu gđa Danica Popović, iznosi se nekoliko grubih neistina, da ne kažemo podvala, kojima se narušava ugled Fakulteta civilne odbrane Univerziteta u Beogradu. Autorka pomenutog teksta najpre konstatuje da postoje fakulteti sumnjivog kvaliteta – "recimo onaj fakultet za odbranu i zaštitu, na kome je doktorirala drugarica Mira Marković", da bi iz toga dalje izvukla zaključak da se "ovde diploma relativno lako može kupiti" itd. Ako ostavimo po strani nesposobnost profesora univerziteta da tačno i pravopisno korektno navede naziv institucije koju "kritikuje", ostaje nejasno zašto neko ko je ekonomista po struci ne govori o činjenicama, već ostaje u diskursu vlastitih predrasuda. Zbog tog i takvog odnosa spram realnosti, dužni smo da obavestimo koleginicu (i druge zainteresovane) o sledećem činjenicama:

Na Fakultetu civilne odbrane (a ne „fakultetu za odbranu i zaštitu"), za trideset godina njegovog postojanja, zvanje doktora nauka steklo je 40 studenata. Među njima nema "drugarice" Mire Marković! Koliko smo mogli da zaključimo iz ne baš najjasnijeg teksta gospođe profesor D. Popović (kandidata za "visoko plaćenog državnog službenika"?), ova neistina je plasirana da bi se Fakultet civilne odbrane označio kao prorežimski u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Tim povodom je dovoljno podsetiti se sledećeg: tokom studentskog protesta 1996/97. godine, samo su dva nastavno-naučna veća Univerziteta u Beogradu od prvog trenutka eksplicitno podržala sve zahteve studenata: Filozofski fakulteta i Fakultet civilne odbrane. Može biti da se koleginica Popović toga ne seća ili je imala pametnija posla.

Naravno, stručna javnost je dovoljno upoznata sa aktivnostima Fakulteta civilne odbrane.

Posle svega najmanje što možemo da očekujemo od koleginice Danice Popović jeste javno izvinjenje za iznete neistine i pokušaj narušavanja ugleda Fakulteta civilne odbrane Univerziteta u Beogradu. Ovom prilikom je pozivamo da nas poseti i da se sama uveri u kvalitet visokoobrazovne institucije o kojoj, po svemu sudeći, ne zna ništa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST